TipsFilm en televisie

De Volkskrant film- en tv-selectie voor zondag 8 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zondag.

Jorrit van Broekhoven en Kevin Toma
Hugues Quester en Anne Teyssèdre in Conte de printemps (Eric Rohmer, 1990). Beeld
Hugues Quester en Anne Teyssèdre in Conte de printemps (Eric Rohmer, 1990).

Conte de printemps

TV 5, 21.00 uur

(Eric Rohmer, 1990) De Franse meester van de blijmoedige praatfilms maakte gedurende zijn leven (1920-2010) onder meer drie series van films. De laatste baseerde hij op de vier seizoenen en daarvan was Conte de printemps de eerste. En zoals altijd bij Rohmer gaat het over jonge (Parijse) romantici die menige boom opzetten over leven en liefde. Wat Rohmer de gelegenheid biedt hun normen en zeden bloot te leggen. In deze ‘lentevertelling’ leert een pianostudente een filosofiestudente kennen en vraagt haar in te trekken bij haar en haar vader. Dat doet ze niet zonder reden: ze wil de filosofiestudente koppelen aan vaderlief, omdat ze een hekel heeft aan diens vriendin. Nederlands ondertiteld.

His Dark Materials

BBC 1, 21.10 uur

Het nieuwe seizoen van His Dark Materials beslaat The Subtle Knife, het tweede boek uit Philip Pullmans bekroonde fantasytrilogie. In een parallelle wereld is de jonge heldin Lyra Belacqua (Dafne Keen) op zoek naar haar vader Lord Asriel (James McAvoy), terwijl haar boosaardige moeder Mrs Coulter (Ruth Wilson) haar op de hielen zit. Lyra belandt in de spookachtige stad Cittàgazze, waar alle volwassenen zijn weggevlucht. Ze maakt er kennis met Will Parry (Amir Wilson), die uit ‘onze’ wereld is overgestoken, en samen beginnen ze aan een groot avontuur.

Pauw komt binnen

NPO 1, 22.20 uur

De komende zes weken presenteert Jeroen Pauw een nieuwe talkshow op locatie. Pauw komt binnen wordt opgenomen op steeds een andere plek in Nederland en gaat verder dan de waan van de dag. Pauw spreekt met mensen die normaal gesproken niet in een talkshow zouden verschijnen, bijvoorbeeld omdat ze ziek zijn of gevangen zitten. Vanavond is hij in het RadboudUMC, waar hij met zorgprofessionals in gesprek gaat over de coronacrisis en de gevolgen voor de zorg. Komende weken bezoekt Pauw voor zijn programma onder meer een verpleeghuis en een tbs-kliniek.

Welcome to Me

SBS 9, 22.20 uur

(Shiren Piven, 2014) Welcome to Me is een eigenzinnige komedie rondom een vrouw met borderline, die haar bij een loterij gewonnen fortuin investeert in een Oprah Winfrey-achtige talkshow. Laat het maar aan deze Alice (Kristen Wiig) over om er een bizarre show van te maken. Wiig wordt vergezeld door fijne bijrolspelers zoals Joan Cusack en Jennifer Jason Leigh. Tim Robbins vertolkt Alice’s therapeut, in een film die de Nederlandse bioscopen niet haalde maar door The New York Times werd omschreven als ‘afwisselend ontroerend, amusant en oprecht verontrustend.’

Kristen Wiig in Welcome to Me (Shiren Piven, 2014). Beeld
Kristen Wiig in Welcome to Me (Shiren Piven, 2014).

Voor de vorm

NPO 2, 22.55 uur

Hoe hebben alledaagse voorwerpen om ons heen hun vertrouwde vorm gekregen? In de tweede reeks van Voor de vorm onderzoekt ontwerper Christien Meindertsma de ontstaansgeschiedenis van onder meer het bed, de stoel, het horloge en de pump. In de eerste aflevering verdiept ze zich in het koffiekopje en vertelt ze wanneer dit onmisbare voorwerp zijn intrede deed in Nederland. Ooit had de koffiekop geen oor, en werd koffie van het schoteltje gedronken in plaats van uit de kop. Welke vorm heeft de perfecte kop voor de koffiedrinker van nu en in de toekomst?

Teledoc Campus: When You Hear the Divine Call

NPO 3, 23.05 uur

In 1990 emigreerde de familie van de 22-jarige Michael Nyawade vanuit Kenia naar het lonkende Europa. Dertig jaar later besluit hij definitief terug te keren naar zijn geboorteland. Voor zijn documentaire When You Hear the Divine Call reisde de in Nederland geboren Festus Toll zijn oom achterna. Hij onderzoekt wat ‘thuis’ betekent voor zijn oom, voor hemzelf en voor zijn pasgeboren neefje Genson, dat in Kenia zal opgroeien als half-Europees en half-Afrikaans kind. Dit filmische essay over identiteit combineert nieuw filmmateriaal met oude beelden.

Elser

ARD, 23.35 uur

(Olivier Hirschbiegel, 2015) Het verhaal van timmerman Georg Elser, de lone wolf die Hitler al in 1939 bijna opblies. Regisseur Hirschbiegel (Der Untergang) springt een krappe twee uur heen en weer in de tijd. Beelden van Elsers soms gruwelijke verhoorsessies worden afgewisseld met scènes van de jongere aanslagpleger. Hoe kwam de flegmatieke Elser (Christian Friedel) tot zijn daad? Het verleden is gevat in warmere tinten, een beeldcliché van jewelste. De nakaart-structuur van Elser mag wat looiig zijn, Hirschbiegels keuze om de verzetsdaad te filmen zonder overdreven heroïsering valt te prijzen.

Christian Friedel in Elser (Olivier Hirschbiegel, 2015). Beeld
Christian Friedel in Elser (Olivier Hirschbiegel, 2015).
Meer over