Film- en televisietipsdonderdag 4 oktober

De Volkskrant film- en televisietips voor donderdag 4 oktober 2018

Jeffrey Wright in de duistere film Hold the Dark.  Beeld Netflix
Jeffrey Wright in de duistere film Hold the Dark.Beeld Netflix

Hold the Dark (Jeremy Saulnier, 2018)

Te zien via Netflix

Het lijkt even gruwelijk als duidelijk, wat er gebeurt in de eerste minuten van de aardeduistere Netflix-productie Hold the Dark, naar de gelijknamige roman van William Giraldi. In Keelut, een miezerig gehucht in Alaska, zit een jongetje te spelen in de sneeuw als hij merkt dat hij door een wolf wordt bespied. Zijn moeder is binnen; wanneer ze de deur van het huis opendoet en we vanuit haar perspectief de plek zien waar het kind zat te spelen, is hij weg. Klaar als een klontje: haar zoon is meegenomen door de wolf, zoals dat regelmatig schijnt te gebeuren in de contreien waar Hold the Dark zich afspeelt.

Toch plant regisseur Jeremy Saulnier enkele details in de scène die Hold the Dark dan al fascinerend verontrustend maken. Zoals de kalmte waarmee ze in de deuropening staat hoewel haar kind nergens te bespeuren valt, terwijl we haar de brief horen voorlezen die ze aan de gepensioneerde wolvendeskundige Russell (Jeffrey Wright) schreef: kom naar Keelut en vind mijn kind en de wolf die hem ontvoerde. Russell kómt naar Keelut en gáát op jacht, zonder te weten in welke nachtmerrie hij is beland. Het lukt hem niet meer daar weg te komen wanneer Medora’s echtgenoot Vernon (Alexander Skarsgård) terugkeert van zijn militaire missie in Irak, en de dingen echt mis beginnen te gaan.

Gewaagd, hoe Saulnier (Blue Ruin, Green Room) met een groter budget dan tevoren werkte, en tegelijkertijd zijn meest ondoorgrondelijke film tot nu toe afleverde. De premisse van Hold the Dark is zo kraakhelder en overzichtelijk als een bevroren meer, waarna Saulnier de ene barst na de andere in het ijs slaat. Medora vertelt Russell over de allesverterende duisternis van haar leefwereld, waar de zon al om vier uur ’s middags ondergaat en pas om tien uur de volgende ochtend weer opkomt; het is alsof ook de plot van Hold the Dark in die duisternis verdwijnt. Dat zal niet iedere toeschouwer bekoren, net zo min als het trage, soms bijna verdoofd aanvoelende verteltempo (wat loopt en praat iedereen langzaam!) en het vaak extreme geweld. Niettemin weet Saulnier een mythische, mystieke wereld te creëren, daar in het hoge noorden, waar mensen zelf in beesten veranderen zodra ze hun maskers opzetten.

De val: 10 jaar na de crisis
CANVAS, 17.45 UUR

Aflevering over het demasqué van de IJslandse bankensector. Jarenlang werd er op te grote voet geleefd en in één klap was het allemaal voorbij: Belgische spaarders bij de IJslandse Kaupthing-bank moesten vrezen voor hun centen.

Uit coma
NPO 2, 20.25 UUR

Laatste deel in tweeluik van Paul Witteman over coma en ons bewustzijn. Wat weten comapatiënten nog van de tijd dat ze onder waren? En hoe ver is de wetenschap, wat kunnen we nu en in de toekomst voor comapatiënten betekenen?

Keuringdienst van Waarde
NPO 3, 20.25 UUR

‘Natuurlijk gebrouwen’ staat er op sommige flesjes sojasaus: bestaat er dan ook zoiets als niet-natuurlijk gebrouwen? In Japan ziet Teun van de Keuken hoe het goedje daar gemaakt wordt. Collega Ersin Kiris probeert een chemisch alternatief.

Dumbo

SBS 9, 20.30-21.45 uur

(Ben Sharpsteen, 1941) Het vliegende olifantje wordt nog weleens over het hoofd gezien als de klassiekers van Disney de revue passeren, maar Dumbo is misschien wel de mooiste. Hoe kan het ook anders, met het verhaal over het zielige olifantje dat gepest wordt om zijn grote oren en dan ook nog eens zijn moeder kwijtraakt. Prachtige animatie, prachtige muziek, hartveroverende film.

Zelfde deur, 20 jaar later
EEN, 20.35 UUR

Programmamaker Martin Heylen belt opnieuw aan bij mensen die hij 20 jaar geleden verraste voor Man Bijt Hond. Deze keer: twee cafébazinnen in Herentals en Lieve uit Berchem, die nog altijd monumentale schilderijen maakt in haar tuinatelier.

Horizon
BBC 2, 22.00 UUR

Zijn je hersenen (soms) het beste medicijn? Het populair-wetenschappelijke Horizon volgt een onderzoek onder 117 deelnemers met rugklachten. De patiënten denken dat ze krachtige pijnstillers krijgen, maar moeten het doen met placebo’s.

Bridesmaids

Net 5, 22.40-01.05 uur

(Paul Feig, 2011) De bruidsmeisjes van Lilian (Maya Rudolph) proberen elkaar nogal wat vliegen af te vangen. Zo ligt Annie (Kristen Wiig), een onzekere dertiger die in de liefde tegen de ene lamp na de andere botst, voortdurend in de clinch met de veel knappere, rijkere, succesvollere Helen (Rose Byrne). Ze slaagt er maar niet in haar af te troeven met ideeën voor het verlovingsfeest en de bruiloft. Zul je net zien dat zíj degene is die de kijker voor zich inneemt, in deze soms aanstekelijk vuige komedie.

Het Uur van de Wolf
NPO 2, 23.05 UUR

De documentaire Jacques Brel - Gek van het leven vertelt het levensverhaal van de Belgische chansonnier in zijn eigen woorden. Met veel archiefmateriaal en interviews waarin de in 1978 overleden Brel vertelt over zijn successen, twijfels en demonen.

Meer over