RubriekBestsellers

De titels uit de bestseller lijst geven antwoord op je vragen

Jet Steinz bekijkt wekelijks de CPNB Bestseller 60 en vindt daar iets van. Vandaag: de ­bestsellerlijst als vragenlijst

null Beeld Kaj Ek001
Beeld Kaj Ek001

Kent u CU2 nog? Het eerste-generatie-sociale-­medium met als belangrijkste feature de vragenlijst, die door massa’s tieners in de eerste helft van de jaren nul werd ingevuld. Dat ging best wel diep, hoor. Wat staat er op je mousepad?, werd er bijvoorbeeld gevraagd, en ook: wat vind je het mooist aan jezelf? Of: als je ‘God’ een vraag mocht stellen, welke zou dat dan zijn?

Vragen die zo in de Proust Questionnaire van Bert Bukman en Henk Steenhuis zouden passen, de HP/De Tijd-journalisten die jarenlang bekende Nederlanders interviewden aan de hand van deze naar Marcel Proust genoemde vragenlijst (niet omdat de Franse schrijver hem bedacht had, maar omdat zijn antwoorden beroemd werden), en nu ook het gewone volk de kans bieden inzicht te krijgen in zichzelf.

En omdat mensen nu eenmaal niets liever doen dan persoonlijkheidstesten invullen, kwisjes maken die antwoord geven op vragen als ‘welke Spice Girl ben jij?’ en online analyseren wat hun favoriete pizza zegt over wie zij zijn, is het niet verwonderlijk dat Volgens Proust – Leer jezelf kennen in 61 vragen op 44 staat in de CPNB Bestseller 60.

Een lijst die op haar beurt óók weer onderworpen kan worden aan de Questionnaire. Wat is je motto?, vragen we dus aan Murat Isik, en hij antwoordt: Wees onzichtbaar (op 7 in de Bestsellerlijst). Dat van Hendrik Groen is: Leven en laten leven (op 21). Lois P. Frankel: Nice Girls Don’t Get the Corner Office (37). Wat Paolo Cognetti ziet als hij in de spiegel kijkt? Een buitenjongen (49). En waar hij zich ooit thuis voelde: in De acht bergen natuurlijk (9). Welke ­eigenschap zit je in de weg? Die vraag mag de hypersensitieve en altijd overprikkelde Liesbeth Kamerling beantwoorden (56). En hoe is ongeluk te vermijden? Of dat überhaupt kan, onderzoekt Arnon Grunberg in Goede mannen (11).

CPNB Bestseller 60

1 Yotam Ottolenghi: Simpel; Fontainei (2)

2 Lucinda Riley: De zeven zussen; Xander (17)

3 Tommie Niessen: Tommie in de zorg; Ambo Anthos (1)

4 Annegreet van Bergen: Het goede leven; Atlas Contact (3)

5 Yuval Noah Harari: 21 lessen voor de 21ste eeuw; Thomas Rap (4)

6 Yuval Noah Harari: Sapiens; Thomas Rap (81)

7 Murat Isik: Wees onzichtbaar; Ambo Anthos (21)

8 Mark Manson: De edele kunst van not giving a fuck; Bruna (63)

9 Paolo Cognetti: De acht bergen; De Bezige Bij (54)

10 Haemin Sunim: Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt; Meulenhoff (65)

Tussen () het aantal weken in de top-60

Meer over