De Tweede van Zeben vaak niet origineel genoeg

Solocabaret is misschien niet de vorm die het best bij de vele talenten van Kim van Zeben past. De losse nummer zijn vaak niet origineel genoeg.

null Beeld Igor Corbeau
Beeld Igor Corbeau

Kim van Zeben is een getalenteerde en innemende actrice met een grote bos rood haar, een sterke mimiek en dito stem, waarmee ze in spel en muziek allerlei capriolen kan uithalen. Zie bijvoorbeeld de recente jeugdmusical Minoes, waarin Van Zeben schitterde door zowel de Jakkepoes, de waakhond als de hoofdredacteur te spelen. Het leverde haar een nominatie op voor de Musical Award voor beste vrouwelijke bijrol.

De grote vraag is echter of solocabaret de vorm is die het best bij haar talenten past. Haar tweede cabaretvoorstelling, heel toepasselijk De Tweede van Zeben geheten, wijst daar in ieder geval niet op. De voorstelling is een erg magere collectie van losse nummers, met als rode draad de worsteling die Van Zeben heeft met loslaten in de liefde. Van Zeben speelt een Vlaamse dirigente die precies weet welke orkestleden het met elkaar doen, imiteert Ireen Wüst en Bart Chabot, zingt inwisselbare gitaarliedjes, flirt met een knap meisje uit het publiek en vertelt over die ene keer dat ze de liefde bedreef met een man, de Spanjaard Juan. Het is vaak niet origineel genoeg, zoals het duet tussen een mannelijke en vrouwelijke operazanger, iets wat Alex Klaasen beter deed in zijn voorstelling Eindelijk alleen.

Het absolute succesnummer is wanneer Kim in gesprek gaat met haar jongere zelf, een meisje met hoge piepstem dat al snel zo irritant wordt dat Kim besluit haar op te eten. Vanuit Van Zebens mond piept het meisje gewoon verder. Van Zeben kan dus buikspreken, en dat is bijzonder grappig. Het publiek veert er ook even helemaal van op. Helaas is één sterke gimmick te weinig voor een hele theateravond.

De Tweede van Zeben

Door Kim van Zeben.
Regie: Servaes Nelissen. 5/3, Toneelschuur Haarlem. Tournee t/m 20/5.

Meer over