TipsFILM EN TELEVISIE

De Volkskrant-film-en-tv-selectie voor dinsdag 18 augustus

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van dinsdag.

Samuel L. Jackson in Unbreakable van M. Night Shyamalan Beeld
Samuel L. Jackson in Unbreakable van M. Night Shyamalan

Op weg: De Hunebed Highway

NPO 2, 19.10 uur

De provinciale weg N34 loopt door Overijssel en Drenthe en volgt in grote lijnen de Hondsrug: een heuvelrug die boven de moerassen uitstak en dus eeuwen geleden al de logische plek was voor verkeer van mensen en goederen. Op de route vinden we nog steeds veel bezienswaardigheden: 47 van de 52 Drentse hunebedden staan langs de N34. In Op weg: De Hunebed Highway volgen Carrie en Evert ter Napel de Hondsrug om stil te staan op plekken van historisch of persoonlijk belang. Vandaag zien ze het laatste ‘levende’ veen en een van de oudste hunebedden.

Unstoppable

Veronica, 20.30 uur

(Actie, Tony Scott, 2010) Denderend slotakkoord van regisseur Tony Scott (1944-2012). Denzel Washington speelt de gelouterde machinist Frank, die groentje Will (Chris Pine) bij zijn eerste klus begeleidt en daarbij op hetzelfde spoor belandt als een voortrazende, onbemande goederentrein vol giftige stoffen. Washington en Pine zetten de machinisten even heroïsch als kwetsbaar neer en Scott pakt regelmatig flink uit met audiovisueel vertoon, zoals in de scène waar Will tussen de remkabels belandt terwijl een lading graan over hem heen spoelt; een abstracte lust voor het oog wordt de film dan.

Chris Pine en Denzel Washington in Unstoppable van Tony Scott Beeld
Chris Pine en Denzel Washington in Unstoppable van Tony Scott

Weduwen na de val

Canvas, 21.30 uur

In de driedelige documentaireserie Weduwen na de val portretteert Peter Verlinden de weduwen van voormalige dictators. De serie begint met Farah Diba, de laatste keizerin van Iran en weduwe van Sjah Mohamad Reza Pahlavi. Gedurende haar twintig jaar aan zijn zijde maakte Diba mee hoe het 2.500-jarige Perzische Rijk verloren ging tijdens de Iraanse Revolutie van 1978 en veranderde in een theocratie. Het programma zoekt aan de hand van Diba’s persoonlijke verhaal naar de oorzaak van de omwenteling en duikt daarbij in een rijkdom aan archiefbeelden.

De Windsors: achter de schermen bij het Britse koningshuis

NPO 2, 22.05 uur

Nadat de wereld heeft kunnen meekijken met het sprookjeshuwelijk tussen prins Charles en zijn bruid Diana, groeit de populariteit van het Britse koningshuis tot ongekende hoogte. Al snel wordt echter duidelijk dat het sprookje nauwelijks een sprookje is, dat Charles een buitenechtelijke relatie heeft en dat Diana zich ongelukkig voelt in haar nieuwe rol. Voor koningin Elizabeth breekt een zeer moeilijke periode aan. De voorlaatste aflevering van De Windsors vertelt over de wrijving tussen Diana en het koningshuis, de obsessie van de pers met de prinses en over haar dramatische lot.

Unbreakable

Veronica, 22.30 uur

(Thriller, M. Night Shyamalan, 2000) Ruim voor Marvel en DC Comics met hun schier eindeloze arsenaal superhelden de blockbustermarkt domineerden, maakte M. Night Shyamalan zijn eigen superheldenfilm. Bruce Willis laat zich van zijn beste kant zien als beveiliger die als enige van de 132 passagiers een ernstig treinongeluk overleeft. Een broze stripfanaat (Samuel L. Jackson) heeft een wel heel merkwaardige theorie over zijn ijzersterke gestel. Wat volgt is de ontstaansgeschiedenis van een superheld en zijn antagonist, in een film die zich gaandeweg zelfbewust voegt naar de regels van het genre. Shyamalan brengt het met brede, trage streken in beeld, met veel gevoel voor sfeer, kleur en spanningsopbouw.

Straight Outta Compton

SBS 9, 22.50 uur

(Biografie, F. Gary Gray, 2015) Hollywood had er niet op gerekend, maar Straight Outta Compton, de lichtjes gladgestreken biografische speelfilm over de jarentachtig-rapgroep N.W.A (Niggas Wit Attitudes), groeide uit tot een monsterhit. F. Gary Gray (tevens regisseur van Ice Cube’s comedy Friday uit 1995) houdt goed grip op zijn vertelling door de levens van slechts drie bandleden centraal te stellen: de met de consequenties van hun daden worstelende Dr. Dre en Eazy-E, en de bozige Cube, die als hij de groep verlaat het mes zet in zijn oude vriendenclub.

Corey Hawkins in Straight Outta Compton van F. Gary Gray Beeld
Corey Hawkins in Straight Outta Compton van F. Gary Gray

2Doc: Ik alleen in de klas

NPO 2, 22.55 uur

Niet alle vormen van racisme zijn zichtbaar, en ook subtiele vormen van discriminatie en uitsluiting hebben grote gevolgen, die vaak al op jonge leeftijd worden gevoeld. Als lichte moeder van drie donkere kinderen hoopte Karin Junger dat huidskleur er tijdens de opvoeding niet toe zou doen, maar de realiteit bleek anders. Twintig jaar later onderzoekt ze het fenomeen in Ik alleen in de klas. Op een landgoed in Frankrijk komen Junger, haar kinderen en hun gekleurde vrienden bij elkaar om hun ervaringen te delen, na te spelen en opnieuw te beleven.

Meer over