Gadgetdeskverlichting

De ultieme gadget voor het tijdperk van de filament-peertjes

De tijd dat led-lampen een even gemoedelijke uitstraling hadden als een bouwlamp ligt alweer even achter ons. Inmiddels zijn we in het tijdperk van de filament-peertjes aanbeland: led-lampen die eruit zien als een ouderwets Edison-peertje met gloeidraad.

Laurens Verhagen
Bakstenen muur en retropeertjes (van Hue) aan een draad: check. Beeld Signify
Bakstenen muur en retropeertjes (van Hue) aan een draad: check.Beeld Signify

De vinexvariant van een inmiddels vervlogen rauw Berlijn: wie wel eens op Funda rondneust of een woonprogramma ziet, zal een idee hebben bij de toepassing ervan. Onafgewerkte bakstenen muren, beton en de onvermijdelijke gietijzeren deuren, dat werk. En dan dus zo’n peertje aan een draad. Diverse fabrikanten hebben daar ook een smart-variant van, zodat ze via een app zijn te bedienen.

Het bekendste merk is marktleider en pionier Hue, dat al een jaar of acht slimme lampen op de markt heeft en zijn assortiment gestaag uitbreidt. Onlangs kwamen daar drie ‘retro kooldraadlampen’ bij, in meerdere formaten. Deze lampen laten zich moeiteloos integreren in een bestaand Hue-netwerk en zijn via dezelfde app te bedienen. De lampen moeten het meer van sfeer hebben dan van het uitbundige spektakel van de kleurenlampen waarmee Hue bekend werd.

Minpuntje: op de laagste stand geven de lampen nog steeds flink wat licht. Dat zou best een tikkie minder kunnen. Voor de rest is het sfeerverhogend retro-genieten.

Hue-eigenaar Signify – voortgekomen uit de lampen-business van Philips – ondervindt echter hevige concurrentie. Vooral van Ikea, dat vergelijkbare producten heeft, maar dan voor een lagere prijs. Het goedkoopste retropeertje van Ikea kost 13 euro, die van Hue 20.

Het peertje van Ikea Beeld Ikea
Het peertje van IkeaBeeld Ikea

Minder bekend is dat ook prijsvechter Action tegenwoordig slimme lampen in zijn vaste assortiment heeft, waaronder ook filament-lampen. En deze zijn nog weer een stuk goedkoper. Zo gaat een loeigrote ‘bulb’ voor nog geen tientje over de toonbank. Een vergelijkbare bol van Hue kost 30 euro.

Een fors prijsverschil dus, en zowel de lamp zelf als de bijbehorende app zijn verrassend goed. Action verkoopt de lampen onder de naam LSC Smart Connect en ook de app heeft die naam. De achterliggende technologie komt van het Chinese Tuya. Dit zorgt ervoor dat de app goed in elkaar zit en veel mogelijkheden heeft. Zo kan de eigenaar instellen dat de lamp aangaat op basis van een bewegingssensor, of bijvoorbeeld altijd bij zonsondergang.

De grote lamp van Hue (links) en de nog grotere van de Action (rechts). Beeld Laurens Verhagen
De grote lamp van Hue (links) en de nog grotere van de Action (rechts).Beeld Laurens Verhagen

In tegenstelling tot Ikea en Hue is de lamp niet te bedienen via de woning-app van Apple, maar wél weer via Google Home. Dat is handig voor mensen die geen zin hebben om de apps van Hue, Ikea en LSC door elkaar te gebruiken. Met een beetje gedoe is de Action-lamp via Google Home dan in hetzelfde netwerk op te nemen als de Ikea- of Hue-lampen. En ook met de stem te bedienen. Het commando ‘Zet alle lampen in de woonkamer aan’ bedient op die manier alle lampen van de fabrikanten. Waarmee de Action-variant al met al prima en gebruiksvriendelijk presteert.

Hue Retro: van 19,95 tot 29,95

LSC Smart Filament: 7,95 tot 9,95

Ikea Tradfri met gloeidraad: 12,95

Meer over