FILM- EN TV-TIPSvrijdag 11 september

De Volkskrant film- en tv-selectie voor vrijdag 11 september

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van vrijdag.

Vicky Krieps en Daniel Day-Lewis in Phantom Thread. Beeld
Vicky Krieps en Daniel Day-Lewis in Phantom Thread.

Jacques Brel - gek van het leven

NPO 2 Extra, 19.00 uur

Het NPO-documentairemagazine Het uur van de wolf bestaat 25 jaar. Reden om deze week een aantal succesnummers nog eens uit te zenden. Vanavond onder meer een Franse documentaire uit 2017 van Philippe Kohly, die in zijn portret van chansonnier Jacques Brel alleen de zanger zelf aan het woord laat. In archieffragmenten vertelt de in 1978 op 49-jarige leeftijd overleden zanger over zijn angsten, zijn problemen met vrouwen en zijn jeugd in Brussel als zoon van een kartonnagefabrikant. Later op de avond (23.50 uur) wordt de documentaire uitgezonden die Leo de Boer in 2015 maakte over Boudewijn Büch.

3Doc: Fahrenheit 11/9

NPO 3, 20.25 uur

Twee jaar na het aantreden van president Trump schetste regisseur Michael Moore in Fahrenheit 11/9 (niet te verwarren met Moores eerdere documentaire Fahrenheit 9/11, die uit 2004 stamt) een actueel beeld van de Verenigde Staten, waarbij hij zijn geboortestad Flint, Michigan als voorbeeld gebruikt. Flint was ook het onderwerp van Moores frisse eerste documentaire Roger & Me en de opvolger Pets or Meat: The Return to Flint. Dit keer is het de watervoorziening van Flint die Moore zorgen baart. Sinds de bestuurders van de stad een nieuwe pijplijn hebben laten aanleggen, is schoon water voor veel bewoners onbetaalbaar geworden.

Bin Laden’s Hard Drive

National Geographic, 21.00 uur

Op de 19de verjaardag van de aanslagen op het WTC in New York en het Pentagon in Washington geeft schrijver en veiligheidsexpert Peter Bergen de kijker een blik in de paranoïde geest van het meesterbrein achter de terreurdaden. In Bin Laden’s Hard Drive graaft Bergen door de documenten die op 2 mei 2011 werden gevonden bij de aanval op in het huis waar Osama Bin Laden zich verstopt hield. Bij de actie werd de oprichter van al-Qaida gedood en een schat aan harddisks en usb-drives met computerbestanden buitgemaakt, goed voor bijna 250 gigabyte aan data.

Phantom Thread

Canvas, 21.15 uur

(Drama, Paul Thomas Anderson, 2018) De starre Reynolds Woodcock (Daniel Day-Lewis) is een verstokt vrijgezel die het nooit lang uithoudt met zijn veroveringen. Zijn werk als couturier gaat boven alles. Dan ontmoet hij serveerster Alma (Vicky Krieps). Bij hun kennismaking knettert het, en zij lijkt al meteen zeker te weten dat hij niet de sterke man is die hij pretendeert te zijn. Ze moet alleen zijn zwakke plekken zien te vinden. Vervolgens ontvouwt zich een fantastisch, ontregelend kat-en-muisspel, met liefde en overgave als inzet. Andersons zoveelste meesterwerk Phantom Thread is een bedwelmend, boosaardig en erg grappig sprookje vol verrassingen - een rijke filmische traktatie die je gerust vaker kunt zien.

The Romantics and Us with Simon Schama

BBC 2, 22.00 uur

De Romantiek had enorme en deels blijvende invloed op de westerse samenleving. In de driedelige documentaireserie The Romantics and Us onderzoekt kunsthistoricus Simon Schama de invloed van grote Romantici als William Blake, Mary Wollstonecraft en Percy Bysshe Shelley. Hij begint zijn verhaal vanavond met een aflevering over revolutie. Het schilderij De Vrijheid leidt het volk van Eugène Delacroix vormt het startpunt voor een reis langs revolutionaire kunstenaars in Engeland en Frankrijk, van wie de ideeën ruim 200 jaar later nog doorklinken.

Chronic

NPO 2, 23.25 uur

(Drama, Michel Franco, 2015) Een man die in zijn auto voor het huis van een jonge vrouw wacht en haar volgt zodra ze naar buiten komt. Omdat je de twee niet kent, krijgt het openingsbeeld van Chronic meteen iets onheilspellends - ondanks het feit dat achtervolger David wordt gespeeld door een vriendelijk ogende man als Tim Roth. Het gedrag van ziekenverzorger David, wellicht de beste rol uit Roths carrière, wijst in dit beklemmende drama van Mexicaan Franco op een fikse tragedie in het verleden, die door het (in Cannes bekroonde) script geleidelijk wordt prijsgegeven.

Michael Cristofer (links) en Tim Roth in Chronic. Beeld Lucia Films
Michael Cristofer (links) en Tim Roth in Chronic.Beeld Lucia Films

Zodiac

BBC 1, 23.45 uur

(Thriller, David Fincher, 2007) Sommige regisseurs hebben duidelijk een lievelingskleur. Dat David Fincher veel van geel houdt, zie je goed aan deze spannende en deprimerende seriemoordenaarsthriller. De film is gebaseerd op het ware verhaal van de Zodiac Killer, die gruwelijk huishield in het San Francisco van eind jaren zestig. Cartoonist Robert Graysmith (Jake Gyllenhaal), journalist Paul Avery (Robert Downey Jr.) en rechercheur David Toschi (Mark Ruffalo) proberen Zodiacs identiteit te ontrafelen. Misschien leidt het overal opduikende geel naar de identiteit van de dader, misschien is het ook een stijlvol rookgordijn.

Robert Downey Jr. (links) en Jake Gyllenhaal in Zodiac. Beeld
Robert Downey Jr. (links) en Jake Gyllenhaal in Zodiac.
Meer over