film

De spierballen van Michael B. Jordan kunnen actiefilm Without Remorse niet redden ★★☆☆☆

Maar aan het vermogen van de acteur een film te dragen heeft het niet gelegen.

Without Remorse  Beeld
Without Remorse

In de boeken van Tom Clancy over CIA-agent Jack Ryan speelde voormalig marinier John Clark altijd een bijrol, tot hij in Without Remorse tot hoofdrolspeler werd gepromoveerd. Al snel na het verschijnen van het boek in 1993 was sprake van een verfilming, maar die kwam – hoewel verschillende regisseurs en acteurs hun naam eraan verbonden – nooit van de grond.

Nu is de film er toch, en hij komt niet alleen: een scène halverwege de aftiteling maakt duidelijk dat er minstens één vervolg in de maak is. Michael B. Jordan speelt Clark, die in dit oorsprongsverhaal nog John Kelly heet. Het is een prima keuze voor de rol (eerder gespeeld door Willem Dafoe en Liev Schreiber in de Jack Ryan-films Clear and Present Danger en The Sum of All Fears), want Jordan heeft alles in huis om een film te dragen, zoals hij bewees in onder meer Fruitvale Station en Creed.

Jammer dat Without Remorse vooral een beroep doet op Jordans spierbundels. Alles draait om de actie in deze film; voor humor is geen plaats en ook psychologie komt er bekaaid af. Wraak is Clarks enige drijfveer bij zijn klopjacht op een stel Russische paramilitairen en hun onbekende opdrachtgever.

De actiescènes zien er spectaculair uit, zoals verwacht mag worden van de Italiaan Stefano Sollima, regisseur van de televisieseries Gomorra en ZeroZeroZero. Toch kan Sollima niet voorkomen dat al dat spierballenvertoon, af en toe onderbroken door stroeve dialogen, uiteindelijk weinig indruk maakt. Het scenario stelt teleur, al geven schrijvers Taylor Sheridan (Sicario, Hell or High Water) en Will Staples wel een interessante hedendaagse draai aan Clancy’s vertrouwde Koude Oorlogs-vijandbeeld. Je vraagt je af wat de vaderlandslievende schrijver, die in 2013 overleed, daarvan gevonden zou hebben.

Without Remorse

Actiefilm

★★☆☆☆

Regie Stefano Sollima

Met Michael B. Jordan, Jodie Turner-Smith, Jamie Bell

109 min., te zien op Amazon Prime Video

Meer over