Film- en tv-tipsmaandag 8 oktober

De Volkskrant film- en tv-selectie voor maandag 8 oktober

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u maandag zien.

Berend Jan Bockting
The Magnificent Seven (Antoine Fuqua, 2016). Beeld
The Magnificent Seven (Antoine Fuqua, 2016).

Find me in Paris
NPO 3, 17.10 uur

Jeugdserie over Lena, die in 1905 aan de Parijse balletschool studeert, maar per ongeluk in het jaar 2018 belandt. Terwijl haar vriendje van ­alles probeert om haar terug te krijgen, moet Lena zich proberen te redden in de moderne tijd.

Moeder aan de lijn

NPO 2, 21.00

Documentairemaker Nelleke Koop volgt in Moeder aan de lijn drie vrouwen die mantelzorgers zijn voor hun moeders. Hoe is de verhouding tussen de moeders en dochters als de rollen omgedraaid zijn?

Trippers
NPO 3, 21.15 uur

Hoe ziet het leven van jonge mensen in andere delen van de wereld eruit? Linda Hakeboom gaat naar Rusland en verdiept zich in de modellenwereld. Jonge vrouwen met de droom model te worden, eindigen hier vaak in de seksindustrie.

Fashion’s Dirty Secrets
BBC 1, 22.00

Journalist Stacey Dooley reist de wereld rond om te onderzoeken welke prijs er betaald wordt voor onze verslaving aan fast fashion. Ze bezoekt de plaats waar eerst het Aral-meer lag, maar waar door de giftige stoffen die de kledingindustrie er loosde nu alleen nog stof te zien is.

Jaques Brel in 1975. Beeld ANP
Jaques Brel in 1975.Beeld ANP

Die Story im Ersten: schweig. Oder stirb
ARD, 22.45 uur

Documentaire op de moord op de Maltese journalist Daphne Galizia, die in oktober 2017 omkwam door een autobom. In februari dit jaar werd in Slowakije onderzoeksjournalist Ján Kusiac doodgeschoten. Waarom zijn deze zaken niet opgelost?

Nooit meer slapen
NPO Radio 1, 00.00 uur

Met journalist en wereldverbeteraar Sander de Kramer. Hij richtte de stichting Sunday Foundation op, die zich kinderen in Sierra Leone helpt. Hij was hoofdredacteur van de Rotterdamse straatkrant en maakte het programma Stinkend rijk & dakloos.

The Magnificent Seven (Antoine Fuqua, 2016) / 3:10 to Yuma (James Mangold, 2007)
RTL 7, 20.30-23.20 / 23.20-01.50 uur

In hun zoektocht naar creatief samengestelde double bills zijn de filmprogrammeurs van RTL 7 maandagavond uitgekomen bij twee remakes van klassieke westerns. Eerst kantelt filmmaker Antoine Fuqua (Training Day, Brooklyn’s Finest) de bezetting van The Magnificent Seven uit 1960, die zelf weer een remake was van Akira Kurosawa’s zinderende spektakel Seven Samurai (1954). Waren de zeven rauwe helden uit het Amerikaanse origineel wit (Yul Brynner, Steve McQueen, Charles Bronson), nu betreft het een multicultureel gezelschap onder leiding van de zwarte premiejager Sam (Denzel Washington). Die raciale context voegt iets eigens en actueels toe aan de actiefilm over het ploegje mannen dat een geterroriseerd stadje verdedigt tegen bandieten. Al heeft die rolbezetting ook iets verplichts, want duidelijk met een liniaal bemeten: één indiaan, één Aziaat en één Mexicaan (‘Texican!’). De 2016-versie van The Magnificent Seven is een adequate maar ook wat tamme western: vol keurig opdiende, net iets te gerepeteerd ogende vuurgevechten. De helden zijn heel goed en de slechteriken heel slecht, en dom natuurlijk.

Na afloop volgt met 3:10 to Yuma, een nieuwe versie van de gelijknamige film uit 1957, gebaseerd op een kort verhaal van de Amerikaanse schrijver Elmore Leonard (1925-2013). Christian Bale speelt de oorlogsveteraan Dan Evans, die een been mist en zijn gezin niet meer kan onderhouden. Russell Crowe is de charmante boef Ben Wade, leider van een clubje overvallers. Wade, die is opgepakt, dient op de trein naar Yuma te worden gezet. Dat is lastig, want zijn bende schiet alle bewakers dood. Daarop besluit Evans tegen de juiste vergoeding de taak op zich te nemen. Maar gaandeweg blijkt Evans meer met Wade op te hebben dan hij had verwacht. Nieuw is het allemaal niet, dat is deze televisieavond natuurlijk een vanzelfsprekendheid, maar ook regisseur James Mangold (Walk the Line, Logan) levert een respectabele western af.

Ordinary People (Robert Redford, 1980)
Arte, 20.15-22.15 uur

De inmiddels 82-jarige acteur Robert Redford regisseerde negen speelfilms. The Company You Keep was zes jaar geleden zijn laatste wapenfeit. Met geen enkele film overtrof hij echter zijn debuut Ordinary People uit 1980, bekroond met Oscars voor beste scenario, beste bijrol (Timothy Hutton), beste film en, jawel, beste regie. Gebaseerd op de gelijknamige roman van Judith Guest en geïnspireerd door het werk van Anton Tsjechov verhaalt Redford over grote trauma’s in een doorsnee Amerikaans gezin: Conrad (Hutton) voelt zich schuldig over de dood van zijn broer en overweegt zelfmoord, mede omdat hij geen steun vindt bij zijn vader Calvin (Donald Sutherland) en moeder Beth (Mary Tyler Moore), die stiekem meer hield van haar overleden zoon.

Que horas ela volta? (Anna Muylaert, 2015)
Arte, 22.15-00.00 uur

Het Braziliaanse drama Que horas ela volta? komt onder hoogspanning te staan als de vrijgevochten dochter van een nederige huishoudster voor haar studie opeens bij haar moeder en haar werkgevers intrekt. Als een moderne Goudlokje slaapt deze Jéssica in de bedden van het rijkere gezin, zit ze aan hun tafel en eet ze hun eten. Camila Márdila geeft haar een gekmakende air van arrogantie, die haar moeder aanvankelijk bijna rolberoertes bezorgt en vervolgens aan het denken zet over de merkwaardige ongelijkheid die ze voorheen normaal vond. Het fijne van Que horas ela volta? is dat de film dankzij een luchtige, komische toon en een mogelijk wat te optimistisch wereldbeeld nooit drammerig wordt. Terwijl regisseur Anna Muylaert wel degelijk een ongemakkelijke waarheid over klassenstrijd in een veranderend Latijns-Amerika raakt.

Meer over