film- en tv-tipsmaandag 15 juli

De Volkskrant film- en tv-selectie maandag 15 juli 2019

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van maandag.

Still uit Deep Impact Beeld
Still uit Deep Impact

Deep Impact (Mimi Leder, 1998)

RTL 8, 20.30 uur

Lekker ouderwetse rampenfilm, waarin ‘hemel en aarde’ worden bedreigd door een komeet die met rasse schreden naderbij komt en een flink deel van Moeder Aarde dreigt te vernietigen. De Amerikaanse president Morgan Freeman stuurt een topteam astronauten de ruimte in om de komeet te vernietigen. Dat mislukt. Wat nu, vragen onder anderen Robert Duvall en Elijah Wood zich af.

Coup de foudre (Diane Kuris, 1983)

Arte, 20.15 uur

Prachtig drama, met een zowel zonnige als sombere Isabelle Huppert. Ze speelt de Joodse Lena die in na-oorlogs Parijs een innige relatie ontwikkelt met vriendin Madeleine (Miou-Miou), terwijl hun echtgenoten steeds minder vat op de vrouwen krijgen.

De slimste mens

NPO 2, 20.25 uur

Start van het veertiende seizoen van de kennisquiz met Philip Freriks en Maarten van Rossem. De eerste kandidaten zijn Taarten van Abel-presentator en bakker Siemon de Jong, SLAM!-radio-dj Bram Krikke en RamBam-presentator Sophie Frankenmolen.

Andere tijden

NPO 2, 21.05 uur

In de special ‘100 jaar verkeer’ wordt teruggekeerd naar het jaar 1900, toen er nog maar 200 auto’s door Nederland reden. Archiefbeelden tonen hoe dorpen en steden niet berekend waren op de auto’s, die omschreven werden als ‘een nieuw monster op de weg’.

Panorama: sex education

BBC 1, 21.30 uur

De reportage ‘The LGBT debates in schools’ gaat over de plannen binnen het Britse onderwijs om kinderen al vanaf hun vijfde te onderwijzen over o.a. homoseksualiteit. Dat voornemen heeft op weerstand gestuit bij voornamelijk gelovige ouders.

Cul-de-sac (Roman Polanski, 1966)

Arte, 22.00 uur

Beklemmende thriller vol zwarte humor. Een echtpaar dat een afgelegen kasteel bewoont, krijgt ongewenst bezoek van twee gewonde criminelen. Met Donald Pleasence en Françoise Dorléac.

Chasing the moon

NPO 2, 22.45 uur

Amerikaanse documentaireserie waarin Robert Stone zich verdiept in de ‘space race’, de wedloop tussen VS en Sovjet-Unie in de ruimte. De reeks begint in 1957, en er zijn interviews met o.a. de astronauten Buzz Aldrin, Frank Borman en Bill Anders.

Nine Months (Chris Columbus, 1995)

Net 5, 23.00 uur

Aardige remake van het Franse Neuf mois (1994), waarin Samuel (Hugh Grant) zijn vrije leventje in duigen ziet vallen als vriendin (Julianne Moore) zwanger blijkt te zijn. De acteurs hebben er duidelijk zin in.

Meer over