FILM- EN TV-TIPSdonderdag 17 september

De Volkskrant film- en tv-selectie voor donderdag 17 september

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van donderdag.

Sandra Bullock in The Proposal. Beeld
Sandra Bullock in The Proposal.

Zembla

NPO 2, 20.25 uur

Kinderen met een handicap, stoornis of ziekte hebben veel ondersteuning nodig van hun ouders. Volgens de Jeugdwet hebben deze ouders daarbij recht op hulp van de gemeente. In de praktijk komt daar echter weinig van terecht: ouders van zorgintensieve kinderen zijn onvoldoende bekend met hun rechten of verdwalen in het woud van loketten en regels. Zembla illustreert het probleem aan de hand van Peter, Esther en hun 5-jarige dochter Indy, die lijdt aan autisme en ADHD. Omdat ondersteuning te lang op zich laat wachten, belandt Indy in de noodopvang.

Keuringsdienst van waarde

NPO 3, 20.25 uur

Bij het zoeken naar de oorzaak van de corona-epidemie wordt vaak beschuldigend naar China gewezen. Op Chinese markten zouden dieren te dicht op elkaar zitten, waardoor ziekten makkelijk worden overgedragen. Keuringsdienst van waarde stelt vandaag de vraag of we het in Nederland wel zo veel beter doen. Ook in onze veehouderij zitten dieren dicht op elkaar, en een paar jaar geleden ging dat flink mis met de Q-koorts, die van geit op mens oversprong. Wat doen boeren om nieuwe uitbraken te voorkomen en wat heeft de overheid geleerd van de Q-koortsuitbraak?

The Proposal

Net 5, 20.30 uur

(Komedie, Anne Fletcher, 2009) Romantische komedies als The Proposal klinken op papier vaak verschrikkelijk afgezaagd: altijd weer die knappe personages, die aanvankelijk met elkaar overhoop liggen maar uiteindelijk in elkaars armen vallen. Maar plaats twee leuke acteurs tegenover elkaar en het sprankelt. Dat gebeurt in The Proposal, met Sandra Bullock als de extreem bazige redacteur Margaret. Ze moet trouwen met haar assistent Andrew (Ryan Reynolds) om te voorkomen dat ze als Canadese immigrant de VS wordt uitgezet. Samen gaan ze naar Alaska om als zogenaamd kersvers liefdespaar de 90ste verjaardag van Andrews oma bij te wonen. Bullock en Reynolds compenseren de voorspelbaarheid ruimschoots met hun spelplezier.

Edge of Darkness

RTL 7, 20.30 uur

(Thriller, Martin Campbell, 2010) Het vuige Edge of Darkness, een filmversie van de tv-serie die regisseur Martin Campbell (GoldenEye) zelf maakte in de jaren tachtig, betekende de comeback van de om allerlei redenen in opspraak geraakte en afgegleden acteur Mel Gibson. Als gelouterde politieman ziet Gibson in het begin van de film hoe zijn jongvolwassen dochter voor de deur van zijn huis wordt doodgeschoten door een huurmoordenaar. Cynisch en meedogenloos probeert hij de reden van de moordpartij te achterhalen en als een wraakengel de daders te straffen.

Mel Gibson in Edge of Darkness. Beeld
Mel Gibson in Edge of Darkness.

Grote vragen

NPO 2, 22.25 uur

De wetenschap heeft het oppervlak van de aarde in detail in kaart gebracht, maar over de binnenkant van onze planeet is veel minder bekend. In Grote vragen loopt presentator Rob van Hattum vandaag mee met geowetenschapper Arwen Deuss, die seismologie gebruikt om de aarde tot op grote diepte in beeld te brengen. In Denemarken neemt Deuss een kijkje bij het oudste meetstation van haar grote inspiratie, Inge Lehmann. Deze ‘grande dame van de seismologie’ ontdekte in 1936 dat de aarde een vaste binnenkern heeft, omringd door een vloeibare buitenkern.

Blood Father

RTL 7, 22.45 uur

(Actie, Jean-François Richet, 2016) Nog meer Mel Gibson, in deze productie van de Franse regisseur Jean-François Richet. Diens eerste Engelstalige misdaadfilm is van begin tot eind voorspelbaar: een vader-dochter-actieavontuur, met opgevoerd, onzinnig B-filmgeweld en clichégangsters, inclusief een Terminator-achtige hitman met gezichtstatoeage. Gibson zelf is de sterkste troef: de 60-jarige acteur oogt energiek, niet moegestreden, en hij weet goed raad met de flarden cynische humor in het script. Als iemand vraagt waar hij dat mooie jonge meisje heeft opgepikt: ‘In de fucking verloskamer!’

Erin Moriarty en Mel Gibson in Blood Father. Beeld
Erin Moriarty en Mel Gibson in Blood Father.

Jimi Hendrix: Hear My Train a Comin’

Canvas, 22.55 uur

Met zijn documentaire over Jimi Hendrix maakte Bob Smeaton een film die voor zowel nieuwe als doorgewinterde fans van de legendarische musicus het kijken waard is. Hear My Train a Comin’ vertelt het levensverhaal van de bluesmuzikant uit Seattle die na een korte periode in het leger aan de slag ging als gitarist voor verschillende bands. Na succes in de Britse hitlijsten volgde zijn grote Amerikaanse doorbraak op het Monterey Pop Festival van 1967. Dankzij de nabestaanden van Hendrix kon Smeaton putten uit uniek, niet eerder vertoond beeldmateriaal.

Meer over