BoekenBestsellers

De verrassende populariteit van Groningen

Jet Steinz bekijkt wekelijks bijgaande toptien en die van de CPNB. Een lid van onze Boekenraad geeft zijn of haar tip.

Jet Steinz
null Beeld De Bezige Bij
Beeld De Bezige Bij

Elke (inter)nationale ramp heeft zijn eigen bestsellers: na de aanslag in de Bataclan las iedereen Ernest Hemingways A Moveable Feast, bij de verkiezing van Donald Trump voer The Handmaid’s Tale van Margaret Atwood zeer wel, op de verwoesting van de Notre-Dame volgde een piek in de verkoopcijfers van Victor Hugo’s De klokkenluider van de Notre-Dame, en nu is De pest van ­Albert Camus de op een na best verkochte titel op Boekwinkeltjes.nl. (In de CPNB Bestseller 60 en de Volkskrant Toptien is Camus nog niet terug te vinden, maar dat kan komen doordat het de cijfers zijn van vorige week – toen we nog dachten dat we op zondag met Annejet van der Zijls Leon en Juliette in de hand gratis konden treinen, en de Boekenweek nog geen -maand geworden was.)

Sowieso een interessante lijst, de toptien van Boekwinkeltjes: op 1 staat Tonke Dragts Brief voor de koning (overigens ook op 55 in de CPNB Bestseller 60, te verklaren vanwege het feit dat het verhaal is vernetflixt). Op 2 dus De pest, en dat Vasili Grossmans Leven en lot en Wolf Hall van Hilary Mantel op 7 en 8 staan moet ook te maken hebben met #corona­reading (want: eindelijk tijd voor boeken van respectievelijk 959 en 672 pagina’s). Maar op 3 staat Kent U Groningen ook zó? van Jan A. Niemeijer, en dat roept vragen op. Wordt ergens in het land een (online) leesclub voorbereid rondom Kent U Groningen ook zó? Biedt Jan A. Niemeijer antwoorden dan wel troost in tijden als deze? En: hoe moeten we Groningen kennen?

De Volkskrant Boekenraad Toptien

1. Özcan Akyol: Generaal zonder leger; CPNB

2. Jeroen Brouwers: Cliënt E. Busken; Atlas Contact

3. Oek de Jong: Zwarte schuur; Atlas Contact

4. Dido Michielsen: Lichter dan ik; Hollands Diep

5. Rutger Bregman: De meeste mensen deugen; De Correspondent

6. Bas Heijne: Mens/onmens; Prometheus

7. Lucinda Riley: Zon; Xander Uitgevers

8. Paul Mercier: Het gewicht van de woorden; Wereldbibliotheek

9. Splinter Chabot: Confettiregen; Spectrum

10. Paolo Cognetti: Zonder de top te bereiken; De Bezige Bij

De Boekentip van

Henk Groenewegen (De Tribune): Koos van Zomeren, Omstandigheden

null Beeld Arbeiderspers
Beeld Arbeiderspers

Deze tijden lijken te vragen om Camus (De pest), Boccaccio (Decamerone), Gabriel Garcia Marquez (Liefde in tijden van cholera) of Haushofer (De wand). Maar laat ons aangenamere tonen aanslaan. Koos van Zomeren, excellent natuurschrijver, ongekend stilist op de kleine oppervlakte en als zodanig minstens mede-uitvinder van de ZKV, de Zeer Korte Verhalen (zie zijn Meer dan duizend dagen werk). Nu een roman van hem: Omstandigheden. Een roman die direct aanspreekt, mede omdat de hoofdpersoon dichtbij zijn schepper is gebleven. Natuurschrijver, wandelaar, hondeneigenaar, kortom: alles wat Koos van Zomeren al eerder was, samengebald tot een uiterst vitaal chroniqueur van het leven van een oudere man die zich staande houdt in een wereld die hem wil inhalen.

Met dank aan: Gianotten Mutsaers Tilburg, Van Someren & Ten Bosch Zutphen, Van der Velde Leeuwarden, De Tribune Maastricht, De Bilthovense Boekhandel, Kooyker Leiden, Donner Rotterdam, Boekhandel Plukker Schagen, Over het Water Amsterdam

Meer over