FILM- EN TV-TIPSDonderdag 6 augustus

De Volkskrant-film-en-tv-selectie voor donderdag 6 augustus

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van donderdag.

Bill Murray in Groundhog Day van Harold Ramis. Beeld
Bill Murray in Groundhog Day van Harold Ramis.

Bevrijdingsjournaal augustus 1945

NPO 1, 20.25 uur

In de vijfde en laatste reeks bevrijdingsjournaals staat de NOS stil bij de gebeurtenissen van 75 jaar geleden. In tien afleveringen wordt het nieuws van toen gepresenteerd alsof het nu gebeurt. Vandaag vertelt presentator Herman van der Zandt over de atoombom die op de Japanse stad Hiroshima wordt gegooid om het land op de knieën te dwingen. Ondertussen heeft Nederland, dat sinds mei is bevrijd van de Duitse bezetter, de handen vol aan verwoeste steden en delen van het land die onder water staan. De wederopbouw moet op gang komen, maar hoe?

Hidalgo

SBS 9, 20.30 uur

(Avontuur, Joe Johnston, 2004) De special effects zijn tot een minimum beperkt in dit verhaal over de 19de-eeuwse cowboy Frank Hopkins (Viggo Mortensen), die deelnemer wordt aan een paardenrace van 4.500 kilometer door de woestijn. De opzet van de organisatoren: bewijzen dat zijn paard, de mustang Hidalgo, niet kan winnen van de raspaarden van het Arabische schiereiland. Vol stereotypen en clichés, maar de beelden van de (rennende) paarden, in Marokko en Californië gedraaid, zijn van een grote schoonheid.

Viggo Mortensen in Hidalgo van Joe Johnston. Beeld
Viggo Mortensen in Hidalgo van Joe Johnston.

Sergio & Axel: Van de kaart

NPO 3, 20.55 uur

Halverwege hun culinaire reis rond de wereld zijn topkok Sergio Herman en acteur Axel Daeseleire in Noorwegen aangeland. Voor de avontuurlijk ingestelde Daeseleire zijn de woeste Noorse landschappen reden om er eens lekker op uit te trekken, maar Herman is in het land ver buiten zijn comfortzone. Samen gaan ze zeewier plukken tussen de rotsen en duiken ze naar eeuwenoude schelpen onder de zeespiegel. Natuurlijk wordt er ook gevist op de beroemde wilde Noorse zalm. Maar de keuken van het land heeft meer te bieden dan alleen visgerechten.

Groundhog Day

Canvas, 21.15 uur

(Komedie, Harold Ramis, 1993) Bill Murray is onweerstaanbaar als de chagrijnige weerman Phil, die elk jaar met frisse tegenzin de gebeurtenissen rondom een bosmarmot met meteorologische gaven in het gehucht Punxsutawney moet verslaan. Phil voelt zich veel te goed voor de kneuterige dorpstraditie, maar het is uitgerekend deze dag die hij keer op keer opnieuw moet beleven, tot hij zijn leven heeft gebeterd. Vooral vanwege dit originele uitgangspunt groeide Groundhog Day uit tot een klassieker. Murray vindt knap het midden tussen botte humor, onbeholpen romantiek en oprechte melancholie. En niet alleen dat: filmfilosofen dragen de film op handen, als grappige en ontroerende bespiegeling over tijd, lotsbestemming en vrije wil.

Amy

Canvas, 22.55 uur

In de Oscarwinnende documentaire Amy schetst Asif Kapadia een liefdevol, maar ook eerlijk beeld van zangeres Amy Winehouse. Daarbij komt zowel haar talent als haar neiging tot zelfdestructie naar voren. Dat levert pijnlijke momenten op, zeker als de laatste jaren van Winehouse worden behandeld: een periode waarin ze voortdurend wordt belaagd door paparazzi en zich verliest in diverse verslavingen. De zangeres overleed in 2011 aan een alcoholvergiftiging. In Amy toont Kapadia de mens achter de muziek, op een confronterende en ontroerende manier.

Squeamish About…

BBC 2, 23.30 uur

De afgelopen jaren is de Britse acteur, komiek en musicus Matt Berry uitgegroeid tot een ware cultfavoriet. Eerst in het Verenigd Koninkrijk dankzij programma’s als House of Fools en Toast of London, en later ook internationaal door zijn rol als Laszlo Cravensworth in de comedyserie What We Do in the Shadows. In de vierdelige nepdocumentaire Squeamish About… kruipt de onnavolgbare Berry in de huid van historicus Michael Squeamish om uiteenlopende onderwerpen te duiden. Vandaag stort hij zich in de geschiedenis van het Britse entertainment.

Hail, Caesar!

Net 5, 23.30 uur

(Komedie, Joel en Ethan Coen, 2016) Ook een mindere film van Joel en Ethan Coen is interessant. Hail, Caesar! volgt 24 uur uit het leven een bescheiden filmstudio-employé in de jaren vijftig, de hoogtijdagen van het filmescapisme. En zo is de film ook verpakt. De plot steekt wat bleek af bij de wijze waarop de Coens van elk filmgenre een miniportie uitserveren. Maar hoe ze dat doen is virtuoos. Heerlijk om naar te kijken. Onlangs rondde broer Joel de opnamen af van de eerste echte solo-Coen; de Shakespeareverfilming The Tragedy of Macbeth.

Scarlett Johansson in Hail, Caesar! van Joel en Ethan Coen. Beeld
Scarlett Johansson in Hail, Caesar! van Joel en Ethan Coen.
Meer over