TipsFilm en televisie

De Volkskrant-film-en-tv-selectie voor zaterdag 8 augustus

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zaterdag.

Berend Jan Bockting en Jorrit Van Broekhoven
Eva van de Wijdeven in De laatste dagen van Emma Blank van Alex van Warmerdam Beeld
Eva van de Wijdeven in De laatste dagen van Emma Blank van Alex van Warmerdam

International Cat Day

National Geographic, 15.30 uur

Het is 8 augustus en dus internationale kattendag; daarom staat National Geographic uitgebreid stil bij onze favoriete huisdieren en hun wilde neven en nichten. Meestal gaat de aandacht naar de leeuw en tijger, maar Wild Little Cats richt de camera op kleinere wilde kattensoorten, zoals de lynx en de serval. Om 16.20 uur gaat The Wild Side of Cats op zoek naar sporen van wilde instincten in het gedrag van onze huiskat, waarna Ultimate Rivals: Cats vs Dogs (17.15 uur) vertelt over de strijd tussen kat- en hondachtigen op de Afrikaanse savanne.

Michael Dudok de Wit

NPO 2 Extra, 20.30 uur

Het cultuurkanaal van de NPO eert vanavond de vooraanstaande Nederlandse animatiefilmmaker Michael Dudok de Wit, die in 2000 een Oscar won voor Father and Daughter. Na een kort interview volgt om 20.35 uur de speelfilm The Red Turtle. De Volkskrant, die vijf sterren gaf, noemde de film ‘een betoverend geanimeerde allegorie over de cyclus van het leven. De vervagende grenzen tussen dood en leven, mens en dier, waar en onwaar moedigen je aan je ratio te laten varen en te kijken als een kind.’ Na de film volgt nog een documentaire over Dudok de Wit, in 2013 gemaakt door Maarten Schmidt.

Hollandse zaken

NPO 2, 20.40 uur

In mei deed het ministerie van Financiën aangifte tegen de Belastingdienst wegens discriminatie en knevelarij. De praktijken van de Belastingdienst zijn zo ernstig dat er in het najaar een parlementair onderzoek plaatsvindt naar de uitvoeringsorganisaties van de overheid. Behalve bij de Belastingdienst gaat er namelijk ook bij het UWV en de Sociale Verzekeringsbank van alles mis. Burgers die worden vermalen in de molens van deze organisaties doen vanavond hun verhaal in Hollandse zaken. Kunnen we de overheid nog vertrouwen en waar is de menselijke maat?

The Revenant

BBC 2, 22.00 uur

(Drama, Alejandro González Iñárritu, 2015) Het is 1823, in het noorden van Amerika. Pelsjager Hugo Glass (Leonardo DiCaprio), afgezonderd van zijn groep, wordt na een aanval door een beer voor dood achtergelaten en moet in zijn eentje zien te overleven. Die berenaanval is een magistraal gefilmde, weerzinwekkende en hoogst overtuigende scène: alsof DiCaprio tijdens het maken van een natuurdocumentaire per ongeluk aan stukken wordt gereten. De acteur levert in dit meesterlijke overlevingsdrama een grommende, schreeuwende, spugende, gillende, piepende, sissende en kreunende totaalperformance, die hem zijn eerste Oscar bezorgde.

Leonardo DiCaprio in The Revenant van Alejandro González Iñárritu Beeld
Leonardo DiCaprio in The Revenant van Alejandro González Iñárritu

Close Up: Yohi Yamamoto – Rebel in Black

NPO 2, 23.15 uur

Vorige maand overleed de Japanse modeontwerper Yohi Yamamoto. In de jaren zeventig maakte Yamamoto furore met een opvallende combinatie van Japanse motieven en uitgesproken ontwerpen. Zijn werk voor sterren als David Bowie en Elton John droegen veel bij aan zijn bekendheid. De documentaire Rebel in Black uit 2018 toont de ontwerper tijdens zijn comeback na een financieel moeilijke periode. Op 75-jarige leeftijd overpeinst hij of er in deze tijd van goedkope kleding nog wel ruimte is voor traditioneel vakwerk, en of de jeugd nog op hem zit te wachten.

Dorsvloer vol confetti

NPO 3, 23.15 uur

(Drama, Tallulah Hazekamp Schwab, 2014) Het geloof dwingt de Zeeuwen in deze verfilming van de bestseller van Franca Treur weliswaar in een keurslijf, maar het werkt nooit verstikkend. Dat geldt het meest voor hoofdpersoon Katelijne, een dromerig meisje dat met zes broers opgroeit op een boerderij en daar het leven kleurt met zelf verzonnen verhaaltjes. Een prachtige rol van nieuwkomer Hendrikje Nieuwerf, die Katelijne op dat klassieke omslagpunt naar de puberteit hongerig naar de wereld laat kijken. Naadloos past ze in het door debuterend regisseur Tallulah Hazekamp Schwab haast romantisch gefilmde Zeeuwse landschap.

Hendrikje Nieuwerf en Yannick de Waal in Dorsvloer vol confetti van Tallulah Hazekamp Schwab Beeld
Hendrikje Nieuwerf en Yannick de Waal in Dorsvloer vol confetti van Tallulah Hazekamp Schwab

De laatste dagen van Emma Blank

NPO 2, 00.10 uur

(Komedie, Alex van Warmerdam, 2009) Zoals hij eerder deed met Kleine Teun, nam Alex van Warmerdam een eigen toneelstuk als uitgangspunt. Ditmaal het onorthodoxe familiedrama Adel Blank, dat hij in 1999 schreef voor zijn gezelschap De Mexicaanse Hond. Emma Blank is de stervende potentaat van een familie die als personeel voor haar kruipt. Even doorbijten, dan zit het erop, is het motto. Haar broer doet of hij de hond is, haar zus speelt de kokkin en haar man is lakei. Denk niet dat de laatste ademzucht van Emma veel verbetering brengt. Aan de verstikkende familiebanden is bij Van Warmerdam per slot van rekening geen echte ontsnapping mogelijk.

Meer over