RubriekTelevisie- en filmtips

De Volkskrant film- en tv-tips maandag 16 juli 2018

Robert Mitchum in The Night of the Hunter Beeld rechtenvrij
Robert Mitchum in The Night of the HunterBeeld rechtenvrij

The Night of the Hunter

Arte, 20.12-21.45 uur

(Charles Laughton, 1955) Toen de grote Britse acteur Charles Laughton een steradvocaat speelde in de rechtbankthriller Witness for the Prosecution (1957), voerde hij sommige scènes tijdens de repetities op verschillende manieren uit. Wat regisseur Billy Wilder daarbij het meest beviel, waren de crescendo’s die Laughton inbouwde in zijn monologen: van een fluisterzacht begin naar een verbale rollende donder.

Diezelfde contrasten kenmerken de enige film die Laughton zelf regisseerde, het destijds geflopte en daarna terecht klassiek geworden Night of the Hunter. Een duister sprookje dat zich afspeelt in het armoedige Amerika van de jaren dertig, waarin Robert Mitchum een van de kwaadaardigste rollen uit de filmgeschiedenis speelt. Als de geperverteerde, vers uit de gevangenis ontslagen nepdominee Harry Powell aast hij op de roversbuit van zijn tot de dood veroordeelde celgenoot Ben Harper (Peter Graves). Powell, met op de ene hand ‘love’ getatoeëerd en op de andere ‘hate’, legt het aan met Harpers echtgenote Willa (Shelley Winters) en probeert er op slinkse wijze achter te komen waar zij of haar kinderen John (Billy Chapin) en Pearl (Sally Jane Bruce) het geld hebben verstopt. Alleen John beseft vrijwel meteen dat Powell een wolf in schaapskleren is, om pas veel te laat gelijk te krijgen.

Het in expressionistisch zwart-wit gegoten The Night of the Hunter ontpopt zich vanaf dat moment tot een surreële roadmovie, met dromerige riviertochten, met een prachtrol voor zwijgendefilmster Lillian Gish als goede fee en de priester die als een monster in de schaduwen wacht tot hij kan toeslaan. En steeds weer die krachtige opbouw, van de onwerkelijke stilte van een lijk op de bodem van een meer naar Mitchums beestachtige oerschreeuwen. Al waagde David Greene zich in 1991 aan een tweede verfilming van Davis Grubbs roman uit 1953, met Richard Chamberlain als dominee, een film als The Night of the Hunter maak je niet nóg een keer.

Control

Viceland, 19.45-22.00 uur

(Anton Corbijn, 2007) Anton Corbijns film over zanger Ian Curtis van de Britse postpunkband Joy Division had makkelijk een introverte veredelde videoclip kunnen worden. Maar Control werd een wonderschoon klein drama. Joy Division-fan en -fotograaf Corbijn concentreert zich op de laatste, tragische jaren van de sombere, drugsverslaafde en aan epilepsie lijdende Curtis, een prachtige rol van Sam Riley, die ook nog eens erg op hem lijkt. Zijn worsteling wordt in sobere zwart-witbeelden, van cameraman Martin Ruhe, ingetogen in beeld gebracht. De film is gebaseerd op het boek Touching from a Distance van Curtis’ weduwe Deborah Curtis.

De slimste mens

NPO 2, 20.25 uur

Het twaalfde seizoen van de populaire kennisquiz met presentator Philip Freriks en jurylid Maarten van Rossem begint. In aflevering één ­nemen acteur Cas Jansen, cabaretier Lonneke Dort en schaatser Jan Blokhuijsen het tegen elkaar op.

Eeuwige vijanden: Iran vs. Saudi-Arabië

Canvas, 20.30 uur

Drieluik over de eeuwige rivaliteit tussen Iran en Saudi-Arabië. Politieke, religieuze en militaire leiders komen aan het woord over de vraag waarom deze landen aartsvijanden zijn.

Recht van spreken

NPO 2, 21.10 uur

Herhaling van het portret van ex-minister van Financiën en oud-IMF-topman Johan Witteveen (1921). Hij verloor in 2014 zijn zoon, PvdA-­senator Willem Witteveen, en zijn schoondochter en kleindochter bij de ramp met de MH17.

Eindredactie

NPO 1, 21.30 uur

Na prinses Laurentien is het nu de beurt aan Normaal-zanger Bennie Jolink om zijn eigen tv-programma te maken. Hij stelt een muzikaal ­programma samen met diverse ­artiesten, maar heeft wel last van ­telefoonangst.

Het Italiaanse dorp: Ollolai

RTL 4, 21.30 uur

Nieuwe realityserie waarin vijf Nederlandse stellen worden gevolgd die een vervallen huis op Sardinië hebben gekocht voor 1 euro. Ze moeten het huis opknappen en een plan bedenken om bij te dragen aan de economie van het dorpje Ollolai.

Fargo

RTL 7, 21.30-23.30 uur

(Joel en Ethan Coen, 1996) De tv-serie Fargo is inmiddels zo gevestigd dat je haast zou vergeten hoe goed de film is waarop de drie seizoenen losjes zijn gebaseerd. Met hun originele versie van Fargo (1996) geven de filmende broers Joel en Ethan Coen een masterclass vernuftig verhalen vertellen. Hun zaak: de schlemielige autohandelaar Jerry Lundegaard (William H. Macy) die de ontvoering van zijn vrouw in scène zet om uit de geldzorgen te komen.

Frances McDormand is onweerstaanbaar als vasthoudende, zwangere politieagent Marge Gunderson; ze kreeg een Oscar voor haar rol. Ook Steve Buschemi en Peter Stormare zijn briljant als respectievelijk Carl Showalter en Gaear Grimsrud (laat het verzinnen van fraaie namen maar aan de Coens over), de ontvoerders van Lundegaards vrouw.

Klassiek viert de zomer

NPO 2, 22.35 uur

Zomerserie waarin Floris Kortie met tien jonge musici op zoek gaat naar de oorsprong van hun muziek. In aflevering één de Nederlandse violist Noa Eyl. Hij heeft de wens om een keer op te treden met de grote Hongaarse zigeunerviolist Lajos Padar.

Meer over