De strijd tegen lovehandles is voorbij

Jet Steinz bekijkt wekelijks de CPNB Bestseller 60 en vindt daar iets van. Vandaag: Een light-versie van 'Alleen op de wereld'.

Fajah Lourens. Beeld Frank Ruiter
Fajah Lourens.Beeld Frank Ruiter

Het is voorbij. De strijd tegen lovehandles en bingo wings is gestreden - en verloren. Wasbordje? Strakke billen? In het kader van de goede voornemens misschien in januari weer, en misschien ook niet. Voorlopig kunnen we die killerbody in elk geval op onze dikke buik schrijven: het dieetboek van Fajah Lourens, ooit zo fier boven aan de CPNB Bestseller 60, maakt een spectaculaire val van maar liefst 19 plaatsen (van 35 naar 54). Was het 't heerlijk avondje dat het collectieve doorzettingsvermogen definitief de bodem in sloeg? De strategisch opgestelde en overal door het land verspreide oliebollenkramen? Of de uitnodigende foto's van een naked chef en kalkoenen in alle soorten en maten? Dat laatste waarschijnlijk, want Jamie Oliver's Kerst Kookboek (sic) staat inmiddels voor de vijfde keer op rij in de Bestsellerlijst en eindigt deze week 16 plaatsen hoger dan Killerbody Dieet (38). Geef ons maar hasselblack potatoes, sweet sticky red cabbage en get ahead gravy - in december willen we zware kost.

CPNB bestseller 60

1 Astrid Holleeder
Judas; Lebowski (5) Zus van de Neus doet boekje open.
2 Rowling, Tiffany, Thorne
Harry Potter en het vervloekte kind;
De Harmonie (3) Harry als veertiger; toneeltekst.
3 Thijs Zonneveld
Thomas Dekker Mijn gevecht; VI (3) Wielrenner biecht op.
4 Johan Cruijff
Mijn verhaal; Nieuw Amsterdam (9)
5 Herman Koch
De greppel; Ambo Anthos (5)
6 Hendrik Groen
Pogingen iets van het leven te maken; Meulenhoff (91)
7 Jochem Myjer, Rick de Haas
De wereld van de Gorgels; Leopold (3)
8 Geert Mak
De levens van Jan Six; Atlas Contact (15)
9 Michel van Egmond
De wereld volgens Gijp; VI (12)
10 Berthold Gunster
Omdenken; Lev (169)

Tussen ( ) het aantal weken in de top-60

Behalve dan op leesgebied; met de feestdagen kan de kost ons niet luchtig genoeg zijn. Dan willen we gewoon lekker plaatjes kijken in Fokke & Sukke - Het afzien van 2016 (18). Bladeren door de nieuwste editie van het Guinness Book of World Records (33). En lachen om de grappen in Kidsweeks moppenboek (60). Ook Hector Malots Alleen op de wereld nemen we het liefst in de light-versie van Tiny Fisscher tot ons, wat wil zeggen: zonder 19de-eeuwse dialogen, en de ellenlange natuurbeschrijvingen zijn vervangen door impressionistische tekeningen van Charlotte Dematons. Maar aan de spannende avonturen van Rémi tijdens zijn reis door Frankrijk is niets veranderd, en die blijken nog net zo populair als 140 jaar geleden: Alleen op de wereld werd getipt door het boekenpanel van De Wereld Draait Door en komt binnen op een 24ste plaats in de top-60.

Meer over