De Vijfde BeatleMaureen Cleave

De Vijfde Beatle was Maureen Cleave

She told me she worked in the morning
And started to laugh
(Uit: Norwegian Wood, 1965)

Maureen Cleave. Beeld Getty Images
Maureen Cleave.Beeld Getty Images

‘We zijn nu populairder dan Jezus’, zei John Lennon in februari 1966 in een interview met journalist Maureen Cleave. Ver bezijden de waarheid was het niet, maar de reactie in Amerika was desondanks onstuimig: Beatles-platen werden openlijk verbrand, 35 radiostations riepen een boycot uit en totaal doorgedraaide dominees voorspelden hel én verdoemenis voor de band.

Door platen aan een kruis te nagelen en in de fik te steken deed ook de Ku Klux Klan mee aan de protesten. In Nederland mochten radio-dj’s van de NCRV een paar maanden geen platen van The Beatles op de draaitafels leggen.

Maureen Cleave (1941) was toen al een paar jaar de Vijfde Beatle. Als verslaggever van de London Evening Standard maakte ze deel uit van de entourage van The Beatles, op de eerste rij zelfs. In zijn biografie over de band beweert Bob Spitz zelfs dat John Lennon en Cleave meerdere keren het bed hebben gedeeld. Dat zou goed kunnen, want tijdens zijn huwelijk met Cynthia Powell ging Lennon vreemd bij het leven.

Net zo spectaculair is de bewering van Spitz dat zijn vrijages met de journalist Lennon inspireerden tot het schrijven van Norwegian Wood, het meesterwerk vol dubbelzinnigheden. ‘De altijd gezellige Maureen Cleave’ (Spitz) ontkende alles.

Als ‘persgroupie’ (weer Spitz) in het middelpunt van de Beatlemania had ze in februari 1963 haar eerste stuk over The Beatles geschreven. Paul had een babyface, de bovenlip van John was ‘op een verwoestende manier brutaal’, George was knap en slordig en Ringo ‘lelijk maar schattig’.

The Beatles en Maureen Cleave, circa 1964. Beeld Getty Images
The Beatles en Maureen Cleave, circa 1964.Beeld Getty Images

Haar relatie met de band was zo goed dat ze de mannen en manager Brian Epstein begin 1966 uitgebreid één op één mocht interviewen. Lennon maakte de vergelijking tussen rock ’n’ roll en The Beatles enerzijds en het christendom en Jezus anderzijds. Pas maanden later kregen ze er in Amerika lucht van. Aan de vooravond van een tournee bracht een tienertijdschrift, DATEbook, de uitspraak van Lennon onder de aandacht. De hel brak los.

Het interview van Maureen Cleave met John Lennon in de London Evening Standard van 4 maart 1966. Beeld London Evening Standard
Het interview van Maureen Cleave met John Lennon in de London Evening Standard van 4 maart 1966.Beeld London Evening Standard

In de Daily Mail keek Cleave in 2009 opgewekt op de turbulente jaren terug. Ze schreef dat John Lennon de gewoonte had in hotelkamers zijn voeten heen en weer te schuiven op het tapijt.

Vervolgens raakte hij haar wang aan ‘zodat ik een kleine elektrische schok kreeg’. Of hier meer achter moet worden gezocht is tot op de dag van vandaag de vraag, maar een mooie onthulling was het zeker.

John & Paul

Meer over