De Vijfde BeatleKhalif 'Swae Lee' Brown

De Vijfde Beatle is Khalif ‘Swae Lee’ Brown

Blackbird singing in the dead of night
Take these broken wings and learn to fly
(Uit: Blackbird, 1968)

Khalif ‘Swae Lee’ Brown noemt zich ‘een fuckin’ Black Beatle’, in het nummer Black Beatles. De Vijfde Beatle declameert hard te gaan op de bril van John Lennon en Paul McCartney is aan hem gelinkt. Aaquil ‘Slim Jxmmi’ Brown en hij vormen samen het hip hop-duo Rae Sremmurd. Met Black Beatles, met een gastrap van Gucci Mane, scoorden de Amerikaanse broers een van de grootste hits van 2016.

Dat klinkende succes was mede te danken aan de ‘Mannequin Challenge’, het verschijnsel waarin mensen bevroren lijken, zoals mannequins soms, terwijl een bewegende camera ze filmt. Bij veel van deze uitingen op sociale media was het nummer Black Beatles te horen.

Swae Lee had met de song niet de intentie om The Beatles te dissen, of ze als ouderwets weg te zetten. Hij wilde vooral laten zien dat zijn broer en hij in de voetsporen wilden treden van de Fab Four; ook zij hoopten de kids te laten gillen en de ouders hun hoofd te laten schudden van ongeloof.

Rae Sremmurd was niet de eerste hip hop-crew die aanhaakte bij de eeuwigheidswaarde van The Beatles. Maar Black Beatles geldt wel als het eerste nummer waarin rap en de Liverpoolse hegemonie samensmolten tot een zeer populair liedje – en dat lukt alleen als je een Vijfde Beatle bent, zoals Swae Lee.

In de rapgeschiedenis zijn legio Beatle-samples en verwijzingen terug te vinden. Wu-Tang Clan citeerde My Guitar Gently Weeps, met een gastoptreden van de zoon van George Harrison. Boogie Down Productions ging aan de haal met Hey Jude. A Tribe Called Quest hergebruikte All You Need is Love. Jay-Z gooide Julia in de remix. The Beastie Boys, matties van Sean Lennon, leenden The End.

Voor de gebroeders Brown kwam er nog een shout-out van jewelste, van Paul McCartney. In november 2016 deed de Beatle zijn Mannequin Challenge. Hij staat als bevroren voor de piano, terwijl Black Beatles te horen is.

Macca plaatste dit 17 seconden durende filmpje op Twitter en schreef erbij: ‘Love those Black Beatles’. Swae Lee wist wat hem te doen stond als Vijfde Beatle: hij retweette de tweet. ‘We hebben een echte Beatle bereikt’, verklaarde hij later in Rolling Stone. ‘Dat is zo te gek.’

John & Paul

Meer over