TipsFilm en televisie

De Volkskrant-film-en-tv-selectie voor zondag 9 augustus

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zondag.

Beeld uit ‘The Tale of Princess Kaguya’ van Isao Takahata Beeld
Beeld uit ‘The Tale of Princess Kaguya’ van Isao Takahata

Hugo

RTL 4, 06:05 uur

(Avontuur, Martin Scorsese, 2011) Oogverblindende ode aan film, de filmgeschiedenis en de jeugd. Hugo speelt zich af in een Parijs’ treinstation in de jaren dertig, waar weesjongen Hugo zorgt dat de klokken blijven lopen en ook anderszins met mechanieken aan de slag gaat - en zo zijn vader eert. Bovenal ademt het personage Hugo, net als de film zelf, liefde voor de cinema, met in het centrum van de film een hartverwarmende flashback naar het leven van filmpionier George Méliès.

Asa Butterfield en Chloë Grace Moretz in ‘Hugo’ van Martin Scorsese Beeld
Asa Butterfield en Chloë Grace Moretz in ‘Hugo’ van Martin Scorsese

The Tale of Princess Kaguya

NPO 3, 15.30 uur

(Animatie, Isao Takahata, 2013) Een eenvoudige bamboesnijder vindt een minimens. Het prinsesje past aanvankelijk nog in zijn hand, maar hoe zorgzamer hij en zijn vrouw voor haar zijn, hoe groter ze wordt. En niet alleen dat: ze verandert in een ‘gewone’ baby en is een dag later al een peuter. Alsof haar leven zo kort zal zijn dat er geen tijd mag worden verspild. Met The Tale of the Princess Kaguya maakte animatiegrootmeester en Ghibli-oprichter Isao Takahata (1935-2018), geroemd om zijn schitterende oorlogsanimatiefilm Grave of the Fireflies, een persoonlijke, tedere verfilming van een Japanse volkslegende uit de 10de eeuw in sierlijke aquarel-, inkt- en houtskoolcomposities die veel witruimten overlaten.

Zomergasten

NPO 2, 20.20 uur

Viroloog en epidemioloog Jaap Goudsmit koos voor overleven als het thema van zijn avond in Zomergasten. De coronacrisis heeft veel mensen in een soort overlevingsmodus gedwongen en Goudsmit bekent dat ook hij zich als professional heeft laten verrassen door de epidemie. Vanavond hoopt hij de crisis te duiden, orde aan te brengen in de chaos en lering te trekken voor de toekomst. De wetenschapper stond in de jaren tachtig aan het hoofd van een groot aidsonderzoek en werkte in de vaccinindustrie, om in 2017 weer terug te keren naar de academische wereld.

Legends of the Lost with Megan Fox

Discovery, 21.30 uur

Volgens eigen zeggen werd actrice en model Megan Fox aan het denken gezet door de serie Ancient Aliens, waarin wordt gespeculeerd dat de aarde al miljoenen jaren wordt bezocht door buitenaardse wezens. Door haar grote interesse voor een meer fantasierijke versie van de geschiedenis is Fox voor Discovery de perfecte presentator van Legends of the Lost. Vandaag probeert ze in Engeland de exacte functie van het prehistorische monument Stonehenge te achterhalen. Komende weken stort ze zich onder meer op Vikingen, Amazones en de Trojaanse oorlog.

The Salt of the Earth

Canvas, 22.20 uur

Fotograaf Sabastião Salgado bracht veertig jaar lang gewapende conflicten en humanitaire rampen in beeld. Op zijn laatste reizen blijft hij echter ver van menselijk lijden en kiest hij voor ongerepte gebieden, waar hij de schoonheid van de wereld vastlegt. Salgado’s zoon Juliano en regisseur Wim Wenders maakten met The Salt of the Earth een intiem portret van de fotograaf. Salgado is een fantastisch verteller, die bladerend door zijn portfolio herinneringen ophaalt aan zowel de verschrikkingen als de buitengewone momenten die hij voor de lens kreeg.

Andere tijden sport

NPO 1, 22.30 uur

Het sportieve broertje van geschiedenismagazine Andere tijden presenteert deze zomer weer enkele documentaires over markante sportpersonages en -gebeurtenissen. Met uitsluitend archiefbeeld en -geluid geeft Kein Geloel, Fussbal spielen vanavond een impressie van de zwijgzame voetbaltrainer Ernst Happel. De Oostenrijkse stervoetballer ging in 1962 in Nederland aan de slag als trainer van Ado Den Haag en later Feyenoord, waarmee hij de Europacup I en de wereldbeker won. Als trainer van Oranje bereikte Happel in 1978 de WK-finale in Argentinië.

All is Lost

NPO 2, 23.25 uur

(Avontuur, J.C. Chandor, 2013) In de keuzefilm van Zomergast Jaap Goudsmit levert Robert Redford een tour de force als overlever op de Indische Oceaan, nadat zijn solozeiltocht finaal in de soep is gelopen. Honderd minuten lang handelt, improviseert en strijdt hij vrijwel tekstloos, zonder scenariogrepen of verdere flashbacks. Redford vergroot de emoties van zijn personage nooit uit en zo is het aan de kijker om gevoelens te projecteren op dat gelooide gelaat, waarin de ogen soms diep weggestopt zitten, om dan weer even te fonkelen.

Robert Redford in All is Lost van J.C. Chandor Beeld
Robert Redford in All is Lost van J.C. Chandor
Meer over