NieuwsBeste videoclip aller tijden

De Staat maakt met ‘voodoo uit een computer’ de beste Nederlandse videoclip

De beste Nederlandse videoclip aller tijden is van Witch Doctor, een nummer van de Nijmeegse rockband De Staat. Dat stelt een panel van muziekplatform 3voor12.

Gijs Beukers
Een beeld uit de videoclip Witch Doctor van de Nijmeegse band de Staat. Beeld
Een beeld uit de videoclip Witch Doctor van de Nijmeegse band de Staat.

Bijna was de videoclip van Witch Doctor, een nummer van De Staat, er nooit geweest. Aan de ambitieuze clip, met drieduizend animatiepoppetjes, was door vier man ruim een jaar gewerkt. Torre Florim, voorman van de Nijmeegse rockband, twijfelde of het verstandig was om van een nummer dat in 2013 was verschenen, alsnog in 2015 een clip uit te brengen. Tegen die tijd lag een nieuw album alweer op de plank. Maar na het zien van het eindresultaat gaf Florim toch groen licht.

Een wijs besluit. Dinsdag verkoos een panel van VPRO-muziekplatform 3voor12 de clip tot beste Nederlandse videoclip aller tijden. ‘Dit is zo’n clip waarin techniek, muziek, vocalen en het uiteindelijke beeld elkaar constant versterken. Voodoo uit computers’, aldus panellid en filmmaker Henk Loorbach. Eerder won de clip al twaalf prijzen, waaronder meerdere internationale.

Op 2 eindigde Grip, van de Amsterdamse band zZz. Op 3 staat Sukkel voor de liefde, van het rapduo The Opposites. When the Lady Smiles, van Golden Earring, is het enige nummer in de top-10 uit de 20ste eeuw.

Witch Doctor is een aanklacht tegen kwakzalverij, tegen het gedachteloos volgen van een witch doctor, een medicijnman, iemand die beweert in contact te staan met de geestenwereld. In dit geval is dat Torre Florim, om wie in de clip duizenden, op gabbers lijkende poppetjes cirkelen. De clip is geïnspireerd door religieuze dansvormen.

‘Een grote technische uitdaging’, zegt ontwerper en filmmaker Floris Kaayk over de clip, die hij met Studio Smack en Florim maakte. ‘Torre is natuurlijk echt, de mannetjes nep. Het is lastig die opnamen te combineren, en daarbij goede belichting te behouden.’ Wat het verder bemoeilijkte, zegt Kaayk, was dat de mannetjes de bewegingen van Florim moesten nabootsen, maar niet exact, zodat ze toch nog individuen leken.

‘Lange tijd was het een hopeloos geval’, zegt Kaayk. ‘En toen het af was, zag ik niet meer in dat het bijzonder was. Waarschijnlijk omdat we er zo lang mee bezig zijn geweest. Ik kan me nu wel voorstellen dat het indrukwekkend is als je de clip voor het eerst ziet.’ Nadat de clip was verschenen, ging die al snel viral. Inmiddels is de YouTube-video ruim 4,5 miljoen keer bekeken.

Festivalbezoekers gingen de clip imiteren. Aan het eind van zijn optredens trok Florim steevast naar het midden van de zaal of het veld, waar hij het centrum werd van een ‘circle pit’, een mensenmassa als een draaikolk. In 2016 werd Witch Doctor door luisteraars van 3FM verkozen tot beste festivallied aller tijden.

Meer over