De gidsVolkskeuken

De Volkskeuken: gevulde aubergine

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag imam bayilde, een hoofd-, lunch- of picknickgerecht voor 4 tot 6 personen.

Gevulde aubergine. Beeld Tallina van den Hoed
Gevulde aubergine.Beeld Tallina van den Hoed

Ik was voor het eerst sinds tijden weer eens op de markt en mijn ‘inner’ kluizenaar verschrompelde meteen. Het was er zó fijn! En veilig in de open lucht! En verse eieren, lekkere kaas, en wat een prachtige stoffen kon je er kopen. En de groenten! Och, wat heerlijk, na al die maanden supermarkt. Dit had ik wéken eerder moeten doen.

Dat had ik echt, want de rem lag er meteen af: ik kocht teveel kaas, teveel eieren, teveel verschillende lapjes stof, een enorme bos pioenrozen en veel aubergines.

Eenmaal thuis naaide ik een rok, schikte de bloemen, at een stukje boerenkaas en maakte dit auberginegerecht: Imam bayildi. Vertaald heet het ‘de imam viel flauw’, want volgens de overlevering had hij nog nooit zoiets lekkers gegeten.

Als u nu denkt dat dit veel te veel groenten zijn: Morgen, afgekoeld, is het ook al zo lekker.

Ingrediënten:

3 grote uien

olijfolie

4 tenen knoflook

zout, peper

800 - 900 g aubergine

1 theel. gemalen komijn

1 theel. komijnzaadjes

30 g pijnboompitten

2 blikken tomatenblokjes

15 g peterselie

citroensap

Snipper de ui en bak ze in een plens olijfolie op een laag vuur mooi goudbruin. Doe na ongeveer 10 minuten de fijngesneden knoflook erbij. Bestrooi met zout en peper.

Halveer de aubergines overlangs en snijd ruitjes in het vruchtvlees. Hol de aubergines uit. Niet te enthousiast: houd een beetje rand over. Zet de heteluchtoven op 180 graden, vet de schil van de aubergines in, bestrooi de binnenkant met zout, zet ze in een ovenschaal en bak ze in 15 minuten in de oven gaar.

Snijd in die tijd het auberginevruchtvlees klein en doe het bij de uien in de pan. Zet het vuur iets hoger en doe er nog een sliert olijfolie bij. Doe de gemalen komijn en de komijnzaadjes en de pijnboompitten erbij en bak het eventjes. Zet een vergiet op een kom en stort de blikken tomatenblokjes in het vergiet. Doe de blokjes in de pan en bak mee. Breng het sap op smaak met zout, peper. Hak de peterselie fijn en doe het ook in de pan, met een halve tot een hele eetlepel citroensap.

Vul de gare auberginehelften met het mengsel uit de pan en schik ze weer in de ovenschaal. Giet het tomatensap tussen de aubergines en zet het een half uur in de oven. Eet ze warm met wat rijst en een lamskoteletje, of afgekoeld met turks brood.

Meer over