OmslagIllustraties

De tekening heeft het tij mee in de omslagwereld

Erik van den Berg
null Beeld

Een golfbeweging noemt Paul van der Steen het, de keuze die uitgevers maken tussen fotografie en illustratie. ‘Er zijn tijden dat je vooral foto’s in de krant ziet en tijden met meer ruimte voor illustratie. Zo’n cyclus is er ook in boekontwerp.’ Mocht dat kloppen, dan heeft de illustratie het tij mee, gezien de succesvolle omslagen van Victor Meijer (de Hendrik Groen-dagboeken, studies over Mulisch en Henning Mankell), de geïllustreerde Joseph Roth-bibliotheek van uitgeverij Bas Lubberhuizen en het niet te missen werk van Van der Steen zelf.

Joost Pollmann: Schertsfiguur

Omslag Paul van der Steen.

In de Knipscheer; € 15,-.

Van der Steen begon als literair portrettist (Het Parool, NRC Handelsblad), met een satirische trek die je terugziet in zijn omslagen. Vlijmscherp portretteerde hij Theo Sontrop in 2014 voor De conversationalist, de door Onno Blom opgetekende memoires van de oud-uitgever. Even virtuoos: Willem Frederik Hermans op de literaire kalender van uitgeverij Xander, Volkskrant-criticus Arjan Peters op diens gebloemleesde sportcolumns Het goede wil niet winnen (beide 2017), en het gepantoffelde huisdier op Negenenhalf leven, gebundelde kattenverhalen uit 2015.

Grimmiger is zijn omslag voor wat hij het ‘belangrijkste boek’ noemt: Joden op drift van Joseph Roth (Bas Lubberhuizen, 2016). Er is meer op komst: de gebundelde brieven van Doeschka en Geerten Meijsing, de correspondentie van Simon Vestdijk en Willem Brakman, een groepsportret voor de jubilerende Russische Bibliotheek van Van Oorschot.

Deze maand verscheen het autobiografische, tussen humor en horror pendelende Schertsfiguur van Joost Pollmann, bekend als striprecensent van de Volkskrant. Tekenend detail: het genadeloze peertje boven het onfortuinlijke jeugdportret van de auteur. ‘Geïnspireerd door Francis Bacon en Picasso’s Guernica.’

null Beeld
null Beeld
null Beeld
null Beeld
Meer over