Tv-tips13 februari 2019

De Volkskrant-film-en-tv-selectie voor woensdag 13 februari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van woensdag.

Kacey Mottet Klein in L’enfant d’en haut van Ursula Meier. Beeld
Kacey Mottet Klein in L’enfant d’en haut van Ursula Meier.

De 12-jarige Simon (Kacey Mottet Klein) zit duidelijk al lang in het helersvak. Hij kan nauwkeurig inschatten wat de waarde van een snowboard is op de zwarte markt en weet precies hoe hij versleten spullen moet laten glanzen als nieuw. Als een vriendje ski’s van een bepaald merk wil hebben, hoeft Simon maar een middagje in het resort rond te hangen om de bestelling binnen te slepen.

‘Ik hou van marginale filmpersonages, omdat ze er anders uitzien dan anderen, zichzelf buiten de wereld zien staan, zich anders voelen’
Ursula Meier in een interview met filmwebsite moveablefest.com.

De Zwitserse regisseur en co-scenarist Ursula Meier verduidelijkt in L’enfant d’en haut (Engelse titel: Sister) meteen waarom Simon steelt: al het geld verdwijnt in het schamele huishouden dat hij runt met zijn oudere zus Louise (Léa Seydoux), ergens in een tussen de Zwitserse bergen verdwaald gehucht. Hun ouders zijn lang geleden bij een auto-ongeluk om het leven gekomen – althans, zo doet Simon zijn omgeving geloven. Sindsdien zorgt hij voor brood op de plank, terwijl Louise zich van scharrel op scharrel stort. Het isolement van Simon en zijn zus in L’enfant d’en haut is schrijnend, terwijl Meier (Home) ook voelbaar maakt dat de sterke band tussen de twee zich niet zomaar laat verbreken. De scènes waarin ze in elkaars armen liggen te slapen, mooi vastgelegd door veteraan Agnès Godard, zijn de enige momenten waarop ze tot bedaren komen. Eenmaal weer op het dievenpad, wordt Simon zo nerveus en schichtig als een klein roofdier. Je zou wensen dat iemand eens gewoon een sneeuwbal naar hem gooide.

L’enfant d’en haut (Ursula Meier, 2012)
Arte, 20.15-21.50 uur

The Pelican Brief (Alan J. Pakula, 1993)

Twee vooraanstaande rechters worden vermoord. Een terroristisch gemotiveerde actie? De getalenteerde rechtenstudent Darby Shaw (Julia Roberts) vogelt in de John Grisham-verfilming The Pelican Brief met slim researchwerk uit wie werkelijk achter de dubbele moord zit. Vanaf het moment dat haar rapport bij de FBI ligt, zijn zij en haar mentor en geliefde Thomas Callahan (Sam Shepard) hun leven niet meer zeker. Eenmaal ondergedoken roept Shaw de hulp in van journalist Gray Grantham (Denzel Washington), maar ook die ondervindt al snel dat hier smerige politieke spelletjes worden gespeeld. Typisch paranoïde stemmende kost dus voor regisseur Alan J. Pakula, maker van samenzweringsthrillers als The Parallax View (1974) en All the President’s Men (1976). Niet dat The Pelican Brief, Pakula’s voorlaatste film, het bij die klassiekers haalt; daarvoor is het geheel niet strak en geïnspireerd genoeg, te rommelig en soms ook te ongeloofwaardig. Maar er zitten wel mooie momenten in, zoals wanneer de opgejaagde Shaw (met pruik op) in een lift stapt.

Net 5, 20.30-23.20 uur

Jack Reacher (Christopher McQuarrie, 2012)

Deze eerste poging om de populaire Jack Reacher-romans van de Brit Lee Child te verfilmen, bleek een moeizame start van een beoogde filmreeks. Er verscheen vier jaar later weliswaar een tweede deel, maar de films, waarin Tom Cruise het als oorlogsveteraan opneemt tegen een vaag misdaadsyndicaat komt te staan, kwamen nooit echt van de grond. Leuk en opmerkelijk is wel de vertolking van de aanvoerder van de boevenbende: een wrede Rus die wordt gespeeld door cineast Werner Herzog, in een eerder malle dan enge rol. Maar Cruise, vaak op zijn best in licht manische rollen, heeft moeite met de flegmatieke Reacher, die hij als geforceerd zwaarwichtig en humorloos neerzet. Dat leek regisseur McQuarrie zich ook te realiseren. Hij liet het vervolg op deze Jack Reacher over aan collega Edward Zwick en regisseerde Cruise in het vijfde en zesde deel van Mission: Impossible.

RTL 7, 20.30-23.10 uur

Champions League: Ajax-Real Madrid
Veronica, 20.30 uur

Voor het eerst sinds 2006 zit Ajax weer in de knock-outfase van de Champions League. De tegenstander in de achtste finale is Real Madrid. In de laatste zes duels tussen de twee clubs wist de Spaanse grootmacht steeds te winnen. De wedstrijd start om 21.00 uur.

De kennis van nu
NPO 2, 21.20 uur

In ‘Scoren met data’ wordt gekeken hoe topsporters data inzetten om hun prestaties te verbeteren. Diederik Jekel gaat langs bij Ajax, waar bewegingswetenschapper Vosse de Boode ontdekte dat Nederlandse keepers het keepen verkeerd aanleren.

Paul Auster – Was wäre wenn
Arte, 21.50 uur

Een portret van de Amerikaanse schrijver Paul Auster, bekend van onder meer The New York Trilogy. In zijn huis in New York vertelt Auster over zijn nieuwste roman 4 3 2 1, waarin vier hoofdpersonen parallelle, maar ook volstrekt verschillende levens leiden.

Manson: The Lost Tapes
Canvas, 22.05 uur

Documentaire over de Amerikaanse crimineel Charles Manson, die in de jaren zestig een sekte leidde waarin werd geëxperimenteerd met drugs en seks. Op unieke beelden is te zien hoe Manson er destijds in slaagde de sekteleden in zijn greep te krijgen.

2Doc: Pre-Crime
NPO 2, 23.15 uur

Het lijkt sciencefiction, maar er zijn al instanties die gebruikmaken van software die voorspellingen doet over toekomstige misdaden. In deze documentaire wordt meegelopen met de makers en gebruikers van deze voorspellende ‘pre-crime’-technieken.

Nooit meer slapen
NPO Radio 1, 00.00 uur

Pieter van der Wielen ontvangt de Vlaamse schrijver Bart Van Loo (46), die momenteel succes oogst met zijn nieuwe boek De Bourgondiërs, waarin hij op bevlogen en deskundige wijze in de geschiedenis van de vroege Nederlandse eenwording duikt.

Meer over