Film- en tv-tipswoensdag 29 januari

De Volkskrant-film-en-tv-selectie voor woensdag 29 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van woensdag.

Tom Cruise met in zijn armen Dakota Fanning in War of the Worlds. Beeld REUTERS
Tom Cruise met in zijn armen Dakota Fanning in War of the Worlds.Beeld REUTERS

War of the Worlds

RTL 7, 20.30 uur

Vluchtende mensen, destructie, paniek, wanorde. Dat beeld komt geregeld terug in de visueel indrukwekkende, flink spannende verfilming die Spielberg maakte van War of the Worlds, het boek van H. G. Wells over een buitenaardse aanval op de aarde. De apocalyptische sfeer wordt uitstekend getroffen, en Spielberg zou Spielberg niet zijn wanneer hij niet toch een positieve boodschap weet te peuren uit het vanuit de ruimte aangerichte oorlogsgeweld. Gescheiden vader en havenarbeider Ray (Tom Cruise) kiest dus net op tijd voor het goede. Hoogtepunt is de nagenoeg zwijgende, in enkele takes opgenomen scène waar Cruise en co in een vochtige kelder door surveillance-aliens worden belaagd.

Gezien door André Thijssen

NPO 2 Extra, 20.30 uur

Documentaire uit 2018 van Remmelt Lukkien over de Amsterdamse fotograaf André Thijssen (71), die bijzonder oog heeft voor vaak mysterieuze details in de openbare ruimte. Lukkien volgt hem door de straten van Amsterdam, Brussel en Madrid en laat zo zien hoe de fotograaf zijn eigenzinnige stijl heeft ontwikkeld. Ook collega’s van Thijssen komen aan het woord over zijn opmerkelijke werk, waarin het ongrijpbare vaak de hoofdrol speelt. Een fraai overzicht van zijn werk bevat het boek AMS, dat deels bestaat uit een wekelijkse column die hij van 2014 tot 2015 voor de Amsterdamse krant Het Parool schreef.

Salt

Veronica, 20.30 uur

Een spion op de vlucht die haar slipje uittrekt om een bewakingscamera te bedekken - je vraagt je toch af hoe de held uit Salt zich uit die situatie had gered toen Tom Cruise nog in beeld was voor de hoofdrol. Toen Cruise geen zin had, bleek Angelina Jolie best in te zijn voor iets James Bond-achtigs. In Salt wordt Jolie als CIA-agent verdacht van contraspionage. En dan dendert het spektakel van regisseur Phillip Noyce van achtervolging naar achtervolging. Best lekker voor de woensdagavond.

Angelina Jolie in Salt Beeld
Angelina Jolie in Salt

Hallali

NPO 3, 21.20 uur

De mislukte Haagse politicus Gerben (Tibor Lukács) belandt als interim-burgemeester in een onguur, door drugsbaas Toontje (Bart Slegers) geterroriseerd Brabants dorp. Terwijl Gerben orde op zaken probeert te stellen, wordt hij steeds dieper het morele moeras ingezogen. En dan geeft de plaatselijke bevolking zich ook nog over aan allerlei heidense rituelen – onder meer in een rood opgloeiend, bunkerachtig café midden in het bos. Regisseur Janga (Helium) probeert een bizar achterland-sfeertje neer te zetten, maar deze Telefilm wordt gevloerd door een ineffectief script en saaie stereotypes.

filmbeeld uit Hallali. Beeld
filmbeeld uit Hallali.

Andere tijden: Rita Hovink - Laat me alleen

NPO 2, 22.20 uur

Op een nieuw tijdstip en met een andere presentator (Astrid Sy neemt het stokje over van Hans Goedkoop) staat geschiedenismagazine ‘Andere tijden’ vanavond stil bij de carrière van Rita Hovink. De zangeres heeft haar bekendheid vooral te danken aan de hit die ze in 1976 scoorde met het lied Laat me alleen. Drie jaar later zou ze op 35-jarige leeftijd overlijden. Wat het grote publiek niet weet is dat Hovink vóór haar succes al een carrière had als jazzzangeres. Haar album Love Me or Leave Me werd vorig jaar herontdekt en opnieuw uitgebracht.

2doc: Toen ma naar Mars vertrok

NPO 2, 22.55 uur

Nadat Abdelkader El-Fassi in Mijn vader de expat een portret heeft gemaakt van zijn vader Ali, brengt hij in Toen ma naar Mars vertrok een ode aan zijn moeder Noha. Zij reisde haar man achterna, die als gastarbeider naar Nederland was gegaan. De moeder van negen kinderen, die ze een voor een zag uitvliegen, blikt in de documentaire terug op haar leven in Nederland, een plek waar ze nooit heeft kunnen aarden. Zoulikha, een van de dochters van Noha en Ali, vertrok op haar beurt naar een ver land om een nieuw leven te beginnen. Ali zoekt haar op in Hongkong.

Sanatorium Europa - Magie des Ortes

Arte, 23.05 uur

Nu het idee van een gemeenschappelijk Europa onder druk staat, vraagt documentairemaker Julia Benkert zich af: hoe hebben in vergelijkbare tijden de grote denkers op zo'n crisis gereageerd? Om die vraag te beantwoorden bezoekt ze de sanatoria waar beroemde patiënten geschiedenis schreven, in het bijzonder Thomas Mann en Hermann Hesse. De eerste verbleef in Riva, aan het Gardameer in Noord-Italië, waar hij de inspiratie vond voor De toverberg. Hesse verbleef aan het Lagio Maggiore, waarvan het Zwitserse deel tijdens WOI neutraal bleef, en schreef er zijn beroemdste roman Demian.

Meer over