TipsFilm en televisie

De Volkskrant-film-en-tv-selectie voor zaterdag 29 augustus

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zaterdag.

Matthew McConaughey in Interstellar. Beeld
Matthew McConaughey in Interstellar.

Interstellar

Veronica, 20.00 uur

(Sciencefiction, Christopher Nolan, 2014) Nu Christopher Nolans Tenet eindelijk in de bioscopen draait, is het een logisch moment om diens fantastische SF-film Interstellar weer eens uit te zenden. De film speelt zich af in de nabije toekomst, waarin de aarde wordt geteisterd door zandstormen en hongersnood. Er is slechts één oplossing: de ruimte in, op zoek naar een nieuwe planeet waar de mens kan aarden. Matthew McConaughey, messias en pionier ineen, offert zich op als astronaut-ontdekkingsreiziger: de reis zal vele jaren duren, maar de hoop is de mensheid te redden. Groots, gelaagd en complex meesterwerk, oogstrelend in beeld gebracht door cameraman Hoyte van Hoytema.

Theo Maassen: Situatie gewijzigd

NPO 1, 20.30 uur

In zijn eerdere negen theatervoorstellingen heeft cabaretier Theo Maassen nooit een blad voor de mond genomen. Maar tijden veranderen en hij beseft dat hij als witte, heteroseksuele man van middelbare leeftijd nu zijn mond moet houden. Toch laat Maassen zich ook in zijn tiende voorstelling niet de mond snoeren. Situatie gewijzigd is dus weer een aaneenschakeling van snelle grappen, spelletjes met rollen en verwachtingspatronen, provocaties en filosofische overpeinzingen, die samenkomen in de conclusie dat er maar één ras bestaat: homo sapiens.

Sully

BBC 1, 21.30 uur

(Drama, Clint Eastwood, 2016) US Airways vlucht 1549 maakte op 15 januari 2009 een noodlanding in de New Yorkse Hudson-rivier, waarbij alle 155 passagiers ongedeerd bleven. Hoofdpiloot Chesley Sullenberger werd als held onthaald. Sully, naar Sullenbergers memoires, springt heen en weer in de tijd: er zitten liefst zeven verbeeldingen van de ramp in, zoals de nachtmerrie die Sullenberger (de immer betrouwbare Tom Hanks) in de beginscène heeft. Het eigenlijke drama blijken de verhoren waaraan Sullenberger en co-piloot Jeff Skiles (fijne rol van Aaron Eckhart) later worden onderworpen.

Tom Hanks in Sully. Beeld AP
Tom Hanks in Sully.Beeld AP

De avondetappe

NPO 1, 22.00 uur

Vandaag gaat met een vertraging van ruim twee maanden de Tour de Franc van start, hopelijk nog net in zomerse omstandigheden. Traditiegetrouw sluit de NPO de reeks dagelijkse uitzendingen af met De avondetappe, gepresenteerd door Dione de Graaff. En even traditiegetrouw maakt Herman van der Zandt reportages in en rondom de wedstrijd. Hij doet dat vanuit Frankrijk, maar De Graaff blijft dit jaar om begrijpelijke redenen in Nederland. Zodat de dagelijks wisselende gasten die aanschuiven niet ter plekke een eigen tourreportage kunnen maken. In plaats daarvan belooft het programma op zoek te gaan naar ‘voetstappen van de Tour in Nederland’.

Uitmarkt - Art Rocks

NPO 2, 23.15 uur

Een Uitmarkt op het Amsterdamse Museumplein zit er dit jaar niet in. Daarom is er een Uitmarkt digitaal en in de zaal georganiseerd, met gratis voorstellingen in de vorm van livestreams. Op tv is er aandacht voor de Uitmarkt in een magazine waarin Eric Corton door Amsterdam fietst voor gesprekken met theater- en programmamakers over de gevolgen van de coronamaatregelen. In theater Carré spreekt Corton met Kovacs over Art Rocks. In deze muziekcompetitie worden muzikanten uitgedaagd zich door een kunstwerk te laten inspireren bij het schrijven van een lied.

Blinded

NPO 2, 23.50 uur

Economisch verslaggever Bea Farkas (Julia Ragnarsson) houdt werk en privé graag gescheiden, maar schendt dat principe wanneer ze een relatie krijgt met Peder Rooth (Matias Varela), de directeur van de ST Bank. Als ze vervolgens op verdachte praktijken stuit bij de bank wordt ze wantrouwend en besluit ze wat dieper te graven. Daarmee begeeft ze zich op gevaarlijk terrein. De achtdelige Zweedse thrillerserie Blinded (originele titel Fartblinda) speelt zich af in de schimmige geldwereld en is gebaseerd op het boek van financieel journalist Carolina Neurath.

Bloody Marie

NPO 3, 23.55 uur

(Actie, Guido van Driel, 2019) Het stilstaande leven van alcoholist Marie (Susanne Wolff) komt in beweging als ze in een dronken opwelling over het dak klimt en geld steelt van haar buren. In zijn tweede speelfilm verkiest de Amsterdamse striptekenaar en filmmaker Van Driel (De wederopstanding van een klootzak) opnieuw sfeer boven plot, eigenzinnige beelden boven gefocust spel, op zichzelf staande scènes boven onderlinge samenhang. Het verrast niet dat Van Driels vaste cameraman Lennert Hillege debuteert als co-regisseur: in het universum van Van Driel is filmen een vorm van tekenen.

Susanne Wolff in Bloody Marie. Beeld Family Affair Films
Susanne Wolff in Bloody Marie.Beeld Family Affair Films
Meer over