TipsFilm en televisie

De Volkskrant-film-en-tv-selectie voor maandag 31 augustus

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van maandag.

Jorrit van Broekhoven en Kevin Toma
Jessica Chastain en Idris Elba in Molly's Game. Beeld
Jessica Chastain en Idris Elba in Molly's Game.

De vooravond

NPO 1, 19.05 uur

Het gat dat De wereld draait door op NPO 1 heeft achtergelaten wordt vanaf vandaag gevuld door De vooravond. Voor BNNVara presenteren Fidan Ekiz en Renze Klamer elke werkdag deze nieuwe talkshow met gasten uit het actuele nieuws. Het is uitdrukkelijk de bedoeling dat er niet alleen namen uit de Randstad aanschuiven, maar ook mensen uit de rest van het land. Een veelgehoorde kritiek op De wereld draait door was namelijk dat er steeds dezelfde gezichten in de uitzending zaten, terwijl de kijker juist behoefte heeft aan een bredere afspiegeling van de bevolking.

Typisch Buitenhof

NPO 2, 19.15 uur

De naam van de wijk klinkt misschien statig, maar het Delftse Buitenhof is allesbehalve chic. De migrantenbuurt werd tien jaar geleden aangewezen als Vogelaarwijk en kent veel gezinnen met een minimuminkomen. De komende weken kijkt de EO in Typisch Buitenhof mee met enkele markante inwoners van de wijk. Zo maken we onder meer kennis met Sjaan, die op haar scootmobiel een gevaarlijke expeditie naar de plaatselijke supermarkt onderneemt. Thuiskapper Henk vertelt over zijn grote liefde en de blinde Naigel gaat aan de slag als bejaardengymleraar.

2Doc: Noodweer – Ik ben niet begonnen

NPO 2, 20.25 uur

Wie zichzelf uit zelfverdediging met geweld verweert, wordt in het Nederlandse strafrecht op dezelfde manier behandeld als andere geweldsplegers. De documentaire Noodweer van Hans Pool laat aan de hand van vier voorbeelden zien dat dit tot situaties leidt die indruisen tegen ons gevoel van rechtvaardigheid. Ook kan het traumatiserend zijn voor de slachtoffers, die zich door politie en justitie als dader behandeld voelen. Pool schetst onder meer de zaak van een caféhouder die een inbreker neerslaat en een politieman die het vuur opent op een busje.

The Departed

Veronica, 20.30 uur

(Thriller, Martin Scorsese, 2006) Maffioso en FBI-informant James Bulger was een inspiratiebron voor The Departed, die tegelijkertijd een remake is van de Hongkongse misdaadfilm Infernal Affairs (2002). Het is een magistrale film met Leonardo DiCaprio als ambitieuze jonge agent in het hedendaagse Boston. Hij moet infiltreren in de Iers-Amerikaanse onderwereld, waar hij stuit op de megaschurk Jack Nicholson, die op zijn beurt een mol heeft bij de politie: Matt Damon. Martin Scorsese ontving na zes niet-verzilverde nominaties eindelijk zijn Oscar; de film won er in totaal vier.

Jack Nicholson en Matt Damon in The Departed. Beeld
Jack Nicholson en Matt Damon in The Departed.

The Accountant

ZDF, 22.15 uur

(Thriller, Gavin O’Connor, 2016) Overdag is Christian Wolff (Ben Affleck) een ietwat eigenaardige accountant in een kleine provinciestad, ’s avonds werkt hij voor de gevaarlijkste criminelen op aarde. Het is allemaal niet zo grappig als het klinkt. Christian Wolff is een clichéfilmautist: hij is slecht in menselijke interactie en ordent zijn bestek kaarsrecht en op gelijke afstand van elkaar in een verder lege keukenla. Qua toon klopt het allemaal voor geen meter, maar dat maakt The Accountant, waarin Affleck zo lang mogelijk zo emotieloos mogelijk kijkt, nu net vermakelijk raar.

Ben Affleck en Anna Kendrick in The Accountant. Beeld AP, Chuck Zlotnick/Warner Bros. Pictures via AP)
Ben Affleck en Anna Kendrick in The Accountant.Beeld AP, Chuck Zlotnick/Warner Bros. Pictures via AP)

De slag om Libanon

NPO 2, 22.20 uur

In een speciale aflevering van De slag om Libanon, waarin Danny Ghosen een beeld schetste van zijn geboorteland, keert de verslaggever terug om poolshoogte te nemen na de explosie van vier weken geleden. Na de ontploffing in de haven van Beiroet die een groot deel van de stad in puin heeft gelegd, is de bevolking de politieke situatie in het land meer dan beu. Ghosen praat met enkele bewoners en hoort over de opeenstapeling van ellende waaronder Libanon lijdt: de corruptie, de invloed van Hezbollah, de financiële crisis, corona-epidemie, en nu deze klap.

Molly’s Game

BBC 2, 23.00 uur

(Biografie, Aaron Sorkin, 2017) Sprankelend regiedebuut van meesterscenarist Aaron Sorkin, over pokerkoningin Molly Bloom (Jessica Chastain). In een razende voice-over vertelt Bloom hoe ze leerde tegenslag te overwinnen, en hoe haar dominante vader (Kevin Costner) haar inpeperde dat ze pas iets zou betekenen wanneer ze haar eigen kostje zou verdienen. Molly’s Game, gebaseerd op Blooms memoires, doet qua insteek en energie denken aan The Wolf of Wall Street van Martin Scorsese, maar bevat weinig van Scorseses testosteronromantiek. Bloom is als de Griekse zonnedochter Circe, zegt ze tegen haar advocaat (een degelijke rol van Idris Elba): ze serveert de mannen wijn en honing, waarna ze veranderen in zwijnen.

Meer over