SatireDe speld

De Speld: Pretpark opent achtbaan gebaseerd op Brexit

Heuglijk nieuws voor abonnementhouders van pretpark Eleven Stars in Hellevoetsluis: de spectaculairste achtbaan van Europa is vandaag geopend. Er wordt geadverteerd met ‘de meest onvoorspelbare en raadselachtige rit op achtbaangebied tot nu toe’.

Het karretje van de achtbaan blijft maar gaan, net zoals de Brexit.Beeld Promofoto

Woordvoerder van Eleven Stars, Sanne Beuverland: ‘Je ervaart de Brexit als nooit tevoren: het nodeloze referendum van Cameron, de demagogie van de referendumcampagne, de uitslag, het aantreden van May, het uitroepen van nieuwe verkiezingen van May, het verliezen van die verkiezingen, het vele reizen naar Brussel zonder resultaat, drie keer de parlementaire afwijzing van het May-akkoord, het aftreden van May, het aantreden van Johnson, het dreigen met No Deal, de aangenomen wet die No Deal voorkomt, het buitenspel zetten van het parlement en dan de vrije val.’

We moeten zeggen: de achtbaan maakt zijn beloften waar. Kurkentrekkers, loopings en kilometerslange vrije vallen volgen elkaar in rap tempo op. Mensen stappen er vrijwillig in, maar hebben daar in de meeste gevallen al snel spijt van. Ze trekken aan de veiligheidsbeugels waarin ze zichzelf met al hun democratische kracht hebben opgesloten, maar kunnen geen kant op. En het karretje blijft maar gaan. Je voelt de tranen van May over je heen stromen en hoort de gulle lach van Johnson door de speakers. Hysterisch gegil volgt: stoppen gaat niet meer, de schade beperken nog wel.

De handrem gaat opnieuw van het karretje, een nieuwe vrije val wordt ingezet en de bumpy ride lijkt tot een tragisch einde te komen. Maar tegenbeweging komt nu zelfs vanuit de eigen partij en Johnson begint te wankelen. De hoop op een zachte landing is er nog steeds, maar is allerminst zeker.

Meer over