De Vijfde BealteJohan Cruijff

De Vijfde Beatle was Johan Cruijff (slot)

And in the end, the love you take

Is equal to the love you make

(Uit: The End, 1970)

Een dag na Liverpool-Ajax, de Europa Cup-wedstrijd waarin Johan Cruijff de Vijfde Beatle werd, trokken The Beatles zich terug in de EMI Studio’s aan Abbey Road in Londen voor de opnames van een nummer waarmee ze nog onsterfelijker zouden worden dan ze al waren: Strawberry Fields Forever. Er bestaat waarschijnlijk geen verband tussen beide gebeurtenissen, maar geheel uit te sluiten valt het niet.

Liverpool-Ajax was voorafgegaan door de befaamde ‘mistwedstrijd’ (5-1 winst voor Ajax) in het Olympisch Stadion in Amsterdam. In hun geboortestad konden The Beatles Liverpool in de return op 14 december 1966 niet helpen. Op Anfield Road werden via de muziekinstallatie Help! en Yellow Submarine ingezet om het publiek op te zwepen, maar onder leiding van Cruijff was Ajax superieur (2-2).

Cruijff scoorde twee keer, Help! was goed gekozen. Het lange haar, de souplesse, de branie, het talent, de onvoorspelbaarheid en de creativiteit: Cruijff was een Beatle en een fan bovendien.

Kort na het tweeluik met Liverpool verscheen er een boekje over hem, Oog in oog met Johan Cruijff van de Leidse journalist Frank Bonte. In zijn eerste (flinterdunne) biografie ontpopte Cruijff zich als muziekkenner.

De eerste biografie van Johan Cruijff, van Frank Bonte, uit 1967. Beeld Frank Bonte.
De eerste biografie van Johan Cruijff, van Frank Bonte, uit 1967.Beeld Frank Bonte.

Hij zei dat hij weinig moest hebben van The Rolling Stones. ‘Ze zijn technisch wel goed, maar ze missen het aparte dat The Beatles wel hebben. Bovendien zijn The Beatles veelzijdig. Ze zijn stuk voor stuk in staat om er alleen te komen.’

Na de dood van Cruijff in 2018 bleek dat de band tussen The Beatles en de voetballer nog hechter was dan altijd was gedacht. In het boek Cruijff & Johan van een bevriende zakenpartner, Ferenc van der Plas, en journalist Jan-Cees Butter, werd onthuld dat Cruijff in Barcelona A Hard Day’s Night en Sgt. Pepper in zijn platenkast had staan.

Sgt. Pepper stond in het boek in een Cruijffiaanse Top-14 zelfs op de derde plaats, achter Julio Iglesias en Frank Sinatra, maar voor Van Kooten & De Bie, The Cats en ABBA. John, Paul, George, Ringo en Johan: wie het doorheeft, gaat het zien.

John & Paul

Dit is de laatste aflevering. Deze week verscheen De Vijfde Beatles (Nieuw Amsterdam, € 17,50), met de stukken uit de Volkskrant en zestien nieuwe delen.

null Beeld Nieuw Amsterdam
Beeld Nieuw Amsterdam

‘The Beatles veroverden de wereld met z’n vieren. De Vijfde Beatle, dat zijn ze samen’
Voor hun rubriek ‘De Vijfde Beatle’ gingen John Schoorl en Paul Onkenhout op zoek naar, jawel, de Vijfde Beatle. Ze vonden er maar liefst 64. Bij het verschijnen van het boek met gebundelde portretten vertellen vier kandidaten wat The Fab Four voor hen hebben betekend.

Geen Beatles zonder de Vijfde Beatle
Johan Cruijff, Joey Ramone, Mohammed Ali, George Martin; in dit stuk staan de tien uitverkorene Vijfde Beatles.

Meer over