SatireDe Speld

De Speld: Nederlandse rechter overleden, geen enkel gevolg voor verkiezingen

In Den Haag is na een lang sterfbed een rechter overleden. De dood van de 63-jarige vrouw heeft geen enkele consequentie voor de Tweede Kamerverkiezingen van maart volgend jaar.

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Nadat het bericht naar buiten was gekomen, ontstond er kortstondig paniek onder een deel van de bevolking. Wat betekent dit de komende dertig jaar voor de rechtspraak? Gaat het recht op abortus nu verloren? Kan het recht op gezondheidszorg nu worden teruggeschroefd? Zullen klimaatnormen onwettig verklaard worden? Blijven bedrijven wettelijk hetzelfde behandeld worden als mensen? Wordt een groep nieuwkomers teruggestuurd naar het land van herkomst omdat een regeling onwettig wordt verklaard? En wie bepaalt er bij onregelmatigheden bij de volgende verkiezingen wie er premier wordt? Al snel bleek dit allemaal niet het geval.

Er werd gevreesd voor de rol die het vinden van een nieuwe rechter zou hebben bij de aankomende verkiezingen. Alle fracties zouden zich ingraven voor een politieke strijd van epische proporties. De media zouden maandenlang onophoudelijk over weinig anders berichten. De polarisatie in het land zou tot gevaarlijke confrontaties kunnen gaan leiden. Gewapende milities zouden de straten overnemen. Familieleden zouden van elkaar vervreemden. Het bleek allemaal niet het geval.

‘Dat is een triest bericht, ik wens de nabestaanden sterkte toe’, reageerde premier en VVD-leider Mark Rutte op het overlijden. ‘De Landelijke Selectiecommissie Rechters zal op basis van het functieprofiel een vervanger aanwijzen die de juiste vooropleiding heeft genoten.’

Meer over