SatireDe Speld

De Speld: kabinet wil transparantie over buitenlandse geldstromen Sinterklaas

In de strijd tegen buitenlandse beïnvloeding van het sinterklaasfeest heeft het kabinet een wetsvoorstel ingediend om meer inzage te krijgen in de geldstromen van de Sint. Met het wetsvoorstel wil het kabinet achterhalen hoe de Sint aan zo veel geld komt.

null Beeld

De ondoorzichtige geldstromen van Sinterklaas zijn al jaren een doorn in het oog van de overheid. De Sint kan geen documenten overleggen waaruit blijkt dat hij inkomsten heeft, wat betekent dat hij volledig afhankelijk is van donaties. Maar wie of wat geeft de Sint zo veel geld dat hij miljoenen kinderen van peperdure cadeaus kan voorzien? En waarom?

Mogelijk geven instituten zoals de katholieke kerk geld om invloed uit te oefenen in Noord-Europese landen. Minister van Economische Zaken Eric Wiebes: ‘Het is volstrekt onwenselijk dat schimmige figuren uit het buitenland hier komen vertellen dat onze kinderen zich goed moeten gedragen omdat ze anders worden meegenomen in de zak naar Spanje. Dat strookt totaal niet met onze normen en waarden. Bovendien is het in strijd met de mensenrechten.’

Ook minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken maakt zich zorgen. ‘In Silicon Valley geldt het adagium: als je niet betaalt voor het product, ben je zelf het product. Dat lijkt hier ook op te gaan. Kinderen betalen niets, maar krijgen wel heel veel cadeaus. Het kan haast niet anders dat in ruil voor die vrijgevigheid de Sint informatie verzamelt over onze kinderen en die dan doorgeeft. Aan wie? De katholieke kerk? Dan zijn we heel ver van huis.’

Onlangs werd bekend dat Sinterklaas wordt aangestuurd vanuit Spanje. Navraag bij de Spaanse autoriteiten heeft echter niets opgeleverd. De Spaanse politie heeft geen idee waar het over gaat.

Meer over