Tv-tipsZaterdag 29 december

De Volkskrant film- en tv-selectie voor zaterdag 29 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u zaterdag zien.

Natalie Portman in Black Swan Beeld
Natalie Portman in Black Swan

De nationale wetenschapsquiz 2018

Zaterdag, NPO 2, 20.20 uur

Voor de 25ste keer wordt bij de VPRO de Nationale Wetenschapsquiz gespeeld. In de jubileumeditie, gepresenteerd door Ionica Smeets en Pieter Hulst, komen er vragen voorbij over o.a. de bubbels in champagne, wolkenkrabbers in Singapore en barende haaien.

Springvloed

Zaterdag, NPO 3, 20.30 uur

Seizoen twee van deze Zweedse-Duitse misdaadserie (‘Springfloden’), waarin de jonge rechercheur Olivia (Julia Ragnarsson) een ongebruikelijk duo vormt met de oude Tom (Kjell Bergqvist), de voormalige hoofdcomissaris van haar bureau die zij in seizoen één nog als dakloze van straat plukte. In de nieuwe reeks buigt het duo zich over twee aan elkaar gelinkte moorden, van een douanebeambte in Stockholm en een blinde vrouw in Marseille.

Julia Ragnarsson als rechercheur Olivia.  Beeld Photo by Ulrika Malm
Julia Ragnarsson als rechercheur Olivia.Beeld Photo by Ulrika Malm

Duran Duran: There’s something you should know

Zaterdag, NPO 3, 23.40 uur

Documentaire over Duran Duran, de band die begin jaren 80 een icoon werd van de New Romantics, de muziekstroming die reageerde op de punk en glamour en romantiek in de popmuziek bracht. Leadzanger Simon Le Bon en zijn bandleden scoorden destijds wereldhits met The Reflex en Notorious, en treden vier decennia later nog altijd op: in de film wordt de band in 2017 gevolgd in Tokio, waar ze optreden met hun Paper Gods-tour.

The Wizard of Oz (Victor Fleming, 1939)

Zaterdag, Net 5, 12.05 uur

The Wizard of Oz blijft een zalige rits traktaties, van de tornado die Dorothy (Judy Garland) en haar hondje Toto naar Oz slingert, via het moment dat de film overgaat in Technicolor, over de Yellow Brick Road naar de lekker vette confrontaties tussen Dorothy en de Heks van het Westen. En natuurlijk met zijn allen klaar zitten om Somewhere over the Rainbow en Ding-Dong! The Witch Is Dead mee te zingen. King Vidor nam de regie over van zijn collega Victor Fleming, toen deze Gone with the Wind ging regisseren.

Heat (Michael Mann, 1995)

Zaterdag, Veronica, 20.30 uur

Hoewel beide acteurs ook al te zien waren in The Godfather Part II, speelden Robert de Niro en Al Pacino pas in deze thriller voor het eerst samen in één scène. Ze zijn elkaars tegenpolen en gelijken: De Niro een dief die een grote overval pleegt, Pacino de politieman die op hem jaagt. Regisseur Mann gaf hun personages veel diepgang, wat de film verrijkt en allerminst ten koste gaat van de fantastische beeldvoering en de adembenemende actiescènes.

Tonio (Paula van der Oest, 2016)

Zaterdag, NPO 2, 22.40 uur

Dappere verfilming van A.F.Th. van der Heijdens roman over zijn enige zoon Tonio, die in het voorjaar van 2010 al fietsend door de Amsterdamse binnenstad verongelukte. We zien schrijver Adri (Pierre Bokma) en echtgenote Mirjam (Rifka Lodeizen) confuus in de taxi, op weg naar het ziekenhuis. Maar ook Adri en Mirjam op weg naar de bevalling twee decennia eerder, in zo’n zelfde ziekenhuis. Die springerige, non-lineaire vertelstructuur lijkt geënt op de bewustzijnsvernauwing van de getraumatiseerde ouders, die soms dof, soms radeloos en soms lucide de dagen doorkomen. Bokma en Lodeizen zijn groots; Chris Peters speelt een knappe, precies voldoende dromerige rol als Tonio.

Black Swan (Darren Aronofsky, 2010)

Zaterdag, RTL 8, 23.40 uur

Darren Aronofsky strooit door zijn meesterwerk Black Swan zó veel briljante spiegeleffecten dat ze het cliché ontstijgen. Hoe ferventer ballerina Nina (Natalie Portman) zich aan haar felbegeerde hoofdrol in Tsjaikovski’s Zwanenmeer wijdt, hoe labieler ze wordt; uiteindelijk kan ze in geen enkele spiegel meer kijken zonder dat er met haar evenbeeld iets raars gebeurt. Veel van deze griezelreflecties zijn zo subtiel dat je ze na drie keer kijken nog niet allemaal hebt gezien, maar het gaat Aronofsky dan ook juist om het subliminale, onderhuidse effect dat ze sorteren. In dat opzicht is Black Swan een veel subtielere horrorfilm dan je door de barokke stijl en de geweldig pompeuze muziek - Tsjaikovski in een psychose, zo klinkt Clint Mansells score - zou denken. Verdiende Oscars voor de film en Portman, terwijl ook Barbara Hershey als Nina’s moeder angstaanjagend goed is.

Meer over