FILM- EN TV-TIPSvrijdag 14 augustus

De Volkskrant-film-en-tv-selectie voor vrijdag 14 augustus

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van vrijdag.

Jean-Hugues Anglade and Béatrice Dalle in Betty Blue van Jean-Jacques Beineix. Beeld
Jean-Hugues Anglade and Béatrice Dalle in Betty Blue van Jean-Jacques Beineix.

Bevrijdingsjournaal augustus 1945

NPO 1, 20.25 uur

Na de Tweede Wereldoorlog waren veel Nederlanders van mening dat er een einde moest komen aan de verlammende verzuiling van de samenleving. Ook koningin Wilhelmina voelde niets voor een terugkeer naar de oude situatie en stelde verzetsman Wim Schermerhorn aan als premier. De medeoprichter van de vernieuwende Nederlandse Volksbeweging stond samen met vicepremier Willem Drees voor de wederopbouw van een land met een kapotte infrastructuur en grote voedselschaarste. Het Bevrijdingsjournaal behandelt vanavond de politieke taak van Schermerhorn en Drees.

Louis Theroux: Miami Mega Jail

NPO 3, 21.10 uur

De subculturen waarin Louis Theroux zich graag begeeft en waarover hij zich verbaast zijn niet altijd even ongevaarlijk. In Miami Mega Jail bezoekt de programmamaker de gevangenis van Miami-Dade County, waar verdachten en veroordeelden in kooiachtige cellen worden vastgehouden, soms met meer dan twintig man in een ruimte. Omdat ze maar twee keer per week naar buiten kunnen, slaat binnen de verveling toe en ontstaan er machtsspelletjes waarbij het recht van de sterkste geldt. Theroux laat zien hoe daarbij soms slachtoffers vallen. De bewakers staan machteloos.

Betty Blue

Canvas, 21.30 uur

(Drama, Jean-Jacques Beineix, 1986) Tijdens de opnamen van Betty Blue kreeg regisseur Beineix de geniale inval zijn film te beginnen met de vrijscène die in het scenario pas na 10 minuten zou volgen. Hij moet op die gedachte gekomen zijn door de omstandigheid waarin de film werd gemaakt: zijn hoofdrolspelers waren verliefd op elkaar. Zo betoverde het tijdloze verhaal over klusjesman-schrijver Zorg (Jean-Hugues Anglade) en de geestelijk labiele Betty (Béatrice Dalle) des te meer. Ook omdat Beineix niet zozeer het ziektebeeld van zijn hoofdpersonage wilde verfilmen, maar haar wildheid en het compromisloze fanatisme waarmee ze het leven en de liefde omarmt.

Nu te zien

NPO 2, 22.00 uur

Hendrik Willem Mesdag was niet alleen de schilder van het beroemde Panorama Mesdag in Den Haag, maar ook een fervent kunstverzamelaar en -mecenas. Na het zien van een olieverfschilderij van een ziek kind door de jonge Italiaanse schilder Antonio Mancini, was Mesdag meteen verkocht. Tussen de nuchtere Mesdag en de emotionele Italiaan ontstond een warme band die tientallen jaren zou standhouden. Zo’n 150 werken van Mancini vonden hun weg naar Nederland en zijn nog steeds te zien in de Mesdag Collectie. In Nu te zien neemt Marieke Uildriks er een kijkje.

The Railway Man

BBC 1, 23.45 uur

(Drama, Jonathan Teplitzky, 2013) Pas na hun bruiloft ontdekt Patti (Nicole Kidman) dat de lieve Eric (Colin Firth) met wie ze trouwde en die een passie voor treinen heeft, lijdt aan een posttraumatische stressstoornis, opgelopen toen hij in een jappenkamp als ingenieur moest werken aan, jawel, de Birmaspoorlijn. In flashbacks toont The Railway Man, gebaseerd op ’s mans memoires, zijn gruwelijke ervaringen in het kamp. Firth acteert goed als altijd en Jeremy Irvine is sterk als de jongere Eric in een sympathiek en keurig drama dat op de juiste knoppen drukt om te ontroeren.

Colin Firth in The Railway Man van Jonathan Teplitzky. Beeld
Colin Firth in The Railway Man van Jonathan Teplitzky.

Wim Wenders, Desperado

ARD, 23.50 uur

Vandaag wordt de Duitse cineast en fotograaf Wim Wenders 75. Ter gelegenheid daarvan besteedt het eerste Duitse net al de hele zomer aandacht aan zijn werk. Zo staan vanavond de documentaire Buena Vista Social Club (01.55 uur) en speelfilm Der Himmel über Berlin (03.30 uur) op het programma. Voorafgaand aan deze Wenders-nacht vertoont de ARD de documentaire Wim Wenders – Desperado, waarvoor Eric Friedler en Andreas Frege een jaar lang met hem optrokken. Ook spraken ze onder anderen zijn collega’s Francis Coppola en Werner Herzog, en acteurs Willem Dafoe, Patti Smith en Andie MacDowell.

Stand by Me

Eén, 00.00 uur

(Drama, Rob Reiner, 1986) Een juweeltje tijdens de midzomernacht, deze ontroerende verfilming van de niet-griezelige novelle The Body (1982) van horrorschrijver Stephen King. Vier bevriende jongetjes maken eind jaren vijftig een spannende zomer door, wanneer ze in de bossen speuren naar een lijk. Reiner brengt zijn jonge cast – onder wie een 15-jarige River Phoenix – tot grote hoogten. Misschien wel het meest bejubelde en persoonlijke werk van Reiner, die zelf in 1959 net zo oud was als de jongens uit zijn film. Doordrenkt met de diepste melancholie, bovendien.

Beeld uit Stand by Me van Rob Reiner. Beeld
Beeld uit Stand by Me van Rob Reiner.
Meer over