Film- en tv-tipsDonderdag 5 november

De Volkskrant film- en tv-selectie voor donderdag 5 november

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van donderdag.

Thomas Blanchard in Préjudice van Antoine Cuypers. Beeld
Thomas Blanchard in Préjudice van Antoine Cuypers.

Zembla

NPO 2, 20.25 uur

Door de coronacrisis moesten veel scholen overschakelen op onlinelessen en -toetsen. Voor het praktijkonderwijs was dat geen optie en waren de gevolgen van de epidemie des te groter. Zembla liep mee met de docenten en leerlingen van een praktijkschool in de Haagse achterstandswijk Transvaal, waar de lockdown in het voorjaar grote gevolgen had. Het is niet mogelijk om online te leren voor kok of stukadoor, en in veel gezinnen is geen computer aanwezig. Na de zomervakantie lijkt alles aanvankelijk weer normaal, maar dan nemen de besmettingen opnieuw toe.

The Spy Who Dumped Me

Net 5, 20.30 uur

(Actiekomedie, Susanna Fogel, 2018) Het begin van spionnenspoof The Spy Who Dumped Me illustreert hoe goed de makers het genre hebben bestudeerd: een smoezelig marktje in Vilnius, in Litouwen, bevat precies de sfeer van wantrouwen en paranoia waarop smoezelige Oost-Europese marktjes in spionagefilms zo vaak patent lijken te hebben. Maar met de introductie van twee Amerikaanse vriendinnen die dankzij een ex-vriendje (zie titel) in een complot belanden, wordt de toon vooral gezet door gegil tijdens achtervolginkjes in Europese hoofdsteden, vette culturele clichés en een wc-grap in een Amsterdams hostel.

Mila Kunis en Kate McKinnon in The Spy Who Dumped Me van Susanna Fogel. Beeld
Mila Kunis en Kate McKinnon in The Spy Who Dumped Me van Susanna Fogel.

Préjudice

TV 5, 20.59 uur

(Drama, Antoine Cuypers, 2015) Wat Cédric precies mankeert, laat de Belgische regisseur en scenarioschrijver Antoine Cuypers in zijn beklemmende drama in het midden. Duidelijk is dat de 32-jarige man niet voor zichzelf kan zorgen; hij woont nog altijd bij zijn welgestelde ouders. Tijdens een chic familiediner wordt hij voortdurend in de gaten gehouden – zijn omgeving is zichtbaar bang voor een uitbarsting, een vreemde opmerking of een ander teken van gekte. Cuypers buit die spanning slim uit: flinke delen van Préjudice lijken niet in een familiedrama, maar in een psychologische thriller thuis te horen, met elegant en unheimisch camerawerk. Tegelijk wordt de kijker met mogelijke eigen vooroordelen geconfronteerd.

Being Frank: The Frank Gardner Story

BBC 2, 22.00 uur

Zestien jaar geleden werd BBC-verslaggever Frank Gardner in Saoedi-Arabië beschoten door terroristen van Al-Qaida. De kogels raakten zijn zenuwen, en sindsdien is Gardner verlamd en aangewezen op een rolstoel. In een openhartige documentaire vertelt hij over de lichamelijke en emotionele gevolgen van de aanslag, die hij nooit helemaal heeft kunnen verwerken. In Being Frank: The Frank Gardner Story spreekt Gardner over zijn carrière voor de aanslag, het moment waarop zijn leven veranderde en zijn moeizame revalidatie. Ook ontmoet hij lotgenoten die hebben leren leven met verlamming.

Medialogica

NPO 2, 22.20 uur

De Amerikaanse beweging QAnon is een warrig web van complottheorieën, hoaxes, waanbeelden, achterdocht en lof voor president Trump. De media berichten graag over de stroming, al was het maar om te laten zien hoe dom Trump-aanhangers kunnen zijn. Maar, zo vraagt Medialogica zich vanavond af, geven ze QAnon daarmee niet een podium dat de ideeën alleen maar versterkt? Het programma sprak met digitaal antropoloog Whitney Phillips, die de media-aandacht voor QAnon onderzocht en gelooft dat strategisch zwijgen voor journalisten soms de beste oplossing is.

Waar ben je bang voor?

NPO 2, 23.00 uur

Angst heeft een functie, maar kan ook belemmerend en verlammend zijn. Jaarlijks zoeken meer dan een miljoen Nederlanders hulp vanwege angstgerelateerde klachten. In een nieuwe driedelige serie van de EO gaat Stevo Akkerman op zoek naar de essentie en gevolgen van angst. In Waar ben je bang voor? spreekt hij deskundigen met zeer verschillende achtergronden: een psychiater en een psycholoog, maar ook een filosoof en een dichter. Drie acteurs beelden in gedramatiseerde scènes uit hoe mensen omgaan met hun angsten, maar ook hoe ze moed kunnen tonen.

The House That Jack Built

Arte, 00.30 uur

(Horror, Lars von Trier, 2018) Beroepsprovocateur Von Trier ging sardonisch én analytisch aan de haal met de seriemoordfilm. In het overvolle The House that Jack Built blikt Jack, een volmaakt onaangename rol van Matt Dillon, terug op zijn moordaspiraties. Gruwelijke moordpartijen krijgen een context te midden van analyses over ultiem kunstenaarschap en zelfs de Holocaust, en culmineren in een weergaloze epiloog. Wie tegen die tijd is afgehaakt (het zij u vergeven), mist een hallucinante afdaling in de onderwereld die een volkomen nieuw perspectief biedt op al het voorafgaande.

Matt Dillon in The House That Jack Built van Lars von Trier. Beeld
Matt Dillon in The House That Jack Built van Lars von Trier.
Meer over