Stijl

De ster Billie Holiday droeg de kleding waarop dromen in Hollywood zijn gebaseerd

Cécile Narinx
The United States vs Billie Beeld
The United States vs Billie

Er werd schande gesproken van Billie Holidays avondjurken en bontjassen, haar glitters en haarstukken. De zwarte jazzzangeres die haar succes trots toonde, leeft voort in de hedendaagse mode. Kijk maar naar de komende wintercollecties.

Het was die stem natuurlijk, dat wulpse lijf en het expressieve gezicht: wantrouwende ogen, verbaasde wenkbrauwen en een grote, gulzige mond waar de meest grove verwensingen uitkwamen – als ze niet zong. Dat was de rauwe Billie. Het waren haar kleren en versierselen die van de brutale vlerk een dame maakten: Lady Day. De naam van haar allerlaatste album uit 1958 was niet voor niets Lady in Satin.

Wat Billie Holiday droeg toen ze eenmaal een ster was leest als de canon van de opulente luxe. Spul waar Hollywooddromen op zijn gebaseerd: avondjurken van zijde en satijn, bontjassen, zonnebrillen met stras, uitzinnige haarstukken, vrachtladingen glitters en ellenlange handschoenen – die op den duur onmisbaar werden om de naaldenprikken op haar armen te verbergen. In de documentaire Billie vertellen intimi dat Holiday als klein meisje al droomde van Cadillacs, nertsmantels en diamanten.

Ze zong ze allemaal zelf bij elkaar en droeg haar zuurverdiende diva-garderobe met tomeloze trots. Een doorn in het oog van bekrompen zielen die het niet gepast vonden dat een zwarte vrouw haar succes zo breed liet hangen. Billie zelf, daarover: ‘Je kunt tot je borsten verpakt zitten in wit satijn, met gardenia’s in je haar, zonder suikerriet in de wijde omtrek en dan nog kun je op een plantage werken.’ En de bekrompen zielen konden het krijgen: ze zong, gehuld in parels, zijde en witte bloemen Strange Fruit, de onverhulde elegie van de ongemakkelijke waarheid.

The United States vs Billie Beeld
The United States vs Billie
The United States vs Billie Beeld
The United States vs Billie

Voor de biopic The United States vs Billie Holiday huurde regisseur Lee Daniels kostuumontwerper Paolo Nieddu in om Holidays garderobe te verbeelden. Hij bestudeerde alle mogelijke foto’s en filmpjes die hij kon vinden en ontdekte dat Holiday, zeker qua vrijetijdskleding, haar tijd ver vooruit was. Ze droeg coltruien lang voordat die in de mode kwamen en liet ver vóór de Dolle Mina’s haar beha graag uit – toch mooi voor iemand met de initialen BH.

Voor de podiumjurken die actrice Andra Day in de film draagt, wilde Nieddu graag hulp van een groot modehuis, om zo spraakmakende blikvangers te kunnen maken. Een gouden tip van Vogue-hoofdredacteur Anna Wintour leidde hem naar Milaan, waar ontwerper Miuccia Prada meer dan bereid bleek om hem te helpen. Nieddu grasduinde in de Prada-archieven en kon naar hartelust mouwen en lijfjes combineren tot Billie-waardige looks. Het resultaat is, als gehoopt, enorm goed geslaagd. Mooi staartje: in de recente modeshows voor haar labels Prada en Miu Miu kwam er opvallend veel satijn, nepbont en kristal voorbij, gecombineerd met haarornamenten en handschoenen. En niet alleen daar, komende winter zijn (nep)bont en glitter alomtegenwoordig. In de mode leeft Lady Day gewoon door.

The United States vs Billie Beeld
The United States vs Billie
Meer over