TipsFilm en televisie

De Volkskrant-film-en-tv-selectie voor zaterdag 1 augustus

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zaterdag.

Michael Caine en Harvey Keitel in Youth van Paolo Sorrentino Beeld
Michael Caine en Harvey Keitel in Youth van Paolo Sorrentino

Het gaat niet over mij

NPO 1, 17.05 uur

Een van de mensen die zich bijzonder hadden verheugd op de jubileumeditie van de Amsterdam Pride is Hans Verhoeven. In het portret Het gaat niet over mij wordt de lhbti-activist gevolgd tijdens zijn voorbereidingen op het feest, waaraan hij al sinds 2013 als ambassadeur is verbonden. Veel eerder stond hij samen met activisten uit Londen en Berlijn aan de wieg van Europride, dat hij in 1994 naar Amsterdam haalde. Daarnaast richtte Verhoeven diverse lhbti-organisaties en -evenementen op en is hij tegenwoordig met twee winkels actief als ‘gay ondernemer’.

Ghostbusters

Veronica, 20.00 uur

(Komedie, Ivan Reitman, 1984) Ook na de soort-van-remake uit 2016 waarin de oorspronkelijke mannelijke hoofdrolspelers werden vervangen door vrouwen, die zondag door Veronica op hetzelfde tijdstip wordt uitgezonden, blijft de allereerste Ghostbusters het leukst. Wie beseft dat de cast destijds afkomstig was van het satirische tv-programma Saturday Night Live (Bill Murray, Dan Aykroyd), weet van tevoren dat in de komedie over wetenschappers die als klusjesmannen bovennatuurlijk kwaad te lijf gaan, de meligheid zegeviert; tot en met de duivels lachende reuzenspekjesman die in de finale dreunend op de helden afstapt.

Bill Murray, Harold Ramis en Dan Aykroyd in Ghostbusters van Ivan Reitman Beeld
Bill Murray, Harold Ramis en Dan Aykroyd in Ghostbusters van Ivan Reitman

Hollandse Zaken

NPO 2, 20.40 uur

Tijdens de lockdown beseften veel Nederlanders dat het beter zou zijn als sommige dingen voorgoed zouden veranderen. Meer thuis werken bijvoorbeeld, minder in het vliegtuig stappen en onze gezondheid en conditie op peil houden. Toen in juni de maatregelen werden versoepeld waren die voornemens echter weer snel vergeten. Hollandse zaken kijkt vanavond naar initiatieven voor blijvende verandering. De Britse regering gaf het voorbeeld met een oproep aan het volk om af te vallen, en een groep Nederlandse bedrijven vraagt hun werknemers om minder te vliegen.

Days of Heaven

Canvas, 22.40 uur

(Drama, Terrence Malick, 1978) In de tweede film van meestercineast Malick speelt het verhaal (twee mannen strijden om een vrouw) zich af op het Texaanse platteland in 1916, tijdens de industrialisatie. De hypnotiserende beelden - ruisende graanvelden, de seizoenarbeiders die de oogst binnenhalen, de close-ups van insecten, vogels, paarden en buffels, allemaal gefilmd tijdens magic hour, het moment van de dag waarop de zon achter de horizon verdwijnt - leverden cameraman Néstor Almendros een Oscar op. Met sterke hoofdrollen van Richard Gere, Brooke Adams en Sam Shepard.

Beeld uit Days of Heaven van Terrence Malick Beeld
Beeld uit Days of Heaven van Terrence Malick

Pride Amsterdam 2020

NPO 3, 22.40 uur

De 25ste editie van Pride Amsterdam wordt vanwege de coronamaatregelen op een alternatieve manier ingevuld. In plaats van de traditionele botenparade door de grachten van de hoofdstad is er een Pride Walk langs plekken die een bijzondere betekenis hebben voor leden van de lhbti-gemeenschap. Op televisie besteedt Avrotros vandaag aandacht aan de Pride in een speciale uitzending met Rik van de Westelaken en Ellie Lust. Samen met mensen die de afgelopen kwart eeuw hebben deelgenomen aan de Canal Parade blikken ze terug op de geschiedenis van de Pride.

Close Up: Dr. Jack and Mr. Nicholson

NPO 2, 23.10 uur

Jack Nicholson voldoet niet direct aan de uiterlijke idealen van de Hollywoodster, maar is toch al ruim een halve eeuw enorm in trek. Nicholson werkte samen met de grootste filmmakers van de afgelopen vijftig jaar, onder wie Stanley Kubrick, Martin Scorsese en Roman Polanski, en won drie Oscars. In de documentaire Dr. Jack and Mr. Nicholson verkent Emmanuelle Nobécourt de vele gezichten van de acteur en zijn blijvende aantrekkingskracht. Ze schetst een beeld van een volledig onafhankelijk man, die zich niets aantrekt van conventies, collega’s of critici.

Youth

NPO 2, 00.10 uur

(Drama, Paolo Sorrentino, 2015) In de opvolger van Paolo Sorrentino’s La grande bellezza (2013) bevinden we ons in het doezelige domein van een paleisachtig Zwitsers vakantieresort. Iedere gast, van een jonge, zoekende Hollywoodacteur (Paul Dano) tot een zwaarlijvige Maradona-kloon, volgt hier zijn eigen tempo. Zo ook componist en dirigent Fred Ballinger (Michael Caine) en zijn boezemvriend Mick Boyle (Harvey Keitel), die zijn definitieve filmmeesterwerk wil regisseren maar eerst het scenario moet zien te voltooien. Zolang Sorrentino zich op deze vriendschap concentreert en niet te hoog van de toren blaast is Youth een heerlijke film - ingetogener dan La grande bellezza maar zeker zo geïnspireerd.

Meer over