Film- en tv-tipsDonderdag 28 januari

De Volkskrant film- en tv-selectie voor donderdag 28 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van donderdag.

Brad Pitt in Killing Them Softly van Andrew Dominik. Beeld
Brad Pitt in Killing Them Softly van Andrew Dominik.

Keuringsdienst van waarde

NPO 3, 20.25 uur

Vooral tijdens een virusepidemie is weerstand tegen ziekten extra welkom. De Nederlandse consument wordt bestookt met adviezen, kuren en producten die een betere weerstand beloven, maar hoe serieus moeten we die beloften nemen? Keuringsdienst van waarde zocht een weg in het woud van pillen, poeders, saunakuren, koude baden, work-outs en yogaoefeningen om uit te vissen wat werkt en wat niet. Het slikken van een pil uit een potje kost duidelijk de minste inspanning en lijkt daarom aantrekkelijk. Maar is de weg naar een betere weerstand echt zo simpel?

Zembla

NPO 2, 20.30 uur

Intensivering van de landbouw is nodig om in ons kleine land voldoende gewassen te verbouwen om de groeiende voedselvraag bij te benen. De vraag is echter hoelang dat nog goed blijft gaan. Het voortdurend verhogen van de opbrengst per hectare met kunstmest en bestrijdingsmiddelen is rampzalig voor de bodemvruchtbaarheid. Onderzoeker Jeroen Onrust vertelt vanavond in Zembla dat daarom het systeem op de schop moet. Boeren die willen overschakelen op een biologische vorm van landbouw, worden daarin echter gefrustreerd door hun bank en zuivelcoöperaties.

Propaganda

NPO 3, 21.00 uur

‘Foute feiten’ worden onthuld in het nieuwe wekelijkse programma Propaganda van KRO-NCRV. De onderzoeksjournalisten van het magazine gaan op zoek naar misinformatie en nepnieuws. Ze proberen te achterhalen welke mensen of organisaties er schuilen achter de verspreiding van foutieve informatie, en wat ze daarmee proberen te bereiken. ‘Alternatieve feiten’ kunnen leiden tot polarisatie in de samenleving, maar Propaganda wil verspreiders van misinformatie niet wegzetten als ‘wappies’. In het programma komen luchtige én zwaardere onderwerpen voorbij.

Danny’s wereld

NPO 2, 21.05 uur

Journalist en programmamaker Danny Ghosen werkte in het verleden voor PowNed, de EO en de NTR, en is vanaf vandaag te zien bij de VPRO. In Danny’s wereld gaat hij op zoek naar knelpunten in de maatschappij en praat hij met mensen die voor het grote publiek onzichtbaar zijn. Dat kunnen slachtoffers zijn van mensenhandel, maar ook verspreiders van nepnieuws of makers van designerdrugs. Ghosens reportages komen uit alle hoeken van de samenleving en zijn onbevooroordeeld en eerlijk. De VPRO-Gids noemde ze ‘een rauwere polderversie van Louis Theroux’.

Killing Them Softly

RTL 7, 22.30 uur

(Misdaaddrama, Andrew Dominik, 2012) Jackie Cogan (Brad Pitt) is een welbespraakte huurmoordenaar die de overvallers van een illegaal kaartspel moet omleggen. De overvallers, een wanhopige junkie en een allround sufkop, werken op hun beurt voor een lokale sjacheraar in een van de meest vervallen buurten van New Orleans. Net als in zijn magnifieke en van alle glamour ontdane anti-western The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford (2007) trekt Nieuw-Zeelander Andrew Dominik een overtuigende wereld op die louter lijkt bevolkt door bange, eigengereide mensen – met glansrollen van James Gandolfini en Ray Liotta. Killing Them Softly is een magistrale anti-gangsterfilm die de toeschouwer én het gangstergenre verward achterlaat.

How to Be Single

Net 5, 22.45 uur

(Komedie, Christian Ditter, 2016) In romantische komedies heeft God of het toeval altijd een voorspelbaar plan voor de hoofdrolspelers. In How to Be Single niet. De vijf alleenstaanden (o.a. Dakota Johnson, Rebel Wilson) rommelen maar wat aan in New York, en bij elke nieuwe liefde of onenightstand is het volstrekt onvoorspelbaar of het de ware is of een zoveelste miskleun. Nu zijn verhaalconventies er niet voor niets, en How to Be Single is dan ook rommelig, maar zo’n romkom die zich niet aan Hollywoodwetten houdt stemt óók gelukkig.

Dakota Johnson in How to Be Single van Christian Ditter Beeld
Dakota Johnson in How to Be Single van Christian Ditter

Cobain

WDR, 23.30 uur

(Drama, Nanouk Leopold, 2017) Debutant Bas Keizer geeft knap gestalte aan het stugge en afwerende titelpersonage van Cobain. Het ene moment is hij nog echt een kind, het andere volwassen of iets ertussenin. Vooral in nabijheid van zijn verslaafde, hoogzwangere moeder leeft hij op, maar contact hebben ze nauwelijks. Terwijl zij van het ene drugshol naar het andere zwerft, slijt hij zijn tijd in het kindertehuis. Ook krachtig is de cinematografie van Frank van den Eeden, die veel rauwe schoonheid uit de Rotterdamse locaties put.

Bas Keizer en Naomi Velissariou in Cobain van Nanouk Leopold Beeld
Bas Keizer en Naomi Velissariou in Cobain van Nanouk Leopold
Meer over