Film- en tv-tipsWoensdag 13 januari

De Volkskrant film- en tv-selectie voor woensdag 13 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van woensdag.

Berend Jan Bockting en Jorrit van Broekhoven
Nicholas Rowe in Young Sherlock Holmes van Barry Levinson Beeld
Nicholas Rowe in Young Sherlock Holmes van Barry Levinson

Young Sherlock Holmes

Arte, 13.50 uur

(Avontuur, Barry Levinson, 1985) Gezellig detective-avontuur over de jongere jaren van de onverwoestbare Engelse speurneus, die zijn assistent Watson op een kostschool ontmoet. Een volwaardig sterrenteam van makers (regisseur Barry Levinson, scenarist Chris Columbus, producent Steven Spielberg) koppelde de Holmes-mythologie van Arthur Conan Doyle probleemloos aan griezelige taferelen in verborgen tempels, inhakend op de Indiana Jones-hype van dat moment. Geheel volgens de regels van de prequel zijn we in Young Sherlock Holmes onder meer getuige van de wijze waarop Holmes aan zijn iconische kostuum komt: de pet erft hij van een leraar, de pijp krijgt hij van Watson en de cape houdt hij over aan zijn eerste zaak.

Lethal Weapon 4

Veronica, 20.30 uur

(Actie, Richard Donner, 1998) Ook bij de vierde en vooralsnog laatste aflevering uit de Lethal Weapon-serie vertoont de reeks nog geen slijtage. In Lethal Weapon 4 moeten de opvliegende rechercheur Martin Riggs (Mel Gibson) en zijn bedaagde partner Roger - ‘I’m too old for this shit’ - Murtaugh (Danny Glover) een Chinese bende oprollen. Ziedaar de entree van de van oorsprong Chinese vechtersbaas Jet Li. Naast actie biedt deze puike formulefilm ook introspectie: zal Riggs de vrouw die hij in deel 3 het hof maakte (Rene Russo) ten huwelijk vragen?

Benjamin Herman – Project S

NPO 2 Extra, 20.30 uur

Saxofonist Benjamin Herman is het gezicht van New Cool Collective en geniet veel aanzien in de Nederlandse jazzscene. Om zijn 50ste verjaardag te vieren bracht Herman in 2018 een drietal albums uit. Een daarvan was Project S, de soundtrack voor een documentaire over de legendarische Citroën SM, die werd gereden door onder meer Johan Cruyff en de president van Frankrijk. In Benjamin Herman – Project S vertelt de musicus hoe hij zich bij het componeren heeft laten inspireren door singer-songwriter Serge Gainsbourg en saxofonist Fausto Papetti.

Sissi – Schicksaljahre einer Kaiserin

ONS, 21.02 uur

(Drama, Ernst Marischka, 1957) Romy Schneider was nog maar 17 toen ze wereldberoemd werd door haar snoezige optreden in deze uitbundig gekostumeerde smartlappenreeks. We leren haar kennen als de jonge, wispelturige Elisabeth in Beieren; in deel twee heeft ze het als kersverse keizerin van Oostenrijk moeilijk met het hofleven, terwijl ze in het vanavond uit te zenden slotstuk een zware ziekte krijgt en de liefde van het Italiaanse volk verovert. Schneider zou het personage nog één keer vertolken in Luchino Visconti’s barokke, somber-zwoele Ludwig (1973).

Het dorp

NPO 1, 21.55 uur

Met zijn eigen bestseller Het dorp als routekaart gaat Wim Daniëls de komende weken op zoek naar het echte dorpsgevoel. In een serie van Omroep Max klimt hij met Huub Stapel in een motor met zijspan voor een rit door Nederland, waar het dorpsleven onder druk staat. Dorpen worden opgeslokt door grote gemeenten en jongeren vertrekken naar de stad. Toch zijn dorpen aantrekkelijk voor gezinnen, die er een huis met een tuin kopen voor de prijs van een mini-stadsappartementje. Het dorp begint in Aarle-Rixtel, het Brabantse dorp waar Daniëls geboren werd.

The Truth About Getting Fit at Home

BBC 1, 22.00 uur

Voordat de coronamaatregelen in werking traden was journalist en blogger Mehreen Baig vier keer per week in de sportschool te vinden. Tegenwoordig hanteert ze een doe-het-zelfregime en doet ze, net als miljoenen andere mensen, haar workouts thuis. In The Truth About Getting Fit at Home gebruikt Baig de laatste medische en wetenschappelijke inzichten om te achterhalen of al haar inspanningen wel doeltreffend zijn. Samen met wetenschappers en voormalig atleet Becky Lyne probeert ze verschillende regimes, fitnesstrackers en andere hulpmiddelen.

Het uur van de wolf: Paul Verhoeven en de comeback van Showgirls

NPO 2, 23.10 uur

In 1995 werd Paul Verhoevens speelfilm Showgirls verguisd door de critici. Het drama over een ambitieuze stripper in Las Vegas won dat jaar zeven Razzies, onder meer voor slechtste film en regie. Voor het eerst in de geschiedenis van de anti-Oscar was een filmmaker zo sportief om de prijzen zelf in ontvangst te nemen. Jeffrey McHale’s documentaire Paul Verhoeven en de comeback van Showgirls onderzoekt de opmerkelijke herwaardering die de film sindsdien heeft gekregen. Volgens McHale past de film dan ook naadloos in het oeuvre van de Nederlandse regisseur.

Meer over