Televisie Film

De Volkskrant film- en tv-selectie voor zondag 3 juni

Still uit The spectacular Now. Beeld YouTube.
Still uit The spectacular Now.Beeld YouTube.

Journey in the Danger Zone: Iraq

Zondag, BBC 2, 21.00 uur

Programmamaker Adnan Sarwar keert terug naar Irak, bijna 15 jaar nadat hij er als soldaat in het Britse leger de vreselijkste dingen heeft meegemaakt. Sarwar wil verslag doen van de wederopbouw en begint zijn reis in Koerdistan. Hij ontmoet er onder andere een dierenactivist, die zich inzet voor het behoud van de bruine beer. In Mosul, dat drie jaar lang in handen was van IS en van alle kanten is gebombardeerd, volgt hij het team dat verantwoordelijk is voor het onschadelijk maken van de achtergebleven bommen.

3Lab: Sanatorium

Zondag, NPO 3, 23.10 uur

Filmmaker en fotograaf Masha Osipova (1982) groeide op in Nederland, maar bracht als kind ook een tijdje door in een kindersanatorium in Rusland. In haar strak gestileerde, korte documentaire Sanatorium gaat Osipova terug naar die wereld van obscure gezondheidsbehandelingen en vraagt ze aan haar ouders waarom ze haar daar destijds naartoe hebben gestuurd.

Imagine

Zondag, BBC 1, 23.30 uur

Sinds het succes van tv-serie The Handmaid’s Tale, is het werk van de Canadese schrijver Margaret Atwood populairder dan ooit. Programmamaker Alan Yentob zoekt haar op in haar thuisstad Toronto.

 Alan Yentob. Beeld Getty.
Alan Yentob.Beeld Getty.

Son of Rambow (Garth Jennings, 2007)

Zondag, NPO 3, 15.30 uur

Nooit First Blood (1982) laten zien aan een jongetje dat van zijn ouders geen televisie mag kijken. Hoewel, de fantasie van de beschermd opgevoede Will (Bill Milner) mag dan helemaal op tilt slaan wanneer klasgenootje Lee (Will Poulter) hem de wondere wereld van Sylvester Stallones actieheld Rambo binnenvoert, het is ook het begin van een bijzondere vriendschap – en van hun eigen Rambo-filmproject: in cartoonesk uitgevoerde ‘actiescènes’ worden de jochies herhaaldelijk als echte stuntmannen door de lucht geslingerd. Tedere en innemend zomerse vakantiefilm.

Phoenix (Christian Petzold, 2014)

Zondag, ARD, 23.35 uur

In Phoenix voert regisseur Petzold een vrouw op die na de Tweede Wereldoorlog terugkeert uit een concentratiekamp met een verminkt gelaat. Een plastisch chirurg herstelt de schade, maar wanneer ze haar man onder ogen komt, lijkt die haar niet meer te herkennen. Petzold neemt een risico: is het aannemelijk dat deze man zijn echtgenote écht niet meer herkent, zelfs niet aan haar ogen of stem? Toch werkt het, in Phoenix. Iedereen zoekt in deze film een leugen om in te geloven. De echtgenoot is er bovendien van overtuigd dat zijn vrouw tijdens de oorlog stierf; ze kán niet terug zijn. Voortdurend buigt Petzold soapachtige verwikkelingen om in subtiel, veelzeggend drama. Een film over illusies die zelf ook als een zinsbegoocheling is.

The Spectacular Now (James Ponsoldt, 2013)

Zondag, BBC 2, 00.15 uur

Ondanks prijzen en loftuitingen op het Sundance Film Festival werd deze fijne kleine coming-of-agefilm in Nederland niet in de bioscoop uitgebracht. De wegen van de ellendige nietsnut (Miles Teller) en het consciëntieuze meisje (Shailene Woodley) kruisen elkaar in zomers Atlanta. Langzaam groeien ze naar elkaar toe wanneer ze hun overeenkomsten ontdekken. Fijngevoelig verteld, fijnbesnaard gespeeld en fijnzinnig geregisseerd wordt dat dan toch een bijzondere film. Regisseur Ponsoldt maakte vervolgens het minstens even fraaie David Foster Wallace-portret The End of the Tour, maar ging vervolgens de mist in met zijn veel minder eigen verfilming van The Circle.

Meer over