De Vijfde BeatlePiet Schreuders

De Vijfde Beatle is Piet Schreuders, de maestro van de Beatles-trivia

Then I will remember
Things we said today
(Uit: Things We Said Today, 1964)

Wanneer grafisch vormgever Piet Schreuders (Rotterdam, 1951) precies de Vijfde Beatle werd, is onbekend. De gebeurtenis die alles in gang zette, is wel aanwijsbaar. Dat was het moment dat zijn vader, kamermusicus en ingenieur bij de PTT, een tip kreeg van een bevriende celliste om eens te luisteren naar Things We Said Today, de B-kant van A Hard Day’s Night (1964).

Schreuders in 2018 in Het Parool: ‘Wij die single kopen en ik vond de muziek geweldig. Het rare is dat The Beatles me tot die tijd volkomen waren ontgaan, terwijl ik toch gewoon op een middelbare school zat.’ Meteen werd hij lid van de Engelse fanclub.

Er was geen houden meer aan, maar het duurde nog dertig jaar voordat de bladenmaker (VPRO gids, De Poezenkrant, Furore) zich kandideerde als Vijfde Beatle. Dat was toen hij, samen met Mark Lewisohn en Adam Smith, The Beatles’ London schreef, een alternatieve reisgids waarin de sporen van de band in de Engelse hoofdstad minutieus en gedetailleerd – laat dat maar aan hem over – worden beschreven.

Met Jan-Cees ter Brugge, Henk van Gelder en Lucas Ligtenberg knalde hij er later overheen. The Beatles in Holland is een verrukkelijke (en vanzelfsprekend fraai vormgegeven) reconstructie van de 46,5 uur die The Beatles doorbrachten in Nederland.

null Beeld Walburg Pers
Beeld Walburg Pers

Zijn honger naar details is vermaard. Piet Schreuders is een Beatles-detective, een fanatieke speurder naar details die wellicht geen ander licht werpen op de geschiedenis, maar ontzettend goed zijn om te weten. In een zoektocht naar het muurtje in Londen waarop The Beatles springen op de hoesfoto van de EP Twist and Shout haalde hij de onderste steen boven.

null Beeld Parlophone
Beeld Parlophone

Zijn nauwkeurige reconstructie van de Amsterdamse grachtentocht die hij in 2018 voor een Beatles-special van Furore maakte, samen met Lucas Ligtenberg, verdient een prijs. Hij zette alles op alles om de naam (‘Boudewijn’) te achterhalen van de jongen op de Kloveniersburgwal die een blauwe PTT-jas droeg. John Lennon zag hem vanaf de boot en op de hoesfoto van Help! droegen The Beatles later in Hongkong gemaakte kopieën van de cape.

Behalve de Vijfde Beatle is Piet Schreuders de maestro van de Beatles-trivia. ‘Bij The Beatles is altijd iets boven water te halen’, zei hij in de Volkskrant. ‘De bron is onuitputtelijk.’ Gelukkig maar.

John & Paul

Meer over