DagboekFranziska Gräfin zu Reventlow (1871-1918)

De verkeerde trein genomen en nog een heel eind moeten roeien ook

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Lindau aan het Bodenmeer, circa 1900. Beeld Getty Images
Lindau aan het Bodenmeer, circa 1900.Beeld Getty Images

Beieren, 28 september 1909

Ik voel me zeer zeer jong, teerhartig, licht en vrolijk, alsof ik nooit tegenspoed heb gekend. Franziska, je bent een gelukkige ziel! Om half 4 heb ik uit het raam gekeken, dichte mist en ik hoorde auto’s langsrijden. Dan opstaan en snel inpakken, alles als in een gouden licht. Ik had een auto besteld, het was dezelfde chauffeur als gisteren en hij glimlachte, dat maakte me blij.

Naar het station en daar in de trein. Maar toen vond de lieve God het welletjes en bakte me een ­lelijke poets. Als we een half uur op weg zijn, komt de conducteur mij vertellen dat dit de trein naar Lindau is. Daar zit ik dan, op weg naar Buchloe – ik ben op slag verdrietig.

Het had zo’n mooie dag zullen worden: een boottochtje met Bubi in Übersee en dan denken aan de nacht. Nu: om half 10 in ­Buchloe, daar de trein terug naar München, aankomst om 12 uur, snel een kop koffie en dan de trein naar Übersee, die om 2 uur aankomt.

Maar o wee, het klopt niet. Ik ben in Rosenheim ingestapt in de sneltrein, en die stopt niet in Übersee. Ik rijd dus door naar Prien. Vind een oude schipper met boot naar Feldwies. Heb dapper meegeroeid, maar we hebben er toch twee uur over gedaan.

Het hele eind hebben we levendig gepraat, over koning Ludwig en andere vorsten, die hij allemaal bij de voornaam lijkt te kennen, over homoseksualiteit en de Noordpool, enz.

Franziska Gräfin zu Reventlow (1871-1918). Ingekort fragment uit Tage­bücher 1885-1910. Fischer, 1976.

Meer over