Film- en tv-tips

De Volkskrant film- en tv-selectie voor woensdag 3 februari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van woensdag.

Brenton Thwaites (links) en Ewan McGregor in Son of a Gun. Beeld
Brenton Thwaites (links) en Ewan McGregor in Son of a Gun.

Girl

Arte, 20.15 uur

(Drama, Lucas Dhont, 2018) Droomdebuut van de jonge Belg Dhont. Lara wil prima ballerina en vrouw zijn. In beide gevallen zit haar jongenslijf in de weg. Dus volgt Lara, die niet kan wachten tot haar transitie is voltooid, de ongeschreven regel die elke ambitieuze ballerina kent: als het lijf zich niet goedschiks plooit, dan maar kwaadschiks. Het fysiek voelbare Girl won in Cannes vier prijzen, waaronder die voor beste acteur. Met het knappe script van Dhont en Angelo Tijssens is het aan acteur Victor Polster om Lara’s strijd tussen geduld en tienerhaast te tonen.

Victor Polster in Girl Beeld
Victor Polster in Girl

Atlas

NPO 2, 20.30 uur

In het nieuwe magazine Atlas doet de NTR voortaan wekelijks verslag van nieuws uit de wereld van de wetenschap en de wetenschap achter het nieuws. Presentator Petra Grijzen ontvangt gasten in de studio en verslaggevers Sosha Duysker, Elisabeth van Nimwegen en Lieven Scheire leveren reportages vanuit het veld, onderzoeksinstellingen en laboratoria. Van Nimwegen en Scheire presenteren ook NTR-wetenschapsmagazine De kennis van nu, dat zijn plekje houdt naast Atlas. Duysker is een bekend gezicht voor de kijkers van Het Klokhuis en De buitendienst.

Son of a Gun

RTL 7, 20.30 uur

(Actiefilm, Julius Avery, 2014) Een film als een bloemlezing van op zichzelf staande actiefilms. In de sterke, dreigende eerste paar scènes volgt de film de jonge boef JR (Brenton Thwaites), die in de gevangenis door zware jongen Brendan (Ewan McGregor) wordt beschermd tegen een groepje nare verkrachters. Als tegenprestatie moet JR na zijn vrijlating werken voor het deel van Brendans bende dat niet achter tralies zit. Dan schiet de film van kolderiek naar zoetig, in de scènes met het gangsterliefje Tasha (Alicia Vikander). Uitgebreide, degelijke actiescènes – een gevangenisontsnapping én een goudroof – zijn in menig film de climax, terwijl ze elkaar hier vlot opvolgen.

American Assassin

Veronica, 20.30 uur

(Actie, Michael Cuesta, 2017) In American Assassin verandert twintiger Mitch Rapp (Dylan O’Brien) in een wraakzuchtige moordmachine nadat zijn vriendin bij een bloederige aanslag om het leven is gekomen. Zo gaat dat, en natuurlijk wordt Rapp binnen de kortste keren ingelijfd in het speciale team van CIA-agent Hurley (Michael Keaton). Vanaf dat moment komt deze verfilming van Vince Flynns gelijknamige roman (2010) vooral neer op flitsende, lompe macho-actie rond enge Iraniërs en hun plutoniumbommen, met een enkel prettig over-de-topmoment voor een verder routineuze Keaton.

Dylan O'Brien in American Assassin. Beeld
Dylan O'Brien in American Assassin.

Revolutie in Indonesië

NPO 2, 22.20 uur

Had de onafhankelijkheid van Indonesië ook op een vreedzame wijze tot stand kunnen komen? Deze vraag probeert David Van Reybrouck te beantwoorden in de laatste aflevering van Revolutie in Indonesië. Terwijl veel kolonisators, weliswaar schoorvoetend, inzagen dat ze afscheid moesten nemen van hun gebiedsdelen in Azië en Afrika liet Nederland het aankomen op een oorlog die honderdduizenden levens eiste. Van Reybrouck staat ook stil bij de Bandungconferentie van 1955, waar recentelijk onafhankelijk geworden landen vooruitblikten op de toekomst.

Close Up: De architectuur van Alvar en Aino Aalto

NPO 2, 23.15 uur

Sinds de jaren dertig heeft Scandinavisch ontwerp langzaam de wereld veroverd. De eenvoudige, minimalistische en functionele vormen vonden hun weg in architectuur, binnenhuisontwerp, meubilair en textiel. Het echtpaar Alvar en Aino Aalto hoort bij de grootste namen op dit gebied. In de documentaire De architectuur van Alvar en Aino Aalto vertelt regisseur Virpi Suutari hun bijzondere levensverhaal. De ontwerppioniers lieten over de hele wereld hun sporen na, en de meubels, vazen en lampen van het echtpaar worden tot de dag van vandaag gemaakt.

Les bombes perdues de la guerre froide

Canvas, 23.20 uur

Tijdens de Koude Oorlog beschikten de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie over een arsenaal aan kernwapens om een nucleaire aanval van de vijand te vergelden. Raketten stonden in silo’s klaar voor lancering, en bommenwerpers met kernwapens werden permanent in de lucht gehouden. Tot een inzet van de wapens is het nooit gekomen, maar er vonden wel de nodige ongelukken en incidenten plaats met potentieel desastreuze gevolgen. De tweedelige documentaire Les bombes perdues de la guerre froide onthult hoe de wereld enkele malen door het oog van de naald ging.

Meer over