DE GIDSDE BOEKHANDEL TIPT

De tien zomertips van boekhandel Van Piere in Eindhoven

Jet Steinz gaat wekelijks langs bij een boekhandelaar voor tien zomertips. Deze week: Ilse van Lith (Van Piere, Eindhoven) vindt altijd weer een aanleiding om oudere titels onder de aandacht te brengen. Van Dante tot Sue Townsend.

Jet Steinz
Boekenhandel Van Piere in Eindhoven. Beeld Eva Faché
Boekenhandel Van Piere in Eindhoven.Beeld Eva Faché

‘Blijkbaar waren de kringen onder mijn ogen wel erg donker geworden, haha, want onlangs raadde een collega mij De gelukkige piekeraar van Bart Verkuil aan. Een mooi gidsje met de positieve boodschap dat piekeren ook nuttig kan zijn, waar ik echt iets aan had. Dus nu tip ik het op mijn beurt weer aan anderen. Hoewel ik de voorkeur geef aan het lezen van literaire fictie, vind ik het leuk om op de psychologie- en filosofieafdeling te staan: daar is over het algemeen meer ruimte om met mensen in gesprek te gaan, omdat ze sneller om advies vragen en zich kwetsbaar opstellen.

Bij de literatuur weten klanten vaker al wat ze zoeken, al kunnen ook daar leuke gesprekken ontstaan. Er is bijvoorbeeld net een mooie, tweetalige editie verschenen van Samuel Becketts Wachten op Godot, een geweldig toneelstuk, waar je van alles in kunt lezen en eindeloos over kunt discussiëren. Het heeft een mooie plaats op onze klassiekerstafel. Daar ligt ook Dante Alighieri; in het najaar gaan we weer beginnen met de filosofische leesclubs – met maximaal dertig deelnemers en de mogelijkheid om vanuit huis in te loggen – en in een ervan staat De goddelijke komedie centraal. Ik heb ’m zelf nog niet ‘gekraakt’, maar dat ga ik nu eindelijk doen.

De Volkskrant Boeken
Mooie romans, spannende non-fictie, interviews en pittige recensies: alles over de wereld van de letteren.

En Bezonken rood van Jeroen Brouwers: eens in de zoveel tijd komt een middelbareschoolleerling hier z’n boekenlijst bij elkaar sprokkelen, en dan is dit een boek dat ik zeker aanraad. Zelf las ik het ook voor het eerst op die leeftijd, ik weet nog hoezeer ik onder de indruk was. Zo vinden we altijd weer een aanleiding om de oudere titels onder de aandacht te brengen. Sue Townsends Het geheime dagboek van Adrian Mole 13 ¾ jaar, opnieuw vertaald door Sylvia Witteman – een boek uit 1982, maar zo fris en humoristisch, leuk voor jong en oud.

Boekenhandel Van Piere in Eindhoven Beeld Eva Faché
Boekenhandel Van Piere in EindhovenBeeld Eva Faché

Nu Maarten Biesheuvel overleden is hebben we Brief aan Vader, zijn keuze uit eigen werk, een prominente plaats in de winkel gegeven. Zijn taalgebruik is prachtig en tegelijkertijd voel je de gekte door alles heen. Geen klassieker, maar toch alweer een novelle van elf jaar geleden: Graz van Bart Moeyaert, over een man die altijd heeft voldaan aan de verwachtingen van de mensen om hem heen, maar door een ongeluk voor zijn deur uit balans raakt en pas dan toegeeft aan zijn homoseksuele gevoelens en erotische verlangens.

Een nieuwe titel die me positief verraste, is Waar ik liever niet aan denk van Jente Posthuma. De cover is naar mijn idee onaantrekkelijk en flets, maar de inhoud is allesbehalve dat: knap hoe ze, net als Marieke Lucas Rijneveld, zware onderwerpen zo licht kan beschrijven. Deze roman verdient een groot publiek. Ook voor Een heel gewoon gezin van Mattias Edvardsson wil ik een lans breken, een roman die binnenkort met een andere cover wordt uitgebracht, en als thriller. Maar hoewel er iemand wordt vermoord, is het toch vooral een spannend familiedrama, waarbij het meer gaat om de vraag hoever je gaat om je gezin te beschermen dan om wie het heeft gedaan en waarom. Om een beetje vrolijk te eindigen noem ik nog Dag & nacht van Govert Schilling en Helga van Leur: mooie foto’s van alles wat je zou kunnen zien als je naar boven kijkt.’

Eerder in deze serie

Dikke boeken doen het goed, zien Inge Keppels en Emmy van Ingen van De Mandarijn in Gorinchem.

Vincent Elzinga (Kennemer Boekhandel, Haarlem) ziet hoe klanten hem weer naar ‘normale’ boeken vragen.

Voor Frederike Scholing (Boekhandel Lovink, Lochem) kunnen boeken niet confronterend genoeg zijn.

Als klanten op Bertram Borkes (Broese, Utrecht) afstappen voor leestips, vraagt hij ze eerst helemaal uit.

Luchtige boeken aanraden vindt Margreet de Haan (’t Spui, Vlissingen) maar moeilijk. Ze houdt nu eenmaal van heftig.

Meer over