De Vijfde BeatleGeorge Best

De Vijfde Beatle was George Best

Paul Onkenhout en John Schoorl

Help me get my feet back on the ground
Won’t you please, please help me
(Uit Help, 1965)

Prima zonnebril, zwart leren jekkie, sombrero: George Best keert op 12 maart 1966 als El Beatle terug in Engeland, na de eclatante zege van Manchester United op Benfica.  Beeld Getty Images
Prima zonnebril, zwart leren jekkie, sombrero: George Best keert op 12 maart 1966 als El Beatle terug in Engeland, na de eclatante zege van Manchester United op Benfica.Beeld Getty Images

George Best, een knappe man uit Belfast wiens moeder drankzuchtig was en wiens vader havenarbeider, maakte op 9 maart 1966 in het Stadion van het Licht in Lissabon een opmerkelijke transformatie door. De voetballer werd een popidool.

Met Manchester United speelde Best in de kwartfinale van de Europa Cup 1 een wedstrijd tegen Benfica. Best ontketende de golven waarop zijn ploeg zich liet meevoeren: 1-5. Iedereen die erbij was, zou het zich de rest van zijn leven herinneren. Best, 19 jaar pas, was adembenemend.

O Quinto Beatle, schreef de Portugese pers de volgende dag. De Engelse collega’s namen het gretig over, met een Spaanse variant. Best werd El Beatle, ook vanwege een Mexicaans hoofddeksel.

Bij terugkeer in Engeland droeg hij een zwart leren jekkie, een prima zonnebril en een sombrero die hij in Lissabon op de kop had getikt. Zijn haar was lang en zat ruig. Hij was een Beatle geworden. De Vijfde.

Wat volgde, was het leven van een popster – de rauwste variant, met drank en vrouwen in ongelimiteerde hoeveelheden en een onstuitbare neiging tot zelfdestructie. Zijn geschiedenis was tragisch, hij zoop zich kapot.

De carrières van de vijf iconen uit de jaren zestig vertonen talloze overeenkomsten. Allemaal braken ze door in 1963, het jaar waarin The Beatles hun eerste nummer één-hit in Engeland scoorden (Please Please Me) en Best zijn competitiedebuut maakte voor Manchester United (tegen West Bromwich Albion). Creatief hoogtepunt na hoogtepunt volgt, in studio’s en stadions.

Zelfs hun neergang is gelijktijdig. Aan het eind van het decennium dooft hun vuur. Alcohol (Best) en drugs (Beatles) helpen een handje. De vijf Beatles verliezen bovendien hun beschermers. Beatles-manager Brian Epstein overlijdt in 1967, Manchester United-manager Matt Busby trekt zich in 1969 terug. Ongelooflijk maar waar: op Dig it, een korte track op Let It Be, schreeuwt John Lennon de naam van Busby.

George Best heeft The Beatles nooit ontmoet, wat vreemd is, maar mogelijk wordt verklaard door het feit dat de Fab Four niet van voetbal hielden. Zelf vertelde hij graag over die keer dat hij Paul McCartney en diens toenmalige vrouw Linda toevallig tegen kwam, in de Tramp Club in Londen.

Linda fluisterde iets in zijn oor, zei Best later. ‘You know we love you, don’t you?’ Ze sprak namens velen, ondanks alles.

John en Paul

Meer over