De Vijfde BeatleEric Idle

De Vijfde Beatle was Eric Idle

Paul Onkenhout en John Schoorl

I get high with a little help from my friends
Yes, I get by with a little help from my friends

(Uit: With a little help from my friends, 1967)

The Rutles op de cover van Life Magazine in 1978, met links Eric Idle.  Beeld Getty Images
The Rutles op de cover van Life Magazine in 1978, met links Eric Idle.Beeld Getty Images

Als uitbater van een absurdistisch spiegelpaleis waarin alles anders was dan het leek, gooit Eric Idle (1943) als Vijfde Beatle hoge ogen. Hij was een van de zes leden van Monty Python’s Flying Circus. Nadat hij een liedje had gehoord van Neil Innes, lid van The Bonzo Dog Band en ook wel de Zevende Python genoemd, bedacht hij The Rutles, een Beatles-parodie, waarin Idle als ‘Dirk McQuickly’ de rol van Paul McCartney speelde.

Om de verwarring nog groter te maken was er in The Prefab Four ook een Vijfde Rutle. In de sketch heette hij Leppo. Daarmee werd Stuart Sutcliffe bedoeld, de ex-Beatle die in 1962 was overleden en als een van de eersten bekend stond als de Vijfde Beatle.

Het Rutles-project vloeide voort uit Idle’s soloshow, de Rutland Weekend Television. In de tv-show was een boezemvriend van Idle te zien, verkleed als Pirate Bob: George Harrison. In een documentaire over The Rutles, All You Need is Cash, speelde Harrison een tv-reporter. De George in The Rutles, Stig O’Hara, werd ondertussen vertolkt door Ricky Fataar.

Op begoochelende wijze, en in een mengvorm van echte en fictieve beelden, werd de opkomst en ondergang van The Rutles geschetst; van de Rutlemania , begin jaren zestig, tot het dakconcert, het einde van de band. De Rutleliedjes waren gemodelleerd naar bestaande Beatlesongs. Help! werd Ouch!, Penny Lane werd Doubleback Alley. Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band werd Sgt. Rutter’s Only Dart Band.

Ontelbare keren moest Idle de vraag beantwoorden hoe The Beatles op The Rutles reageerden. Zijn maat George was door het dolle, wist hij. Ringo kon er mee leven, John vond het geweldig en had er helemaal geen bezwaar tegen dat zijn vrouw Yoko als de dochter van Hitler werd neergezet. Alleen Paul hield zich afzijdig. Pas toen hij hoorde dat Idle uit Wallasey kwam, een plaats vlak bij Liverpool, gaf Macca zijn zegen.

Poster van de documentaire All you need is cash uit 1978. Beeld Geen
Poster van de documentaire All you need is cash uit 1978.Beeld Geen

In zijn autobiografie Always Look on the Bright Side of Life beschrijft Idle zijn liefdevolle relatie met George Harrison, die ook de film Monty Python’s The Life of Brian financierde. In 2002, een jaar na de dood van Harrison, betaalde Idle hem terug, met gelijke munt.

Hij trommelde zijn oude maten van Monty Python op voor een herdenkingsconcert. Ze besloten het optreden, schreef Idle in zijn autobiografie, door hun ‘stokoude, blote achterwerken’ te laten zien aan het publiek – helemaal in de geest van George.

John & Paul

Meer over