POSTUUM

De ultieme bijrolacteur

Met een cv als een resumé van een halve eeuw Amerikaanse televisiegeschiedenis en als ultieme bijrolacteur, zo zal de op 85-jarige leeftijd overleden Robert Loggia worden herinnerd.

Robert Loggia en Tom Hanks in Big. Beeld anp
Robert Loggia en Tom Hanks in Big.Beeld anp

Hij had dat gezicht dat we al een halve eeuw tegenkomen in films en op televisie. Een stem, een postuur en ijzige ogen die hem vanaf het eind van de jaren vijftig een vertrouwde figuur maken in rollen waar in een oogopslag duidelijk moet zijn dat hier iemand in beeld is met wie niet valt te spotten.

En toch zal de vrijdag op 85-jarige leeftijd overleden acteur Robert Loggia de geschiedenis ingaan met een rol waar hij tegendraads was gecast als Mister MacMillan, de directeur van een speelgoedfabriek in de zachtmoedige komedie Big (1988) van Penny Marshall. In de bekendste scène uit de film bespeelt hij samen met hoofdrolspeler Tom Hanks met zijn voeten een groot toetsenbord dat op de vloer ligt bij speelgoedzaak F.A.O. Schwarz in New York. Ze spelen Chopsticks en Heart and Soul.

Loggia was de ultieme bijrolacteur, erkend met een Oscarnominatie voor zijn bijrol als privédetective in de thriller Jagged Edge (1986) en een Emmy-nominatie voor de titelrol in de televisieserie Mancuso FBI (jaren tachtig). Zijn eindeloze televisie-cv leest als een resumé van een halve eeuw Amerikaanse televisiegeschiedenis: The untouchables, Columbo, Gunsmoke, Rawhide, Little House on the Prairie, Starsky and Hutch, Charlie's Angels, Frasier, maar ook The Sopranos, waar hij in een aantal afleveringen optreedt als gangster Feech La Manna.

Hij werkte samen met een aantal grote regisseurs: Brian De Palma (in Scarface), John Huston (Prizzi's Honor) en David Lynch (Lost Highway). Zijn inzetbaarheid blijkt ook uit het feit dat hij drie verschillende rollen speelde in de langlopende serie The Rockford files en in drie verschillende Pink Panther-films opduikt als ander personage. Hij was een van de weinige acteurs die zich soepel tussen de film- en televisiewereld bewoog, in een tijd dat daar nog een hoge muur tussen stond.

Loggia had gezien zijn filmografie, waar we hem vaak aantreffen als gangster van Italiaanse komaf, een pragmatische opstelling tegenover typecasting. Hij werd op 3 januari 1930 geboren als Salvatore Loggia op Staten Island (een van de borroughs van New York) als zoon van een Siciliaanse schoenmaker, eerstegeneratiemigranten. Hij volgde een opleiding bij de Actors Studio en zat vanaf zijn eerste productie, de film noir The Garment Jungle uit 1957, niet meer zonder werk.

In 2010 maakte de familie bekend dat Robert Loggia leed aan alzheimer. Toch bleef hij sporadisch in films spelen; zijn laatste personage, uit Sicilian Vampire (2015) draagt de naam Santino Trafficante Senior.

Robert Loggia. Beeld getty
Robert Loggia.Beeld getty
Meer over