De Vijfde BeatleTony Sheridan

De Vijfde Beatle was Tony Sheridan

He help you to understand

He does everything he can

(Doctor Robert, 1969)

Tony Sheridan, met achter zich George Harrison, John Lennon en Pete Best. Beeld Geen
Tony Sheridan, met achter zich George Harrison, John Lennon en Pete Best.Beeld Geen

Vrijwel onmiddellijk na zijn kennismaking met de oerversie van de groep in de zomer van 1960 was Tony Sheridan uit Norwich al de Vijfde Beatle. Sterker nog, hij was al een Vijfde Beatle toen The Beatles nog met z’n vijven waren – een nimmer geëvenaarde prestatie in de pophistorie.

Leermeester, leraar, inspirator: de zoon van een Engelse moeder en een Ierse vader werd na zijn dood in 2013 in necrologieën wereldwijd geëerd. The Teacher, noemde Paul McCartney hem en ook in The Guardian werd hem de hoogste eer bewezen: ‘Singer and guitarist who acted as a role model to The Beatles’.

Wéér proberen we ons een voorstelling te maken van Hamburg in 1960-1962, een bruisende havenstad met messcherpe kanten (zeebonken uit alle windstreken, vrouwen van plezier, gelukszoekers, smokkelaars) die na WO II weer enigszins was opgekrabbeld; een internationale stad waar een dringende behoefte bestond aan bands, vanwege die zeelui op verlof die toe waren aan muzikale verzetjes en hun gages over de balk wilden smijten.

Gitarist Sheridan was al een veelgevraagd sessiemuzikant met rock-’n-roll in al zijn aderen toen hij in 1960 met The Jets optrad in een van de muziekzalen van Hamburg, de Kaiserkeller. Het was zo’n succes dat zaaleigenaar Bruno Koschmider hem vroeg om op te treden in zijn tweede club, The Top Ten Club (Reeperbahn 136). Verderop in de Indra Club (Grosse Freiheit 64) probeerde een piepjong bandje uit Liverpool er het beste van te maken, iets wat nog niet meeviel.

Een en een was drie. Sheridan zocht een nieuwe begeleidingsband, The Beatles snakten naar houvast. Sheridan gaf ze meer dan dat. Hij ontsluierde de geheimen van de gitaar. Vooral George Harrison profiteerde ervan.

En zo werd Tony Sheridan de man die The Beatles op gang hielp. Ze maakten samen platen en traden samen op, voor een publiek dat de band in korte tijd een onstuimige groei zag doormaken. The Beatles werden The Beatles.

Tot zijn dood bleef Sheridan muzikant, hij kon niet anders. Hij trad op met de oude band van Elvis Presley en voor de Amerikaanse troepen in Vietnam, om maar een paar sterke wapenfeiten te noemen, en trouwde intussen drie keer. En altijd bleef de Vijfde Beatle wonen in de stad waar alles, maar dan ook alles begon: Hamburg.

John & Paul

Meer over