tv-recensieJulien Althuisius

De virologen zijn aan een mediavakantie toe

null Beeld

Het zijn lastige weken voor de viroloog. Nu het aantal ziekenhuisopnamen door het coronavirus tot een minimum is gedaald en de ophefmachinerie zijn brandstof verkrijgt uit het racismedebat, moet de viroloog – nog maar een paar weken geleden stralend middelpunt op het podium van de actualiteit – nu genoegen nemen met een plaats tussen de coulissen. Ab Osterhaus, misschien wel de Johan Derksen van de virologie, mocht maandagavond nog wel even zijn opwachting maken in Op1 om het goede nieuws van nul nieuwe coronadoden te duiden.

Maar een andere ‘topviroloog’, Marion Koopmans, lid van het Outbreak Management Team, moest het doen met Tijd voor Max. Tegen het einde van de dinsdagmiddag schoof zij aan bij Sybrand Niessen en Martine van Os. Niet als eerste gast, ook niet als tweede en ook niet als derde. Eerst mochten Monique Baron en Janet Hut uitgebreid vertellen over de reis die ze naar Duitsland gingen maken, op zoek naar hun idool Andreas Gabalier, een Oostenrijkse volkszanger. De reis zal maanden gaan duren omdat de dames met hun scootmobiel gaan. ‘We gaan van camping naar camping’, zei Monique vastberaden, ‘we slapen in tenten, we gaan niet in hotels, we gaan gewoon oldskool, want wij zijn bikkels.’ Sybrand Niessen zat zichtbaar te genieten.

Voorts spraken verpleegkundigen Anique Landzaad en Marjan Lommerse over de zojuist afgewezen motie voor loonsverhoging in de zorg. ‘De politiek heeft ons wat beloofd’, zei Landzaad. ‘En ik heb thuis altijd geleerd: wat je belooft, moet je nakomen.’ Lommerse vulde aan: ‘We werden de hemel in geprezen. We waren helden. We waren essentieel. We hadden applaus nodig. Maar met applaus kom je er niet. En dit voelt als een trap na.’ Lodewijk Asscher kreeg ook een trap na, van Sybrand Niessen. ‘Ik kan mijn radio niet aan doen of hij heeft een grote mond – en hij heeft niet gestemd!’

Toen nog steeds geen Marion Koopmans, maar een jongerenvertegenwoordiger voor de Verenigde Naties. Pas daarna was het tijd voor het coronavirus. ‘En nu zit ze gewoon hier’, zei Martine van Os na haar introductie van Koopmans enigszins verbaasd, alsof Michelle Obama was aangeschoven, ‘dat kan dus ook nog.’ De corona-situatie zag er inderdaad goed uit, vertelde Koopmans, ‘maar’ zei ze na een opsomming van uitbraakjes in Nederland, ‘het virus is er nog wel’. Ze knikte er indringend bij. Sybrand ‘ik ben maar gewoon burger en ik begrijp het soms niet meer’ Niessen wilde antwoorden. Wat het betekende dat er na de demonstraties geen nieuwe besmettingen waren bij gekomen. Of het wel allemaal nodig was, die anderhalve meter. Of Maurice de Hond gelijk had. Geduldig probeerde Koopmans alles te beantwoorden. ‘Nee, dat kan ik ook niet helemaal uitleggen’, zei ze op een vraag van Niessen waarom mensen wel mochten vliegen, maar niet naar het theater konden. Er klonk een zekere gelatenheid door in haar woorden. Ik weet het ook allemaal niet meer jongens. Doe lekker je ding, we zien elkaar weer in september. Ook topvirologen moeten af en toe met vakantie. (Daar zit trouwens vast een prima televisieprogramma in.)

Marion Koopmans kon het bij Tijd voor Max ook niet allemaal meer uitleggen. Beeld Omroep Max
Marion Koopmans kon het bij Tijd voor Max ook niet allemaal meer uitleggen.Beeld Omroep Max
Meer over