Film- en tv-tipsZondag 15 november

De Volkskrant film- en tv-selectie voor zondag 15 november

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zondag.

Charlotte Véry in Conte d'hiver van Éric Rohmer Beeld
Charlotte Véry in Conte d'hiver van Éric Rohmer

Kiss the Girls

RTL 7, 20.00 uur

(Thriller, Gary Fleder, 1997) Morgan Freeman speelt forensisch psycholoog Alex Cross, die betrokken raakt bij een ontvoerings- en seriemoordzaak waarbij ook zijn nichtje slachtoffer lijkt te zijn geworden. Ashley Judd is de jonge, kickboksende chirurg die eveneens door de telkens in duisternis gehulde moordenaar in zijn kerkers wordt opgesloten. Zij weet te ontsnappen en schaart zich aan Cross’ zijde. Regisseur Gary Fleder en scenarist David Klass maken een best spannend, Silence of the Lambs-achtig avontuur van James Pattersons roman (1995). Kiss the Girls is de eerste van drie Alex Cross-verfilmingen.

Morgan Freeman in Kiss the Girls van Gary Fleder Beeld
Morgan Freeman in Kiss the Girls van Gary Fleder

Conte d’hiver

TV 5, 21.01 uur

(Drama, Éric Rohmer, 1992) Tweede, winterse aflevering van Rohmers lichtvoetige, in 1990 afgetrapte seizoenen-/relatievierluik Contes des quatre saisons (uitgebracht in tegendraadse volgorde: lente, winter, zomer en herfst). De eloquente liefdesmijmeringen van de Franse filmer worden ditmaal geuit door kapster Félicie (Charlotte Véry), die haar grote vakantieliefde per ongeluk uit het hoog verliest en nu, vijf jaar na dato, moet kiezen tussen de intellectuele Loïc (Hervé Furic) en de oudere Maxence (Michel Voletti). Conte d’hiver is een parel voor de liefhebbers van Rohmers overpeinzingen: over fysieke en intellectuele overredingskracht in de liefde, hoop putten uit kunst, toevallige ontmoetingen en grote levenskeuzes.

Going Viral: From Ebola to Covid-19

National Geographic, 21.30 uur

National Geographic presenteert deze maand een aantal documentaires over virusuitbraken en pandemieën. Vanavond blikt Going Viral terug op de ebola-epidemie van 2014, die delen van West-Afrika in zijn greep hield. Het gevaarlijke virus verspreidde zich door Guinee, Liberia en Sierra-Leone, met duizenden doden als resultaat. Hoewel er ook in Europa en de VS incidentele gevallen werden vastgesteld, kon een wereldwijde uitbraak worden voorkomen. Kunnen we uit de aanpak van ebola lessen trekken die helpen bij het bedwingen van de huidige corona-epidemie?

In Another Life

Canvas, 22.05 uur

In 1991 maakte de Belgische documentairemaker Philippe de Pierpont kennis met een zestal straatkinderen in Bujumbura, de grootste stad van Burundi. Sindsdien heeft hij hen regelmatig teruggezocht en opgevoerd in een drietal films. In de documentaire In Another Life uit 2019 ontmoet Pierpont de groep voor de vierde keer, ditmaal als veertigers. Drie van de oorspronkelijke zes zijn inmiddels overleden als gevolg van oorlog en armoede. De anderen hebben verschillende tegenslagen overwonnen en elk op hun eigen manier een plek gevonden in de samenleving.

Along Came a Spider

RTL 7, 22.30 uur

(Thriller, Lee Tamahori, 2001) Weer krijgt Morgan Freeman alle ruimte om zijn geliefde personagetype (zie de vorige Cross-film Kiss the Girls, maar ook bijvoorbeeld Se7en) van onverstoorbare, vaderlijke en zegevierende politieman ten beste te geven. In dit tweede deel zien we Freeman na de dood van een collega werkloos thuis modelscheepjes vouwen, tot de ontvoerder van een diplomatenkind aan de telefoon hangt. En de man blijkt Cross niet toevallig te hebben uitgezocht om contact te leggen met de buitenwereld. Formulematig thriller, maar niet gespeend van intelligentie.

Morgan Freeman en Monica Potter in Along Came a Spider van Lee Tamahori Beeld
Morgan Freeman en Monica Potter in Along Came a Spider van Lee Tamahori

Voor de vorm

NPO 2, 23.00 uur

Beslissingen die lang geleden door ontwerpers zijn genomen, kunnen nog eeuwen nagalmen in alledaagse objecten. De indeling van het computertoetsenbord is daarvan een goed voorbeeld. In Voor de vorm bekijkt Christien Meindertsma vandaag de auto. Waardoor is de vorm van de auto ooit bepaald, en hoe zien we die terug in de moderne wagen? Wat is de psychologie achter het uiterlijk van de auto, en wat zegt het boze ‘gezicht’ van een grote dure wagen over de eigenaar? Veel mensen zijn zo aan hun voertuig gehecht, dat de auto meer is dan een gebruiksvoorwerp.

Teledoc Campus: Centen van Knegsel

NPO 3, 23.10 uur

Ooit was het gebruikelijk om geld te geven aan missionarissen of zendelingen. Van die bijdrage werd goed werk verricht in Afrika, Azië of Zuid-Amerika, was de gedachte. De grootouders van Marieke Widlak zamelden met de inwoners van het Brabantse Knegsel geld in voor priester Christopher Bara, die zijn leven in dienst stelt van de kinderen in een arme regio in India. Nu ze een dagje ouder zijn, willen opa en oma dat hun kleindochter de klus overneemt. In haar documentaire Centen van Knegsel vraagt Widlak zich af of zulke hulp nog wel van deze tijd is.

Meer over