FILM- EN TV-TIPSZondag 6 september

De Volkskrant film- en tv-selectie voor zondag 6 september

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zondag.

Jorrit Van Broekhoven en Kevin Toma
Michael Caine (links) en Edward Fox in A Bridge too Far (Richard Attenborough, 1977). Beeld
Michael Caine (links) en Edward Fox in A Bridge too Far (Richard Attenborough, 1977).

La belle et la bête

RTL 4, 06.10 uur

(Christophe Gans, 2014) Regisseur Gans maakte van de beroemde volksvertelling over de schone en het beest een gedetailleerd plaatjesboek, dat aan twee kinderen wordt voorgelezen. In dat boek dienen de acteurs (Léa Seydoux en Vincent Cassel met monstermasker) als menselijk ornament en spelen digitale toverkunsten de hoofdrol. Wie deze computerdroomwereld niet verdraagt, zal zich in de met reuzen volgepakte finale helemaal verslikken. Maar zelfs als het er wild en spannend aan toegaat, houdt het orkest op de geluidsband zich in en blijven cameravoering en montage rustig hun werk doen.

Léa Seydoux in La belle et la bête (Christophe Gans, 2014).  Beeld
Léa Seydoux in La belle et la bête (Christophe Gans, 2014).

Hotel de grote L

NPO 3, 15.30 uur

(Ineke Houtman, 2017) Wanneer hun vader een hartaanval krijgt, moeten de twaalfjarige Kos en zijn zussen hun door karikaturen bevolkte strandhotel overeind houden. Dat lukt in deze verfilming van Sjoerd Kuypers’ gelauwerde jeugdroman alleen als ze de hoofdprijs van de Miss Beach-verkiezing winnen. Dat net Kos (Julian Ras) in bikini op de catwalk klimt, is slechts een van de rare fratsen van de film. In de alledaagse scènes tussen Kos en zijn vader (Frank Lammers) en oudste zus Libbie (Abbey Hoes) klopt gek genoeg dan weer alles.

Linde van der Storm in Hotel de grote L (Ineke Houtman, 2017).  Beeld
Linde van der Storm in Hotel de grote L (Ineke Houtman, 2017).

A Bridge Too Far

RTL 7, 20.00 uur

(Richard Attenborough, 1977) De mislukte operatie Market Garden, het geallieerde offensief rond Arnhem in september 1944, wordt door regisseur Attenborough op langdradige maar precieze wijze in beeld gebracht, naar het boek van Cornelius Ryan. Met een overdaad aan sterren: Dirk Bogarde, Michael Caine, Sean Connery, Robert Redford, Gene Hackman, Anthony Hopkins, James Caan, Liv Ullmann, Maximilian Schell en onze eigen Peter Faber. Ook in A Bridge Too Far: de eerste klus van ’s lands beroemdste stuntman Dickey Beer. Hij is onder anderen te zien als levenloze soldaat met bebloed hoofd naast James Caan, die als legerofficier zijn open jeep dwars door het bos en vijandelijk vuur stuurt.

Onze boerderij

NPO 1, 20.25 uur

De agrarische sector staat onder druk. De fosfaat- en stikstofproblematiek leidt tot strengere regelgeving, en ook de coronacrisis heeft gevolgen voor de boerenwereld. Waar sommige boeren in de tractor springen om te demonstreren, kiezen anderen ervoor hun bedrijf aan te passen. In een nieuw seizoen van Onze boerderij gaat Yvon Jaspers op bezoek bij boeren die vertellen over hun grootste uitdagingen. Zondagavond is ze te gast bij Boer zoekt vrouw-kandidaat Willem, een melkveehouder die door zijn liefde voor weidevogels in een lastige spagaat zit.

Anita wordt opgenomen

NPO 1, 21.15 uur

Komende weken loopt Anita Witzier mee in de ouderenzorg, een sector waar harde klappen vallen. In Anita wordt opgenomen bezoekt ze wekelijks een andere instelling om een eerlijk beeld te schetsen van de dagelijkse realiteit. Zondagavond is Witzier in een woonzorgcentrum in Deventer, waar naast ouderen ook studenten wonen. In ruil voor vrijwilligerswerk hoeven zij geen huur te betalen. Latere uitzendingen zijn minder vrolijk: de opnamen van het programma moesten door de coronacrisis worden gestaakt en niet alle geportretteerden hebben de epidemie overleefd.

Louis Theroux: Life on the Edge

BBC 2, 22.00 uur

Louis Theroux heeft zijn periode in lockdown besteed aan een project dat hij al langer wilde uitvoeren: een terugblik op zijn reportages vanuit een hedendaags perspectief. In Life on the Edge vertelt hij over zijn werk, blikt hij terug op ontmoetingen en praat hij bij met geportretteerden. ‘Het waren vreemde en fascinerende maanden, en het was leuk om afleveringen uit de jaren negentig terug te zien, toen de wereld nog een heel andere plek was. En het is hoe dan ook een interessant overzicht van hoe mijn kapsel en bril door de jaren zijn veranderd.’

The Great British Skinny Dip

NPO 3, 23.10 uur

We worden allemaal bloot geboren, maar bijna niemand peinst erover om naakt over straat te gaan. De Britse naturistenbeweging, die kampt met een slinkend en vergrijzend ledenbestand, besloot om iedereen en vooral jongeren uit te nodigen om deel te nemen aan The Great British Skinny Dip: een weekend naaktzwemmen op verschillende locaties in het land. De gelijknamige documentaire volgt marketingdirecteur Andrew Welch tijdens de planning en uitvoering van het evenement en toont de reacties van diverse jonge mensen die al dan niet besluiten deel te nemen.

Meer over