Rubriektelevisie- en filmtips

De Volkskrant film en tv-tips van maandag 9 juli

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Emma Watson in The Perks of Being a Wallflower. Beeld
Emma Watson in The Perks of Being a Wallflower.

Van Nablus naar Ninevé NPO 2, 19.10 uur

In de laatste aflevering van zijn reportageserie is Kefah Allush bij de Jezidi’s in Noord-Irak. Deze religie, een mengelmoes van christendom, islam en hindoeïsme, werd in 2014 wereldnieuws toen de Jezidi’s werden opgejaagd door IS.

The Perks of Being a Wallflower

(Stephen Chbosky, 2012) Viceland, 20.05-22.00 uur.

Schrijver en regisseur Stephen Chbosky baseerde The Perks of Being a Wallflower op zijn gelijknamige cultboek uit 1999 over drie buitenbeentjes op een middelbare school. Pas elf jaar later, toen young adult-boeken ook populair werden in Nederland, verscheen het hier onder de titel De belevenissen van een muurbloem. In Amerika werd het boek op enkele scholen verboden (seks, drugs, u kent het wel), waardoor het verhaal door de marketeers van de literaire wereld gretig als controversieel werd bestempeld.

Deze verfilming is wat dat betreft vrij netjes. Zo’n verhaal over dolende tieners die worstelen met hun emoties en de wereld om hen heen is in zekere zin een op zichzelf staand filmcliché, zoveel thematisch gerelateerde klassiekers met getroebleerde jonge hoofdpersonages zijn er inmiddels verschenen. Maar Chbosky verzamelde een nieuwe generatie acteurs die zijn persoonlijke verhaal vol maffe details (het drietal is pas echt vrij als ze The Rocky Horror Picture Show opvoeren) boven dat cliché uittilt.

De eenzame nerd Charlie wordt knap gelaagd gespeeld door talent Logan Lerman en Emma Watson maakt indruk als de dwarse en tikje pretentieuze Sam, in haar eerste volwassen hoofdrol sinds Harry Potter. Het sterkst is de al even jonge Ezra Miller (tijdens de opnamen 17 jaar oud) als de flamboyante zittenblijver Patrick, die het hoge niveau waarmee hij een jaar eerder doorbrak in We Need to Talk about Kevin met ogenschijnlijk gemak vasthoudt. The Perks of Being a Wallflower is een potentieel zwaarmoedige film, kort na Chbosky’s eigen middelbareschooltijd geschreven, die magnifiek luchtig wordt opgediend. Een verhaal dat de dromerige naïviteit, die maar al te vaak lijkt voorbehouden aan tieners, invoelbaar maakt.

Notting Hill

Net 5, 20.30-23.05 uur.

(Roger Michell, 1999) Wat zouden je vrienden opkijken als je nieuwe geliefde een wereldberoemde filmster was! Met deze wat naïeve droom als uitgangspunt gingen de Engelse makers van de succesvolle komedie Four Weddings and a Funeral aan de slag. Notting Hill moest net zo romantisch, grappig en geruststellend worden, dus mocht Hugh Grant weer de charmante sul spelen die maar geen vriendin kan krijgen. Julia Roberts is de filmster die hij ontmoet als ze zijn boekwinkeltje bezoekt. ‘Ik woon in Notting Hill, jij in Beverly Hills. De hele wereld weet wie jij bent, mijn moeder heeft moeite om mijn naam te onthouden.’ Hoewel de droomrelatie niet zonder slag of stoot tot stand komt, blijft er uiteindelijk niet veel te wensen over.

Wild Colombia

Canvas, 21.05 uur

In dit drieluik over de natuur van Colombia, het land met een van de grootste biodiversiteiten ter wereld, wordt een bezoek gebracht aan de Serranía de la Macarena. Dit gebergte hoort bij Colombia’s eerste Nationaal Park.

Eindredactie

NPO 1, 21.25 uur

Nieuw omroep MAX-format waarin een BN’er wordt uitgedaagd om de rol van eindredacteur op zich te nemen en een tv-programma samen te stellen. In aflevering één is dat Prinses Laurentien, met een mini-documentaire over eenzaamheid.

Aliens

Veronica, 22.40-01.20 uur.

(James Cameron, 1986) De films in de Alien-reeks zijn zeldzaam trendsettend in het sciencefictiongenre, niet in de laatste plaats omdat de hoofdrol is weggelegd voor een vrouw, gespeeld door Sigourney Weaver. Ook de reptielachtige buitenaardse wezens waartegen zij het moet opnemen, lijken vrouwelijk. Het zijn gevaarlijke wijfjes, met reproductie als enige doel. Hun voortplantingsmethode verschilt per aflevering. In de horrorachtige eerste film gebruikten zij mensen als dragers voor hun parasitaire kroost. In dit tweede deel, Aliens, hebben ze een reusachtige, kleverige, ondergrondse baarmoeder gemaakt. Weaver gaat met hulp van een commando-eenheid de strijd aan en toont intussen, door zich over een klein meisje te ontfermen, dat ook zij een moederlijke kant heeft. Voor Aliens nam Hollywood-wonderboy James Cameron het stokje over van Ridley Scott. De film bevat meer actie dan zijn voorganger en is ijzersterk. Ook zonder het origineel gezien te hebben, is de strijd van Weaver en haar commando tegen de boosaardige buitenaardse wezens prima te volgen.

O.J. – Made in America

Canvas, 22.50 uur

Tweede deel van de geprezen documentaireserie van Ezra Edelman over de rechtszaak tegen voormalig American football-speler O.J. Simpson. Het gaat uitstekend met O.J.’s carrière, maar dan komt naar buiten dat hij losse handjes heeft.

Nooit meer slapen

NPO Radio 1, 00.00 uur

Pieter van der Wielen gaat een uur lang in gesprek met Marc-Marie Huijbregts. De cabaretier, acteur en DWDD-tafelheer maakt zich op voor de try-outs van zijn eerste oudejaarsconference, die op 31 december op NPO 1 wordt uitgezonden.

North Korea: Murder in the family BBC 2, 00.15 uur

Op 13 februari 2017 werd Kim Jong-nam, de halfbroer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, vermoord op het vliegveld van Kuala Lumpur. Deze docu ontrafelt de familievete van de Kims, vol geheim agenten en wapenhandel.

Meer over